Доступність посилання

ТОП новини

"Реакція в Бразилії – це шок і розгубленість від того, що в результаті боротьби з тероризмом може постраждати невинна особа." – Сельсу Аморім, Бразилія.


Людмила Ваннек

Прага, 25 липня 2005 - У Лондоні поліція далі продовжує розшуки виконавців терактів 7 липня, коли загинуло 56 осіб і близько 700 були поранені, і невдалого теракту 21 липня.

Поліція побоюється, що екстремісти можуть знову повторити свої спроби нападів на транспортні засоби у британській метрополії.

Тим часом застрелений минулої п’ятниці пасажир лондонського метро виявився непричетним до терористичних замахів. Поліція вибачилася перед родиною застреленого бразильця.

Вибачилася не тільки поліція, а й прем’єр-міністр тоні Блер, який сьогодні на спільній прес-конференції у Лондоні з французьким колегою Домініком де Вільпеном висловив щирий жаль:

"Нам страшенно шкода за смерть невинної людини, і я розумію дуже добре почуття родини цього молодого чоловіка".

Жан-Шарль Менезеш (а саме так звали 27- літнього бразильця, якого поліція застрелила у п"ятницю), працював у Лондоні електриком.

Його убили при вході до поїзда метро, коли він відмовився зупинитися на заклик поліції. Менезенеша сприйняли за терориста-самогубця.

Зараз убивство бразильського громадянина вивчає незалежна комісія, яка має оцінити дії британських правоохоронних органів.

З офіційним візитом відразу прибув до Лондона і міністр закордонних справ Бразилії Сельсу Аморім, якому британськоий колега Джек Стро пообіцяв повне і незалежне розслідування того, що сталося.

Бразильський урядовець також повідомив:

"Реакція в Бразилії – це шок і розгубленість від того, що в результаті боротьби з тероризмом може постраждати невинна особа. Звичайно, ми підтримуємо боротьбу з тероризмом, але я вважаю, що навіть у такому випадку треба остерігатися, щоб не загинула невинна особа".

Британський прем’єр Тоні Блер сьогодні розповів журналістам і про те, в яких важких умовах працює лондонська поліція:

"Поліція виконує свою роботу у надзвичайно важких умовах і , на мою думку, дуже важливо підтримати поліцейських і з розумінням поставитися до їхньої роботи. Адже якби виявилося навпаки, якби, наприклад, цей чоловік виявився терористом, а його б не знешкодили, тоді б поліцію критикували все одно".

Про деякі успіхи лондонських поліцейських повідомив відповідальний за боротьбу з тероризмом столичного осередку Пітер Кларк:

"Ми маємо інформацію, що особа яка заклала бомбу в автобус, це може бути Мухтар Саїд Ібрахім, відомий також як Мухтар Мухамед Саїд. Йому 27 років. І Яссин Хасан".

Присутнім також були показані фото чотирьох підозрюваних.

Тероризм – це явище не локальне і те, що відбулося в Лондоні, могло статися в будь-якій іншій країні, тому й боротися з цим явищем треба спільно.

Про це говорив сьогодні на спільній прес-конференції у Лондоні французький прем’єр Домінік де Вільпен:

"Звичайно, як друзі-європейці, ми знаємо, що треба діяти спільно. Саме це ми і збираємося робити упродовж наступних тижнів і місяців".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG