Доступність посилання

ТОП новини

"Листи на Свободу"


Петро Кагуй

Прага, 23 липня 2005 року.

Аудіозапис програми:

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”.

Перед мікрофоном Петро Кагуй.

Вітаю Вас, Шановні слухачі!

Слухач

Невже немає сили на Україні, щоб вчинила суд над злодіями комуністів і заборонила їм приймати участь у політичному житті нашого краю?

Слухачка (переклад)

Без “ПОРИ” у нас не буде нічого, це молоді талановиті люди, справедливі.

Слухачка

Особисто я і інші люди стурбовані безперервним зростанням цін, особливо на продукти харчування, також на промислові товари та послуги.

Слухачка

Я не погоджуюся з тими, хто у своїх виступах намагається довести, що з грудня, коли відбувалася помаранчева революція, нічого не змінилося.

Слухачка

У вашій передачі “Листи на Свободу” було багато нарікань на президента Ющенка, що він не оправдав наших надій. Осудити було і є завжди простіше, а от зрозуміти не кожен зможе. Люди добрі, подумайте собі, що було б, якби переміг Янукович.

Слухач

Сьогодні мова піде виключно про так званого “старшого брата”.

Петро Кагуй

А розпочнемо передачу із листа Ольги Керди із міста Миколаїва, що на Львівщині.

“Слухаючи та аналізуючи листи на “Свободу”, хочу сказати і свою думку, особливо після “циркових трюків” у Верховній Раді 7-8 липня.

У лютому минула вже сота річниця від революції 1905 року у колишній Російській імперії, коли відбувся спалах комунізму. Відтоді він почав розростатися по усій планеті. Але розумні люди відкинули банальність цих міфів і зайнялися своїм господарством кожен у своїй країні.

Однак у Росії цей дурман прижився та існує вже 100 років. І деякі, так би мовити, “інопланетяни” із облудливими твердженнями про рай комунізму, плентаються по сьогоднішній день. А вожді цієї ідеології ніяк не можуть порахувати людських жертв за усі роки своїх діянь.

Сьогоднішні комуністи знають лише свою історію із 1917 року і завзято пропагують її. При цьому вони вперто, нагло, підступно та зухвало – не хочуть зізнатися, що будували комунізм тільки для себе у вигляді спецдач, спецсанаторіїв, спецмагазинів, спецаптек, спецлікарень, спецполіклінік, спецбудинків і так далі, створюючи для себе земний рай.

А руками простого люду (трудівників) будували для інакомислячих: ГУЛАГи, в’язниці, СІЗО, табори за колючим дротом. Винищували населення голодоморами, репресіями, розкуркуленням та виселенням до необжитих місць колишнього СРСР на будови із нелюдськими умовами праці.

Усі сибірські дороги прокладені на кістках українців, починаючи ще від свавілля Петра Першого та Катерини Другої.

А тепер комуністи, котрі 14 років перебувають у Верховній Раді незалежної України, добре продемонстрували свою сутність 7-8 липня перед парламентськими канікулами.

Вони потішили увесь світ своєю лютістю, передсмертною агонією. Із перекошеними обличчями вони захищали свою фантазію, словоблуддя, чорні злодіяння своїх олігархів. Ними опанувало справжнє дикунство. За згаданих сто років комуністи змішали докупи: з одного боку - хамство, брехню, підлість, підступність, грабіж, бандитизм, рекет, лукавство, а з іншого - шляхетність, доброту, людяність, моральність, сумління тощо. І перемішавши усе це в одному казані, вони називали цей сурогат спершу комунізмом, а потім “соціалізмом із людським обличчям”. А “кучмізм” та “кравчукізм” поділив їх на “есдеків”, на “За Єду”, на “реґіони” та інші партії”,
- наголошує у своєму листі Ольга Керда із міста Миколаїва Львівської області.

Події 7-8 липня у Верховній Раді згадує і Дмитро Шаповал із Києва. “Усі бачили на телебаченні, як розлючений Симоненко аж на двох мовах нібито захищав Українську державу, котру ніколи не будував”. “Комуністи лише баламутять народ. Чому наш уряд досі не заборонив компартію в Україні?”, - запитує Дмитро Шаповал із Києва.

Цю ж тему порушує у телефонному дзвінку і наш слухач на ім’я Максим.

Слухач

Шановні друзі!

Невже немає сили на Україні, щоб вчинила суд над злодіями комуністами і заборонила їм приймати участь у житті нашого краю?

Звучить вірш у виконанні слухача

Петро Кагуй

Заклик заборонити комуністичну партію звучить також у листі Тамари Анджеєвської із Вінниці.

“Звертаюся до Вас листом, бо телефону не маю. Хочу через ваше радіо звернутися до деяких державних мужів та пана президента Віктора Ющенка.

Вікторе Андрійовичу, потрібно негайно заборонити комуністичну партію – цю бандитську організацію чужої нам країни.

До управління державою не потрібно допускати жодного комуніста”,
- мовиться у листі Тамари Анджеєвської.

Дістається комуністам і від Марії Поляк зі села Космач Косівського району Івано-Франківської області.

“Шановні “Симоненки” та “Саламатіни”, перестаньте нам брехати. Ми живі свідки і пам’ятаємо як жилося за часів союзу, коли ми були у ярмі комуністів.

За сталінського режиму люди вимирали від голоду. А на селян, котрі вижили, на кожне господарство були накладені великі податки. А тепер комуністи проливають крокодилячі сльози за людей, за дітей. Я добре пам’ятаю комуністів.

Я мама 5-ох дітей, жила без чоловіка. Мені було тяжко, не мала де заробити грошей. Одного разу я вишила 5 рушників і пішла на базар, щоб продати їх. Коли зловила мене міліція, то я думала, що вони мені руки повитягають. Відібрали у мене мої рушники і наклали на мене штраф”.

“Комуністи називають нас бандерівцями. Але наші бандерівці на чужі землі не лізли, а виганяли загарбників зі своєї землі. Комуністи, перестаньте брехати, бо нас є багато і нас не подолати!”,
- наголошує Марія Поляк із Івано-Франківщини.

Слухачка (переклад)

Без “ПОРИ” у нас не буде нічого, це молоді талановиті люди, справедливі. А Зварич не хотів їх зареєструвати. Чого він не хотів їх реєструвати? Він себе показав. Ці молоді люди сиділи на Майдані бідненькі, мерзли. За що, будь ласка? Спитайте його. Хай він частіше дає свої кореспонденції нам по радіо. Ми ж кожен день слухаємо, живемо українським життям.

Дякую вам велике.

Петро Кагуй

А зараз прозвучить поетичне послання нашого слухача із Києва Василя Зеленка.

Слухач

Сьогодні мова піде виключно про так званого “старшого брата”.

Москва нас не скорила, Москва нас обдурила, І нашими руками нас била, била, била, Побитих захопила і нищила роками: То в тюрмах скрізь губила, то в тюрмах скрізь гнобила, То в війнах перебила, робила це віками. Пропала наша сила.

Не відповість за геноцид правонаступниця Росія, Бо там мораль – це дефіцит, А церква зве себе месія.

Статуя Росії – цариця помпезна, обдерта, голодна, за те величезна.

Гуде російський дзвін, що ми брати, і виграє на цим престижі. Не брат нам зовсім він, бо має мову іншу і звички надто хижі.

Личин з Московщини скиньте і зватися братами киньте.

Воюєш Росія: ба-бах та ба-бах, А твій народ скніє на щах та грибах.

Москва в Чечні сваволю чинить, бо хоче знищити Кавказ, Якщо її ніхто не спинить, то згодом прийде і до нас.

Проти НАТО Путін-тато насторпучився затято, Бо боїться Путін-тато, що й до нього прийде НАТО.

Звучить вірш у виконанні слухача


Василь Зеленко зі столиці.

Дякую, до побачення.

Слухачка

Добрий день працівникам радіо “Свобода” і слухачам!

Особисто я і інші люди стурбовані безперервним зростанням цін, особливо на продукти харчування, також на промислові товари і на послуги.

Почну з недавнього минулого. 2004 року весною під час роботи прем’єр-міністра Януковича зросли ціни на цукор з 2 гривень 20 копійок до 2 гривень 80 копійок, це в нашій місцевості. Люди зверталися зі скаргами з цього приводу до екс-прем’єра Януковича, який обіцяв з цим питанням розібратись аж чомусь у вересні, тобто після сезону заготовки закруток.

З того обіцяного нічого не вийшло, а у нас це буває досить часто. Розбираються з цим питанням по сьогоднішній день, на жаль, аж піднявши ціну знову на цукор аж до 4 гривні 50-60 копійок, знову ж таки в нашій місцевості.

Чому такі дивні речі відбуваються в нашій країні, де такі роботящі люди, де найкращі чорноземи в світі? Скорочується безпідставно площа під посів цукрового буряку, руйнуються цукрові заводи, скорочуються робочі місця. Кому це вигідно і доки все це буде?

Під час Великого посту весною 2004 року підняли ціну на рослинну олію. У нас до 4 гривень 80 копійок. Якщо можна так виразитись, то “забули” її знизити до попереднього рівня. Це в нас, де є всі умови для вирощування соняшнику, його переробки.

Турбує мене і багатьох людей значне підвищення, а це удвічі, цін на бензин. Із-за цього подержали всі товари із-за доставки.

Постійно зростають ціни на побутову електротехніку, телевізори, холодильники і т.д. Шанована нами Юлія Володимирівна обіцяла, що ми то на ці товари буде значно знижено, але на рівні торгівлі це не позначилося, а ми даремно тішили з цього.

Також було сказано нею, що цитрусові зовсім не будуть обкладатися митом. Але ми, споживачі, цього не відчули, роздрібні ціни лишились попередні.

Також підвищилися ціни на маршрутні перевезення, перевезення багажів на залізничному транспорті, на квитки в купейні вагони. Підвищилися ціни на електроенергію в промисловості. Це не може не позначитися на цінах на всі товари. Все це називається ростом добробуту цього населення.

Значний прокол також вийшов з цінами на м’ясо. Наші холодильники поки що пусті. Не знаю хто це робить і для чого такі експерименти над людьми. Люди не знають як це трактувати: чи це радники нашого президента так радять робити, чи в уряді такі спеціалісти невдахи, чи взагалі треба на службу народу поставити зовсім нових чесних людей, не зв’язаних ні з старою владою, можливо, якась частина чиновників працює на підрив авторитету президента Ющенка і прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яких поважають люди, та яким все-таки довіряють.

Я, як і інші люди, просять врахувати думку людей, вона є віддзеркаленням, я думаю, що не помилюся, якщо скажу, що більшої частини суспільства, бо ніхто вже не хоче жити в цій бідності і рахувати копійки в гаманці. Щось треба робити, щось треба міняти, а, може, і когось поміняти.

До побачення, з повагою Олена з Львівщини.

Слухачка

Я не погоджуюсь з тими, хто у своїх виступах намагається довести, що з грудня, коли відбувається помаранчева революція, нічого не змінилося. На мою думку, хто так налаштований, то той з числа недоброзичливих нового часу.

“Я був на Майдані”, волають. Я теж була на Майдані. Я на Майдані з 90-тих років, на всіх майданах. Я прошу українців підтримувати владу, президента і уряд в малих і великих починаннях, в реформах, що ведуть до змін в Україні.

Придивіться краще. Нашій владі треба допомога, вірити, бо в них добрі наміри. Просто пройшло ще мало часу, а роботи багато.

Наші негаразди прийшли ще з давніх часів, з часів комуністичного періоду, вони сиділи і сидять ще при владі. Крім зловживань, крадіжок і корупції нічого іншого робити не вміють і не хочуть.

Цей мій виступ обумовлений не тільки нещодавніми подіями, пов’язаними з ДАІ і міліцією. Але я скажу, що це вирішальний крок нашої влади, а попереду все, що було сказано в Донецьку.

Звучить вірш у виконанні слухачки

От такий в мене вірш.

Лариса Корнієнко.

Бувайте здорові. До побачення.

Слухачка

Дорога радіо “Свобода”!

Вас турбує постійна слухачка Світлана Олійник з міста Вінниці.

Минулої суботи у ваші передачі “Листи на Свободу” було багато нарікань на президента Ющенка, що він не оправдав наших надій. Осудити було і є завжди простіше, а от зрозуміти не кожний зможе.

Люди добрі, подумайте собі, що було б, якби переміг Янукович. В моїй уяві летить по дорогах чорний ворон, туди пакують людей, і все проходить без суду і слідства. Людина без освіти, духовності, моралі керує в центрі Європи по диктаторському шаблону і по понятіям.

Та на щастя нашу Україну не забув Господь, дав нашій державі людини милосердну, просту, добру, миротворчу, духовну і мудру.

Але що він, наш Ющенко, одержав у спадок? Розбите корито, та й корита немає. Все розграбоване, у селах пустками хати, в містах базари, повії, в бюджеті один дефіцит, у Донбасі не виплачені зарплати, у ВР лебідь, щука, рак, та ще й демагоги комуністи, у владних структурах корупція, обман. Все що можна кинули проти Юлі і Ющенка.

Весною сівба, не розженешся. Монополісти підняли ціну на пальне, а ворогів багато. Очевидно, всі зрозуміли скільки нардепів у ВР терли рука об руку і раділи, щоб на Україні не пройшла нормальна сівба, шкодили словами, справами, не соромились і народу України, позували перед екранами, били себе в груди, раділи і тішилися, що нова влада не справиться. Та марно, обсіялися.

Демократична держава. На каналі ТРК “Україна” прогресивна соціалістка Вітренко чорним брудом обливає помаранчеву революцію, Юлю, Ющенка, плете такі нісенітниці, що хочеться криком кричати.

Люди добрі, що ви робите? Надаєте ефір людині неврівноваженій, емоційній і, врешті-решт, брехливій. Але, на жаль, це і є наша демократія. Немає розсудливої опозиції, але їй і такій, яка вона є надають можливість висловити своє невдоволення. До цього важко звикати, але такі правила демократії.

При Кучмі ми не бачили на наших екранах з опозиції ні Кармазина, ні Беспалого, ні Шкіля, а скільки бруду було вилито на Юлю Тимошенко, на Ющенка, а оправдатися не було надано права ні на телебаченні, ні на радіо.

Петро Кагуй

На цьому, шановні слухачі, час передачі “Листи на Свободу” вичерпано.

З Вами був Петро Кагуй. Я готуватиму огляд Ваших листів та телефонних дзвінків і наступного тижня.

Як ми вже повідомляли, передача “Листи на Свободу” тепер звучить лише по суботах – без повтору вранці у понеділок.

Говорить радіо “Свобода”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG