Доступність посилання

ТОП новини

Про плани боротьби з контрабандою говорили в Одесі.


Петро Каландирець

Анатолій Кінах
Одеса, 26 липня 2005 - На українському кордоні з Придністров’ям спостерігається тенденція уповільнення боротьби з контрабандою. Про це заявив віце-прем’єр-міністр України Анатолій Кінах під час виступу на проведеній сьогодні нараді, проведеній в Одесі.

Міжвідомча координаційна Рада з питань боротьби з контрабандою детально вивчила ефективність організації діяльності робочих груп, покликаних боротися з контрабандою та виконувати державну програму „Контрабанді – СТОП” у південних областях України. Отож, за перше півріччя поточного року завдяки спільним зусиллям реалізація заходів в рамках програми „Контрабанді СТОП” надала можливість підвищити загальний обсяг надходжень до державного бюджету від митних зборів на 67% більше, ніж минулого року. Це приблизно 4мільярди гривень, які були спрямовані на вирішення складних соціально-економічних проблем.

За підрахунками фахівців уряду, тіньова економіка України на початок 2005 року складала майже 52 – 55 % від валового внутрішнього продукту. Задіяні заходи дозволили у першому півріччі зменшити рівень „тінізації” економіки на 7%.

Анатолій Кінах: „Питання протидії контрабанді не є питанням короткодіючого кон’юктурного напрямку. Це постійна цілеспрямована робота усіх структур влади – виконавчих і законодавчих представництв, спрямована на формування в Україні умов прозорої сучасної економіки, рівноправної конкуренції, верховенства Законів. При цьому слід витримати баланс. Жорстко протидіючи контрабанді і корупції не погіршувати умови діяльності тих хто працює прозоро, створює робочі місця і сплачує податки”.

За словами віце прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха, південні кордони України мають принципове значення для результатів протидії контрабанді в країні в цілому. На жаль, попередні перевірки довели, що правоохоронні органи, підрозділи державної митної і прикордонної служби у Криму, Одеській, Херсонській та Миколаївській областях не приділяють належної уваги боротьбі з контрабандою. На зміну протиправним схемам, які на цей час неможливо реалізувати завдяки діям державних органів влади, приходять нові механізми незаконного переміщення товарів.

Складна ситуація зберігається на кордоні з Придністров’ям. В Україну контрабандою надходять продукти харчування і м’ясо. Мова йде про тисячі тонн. Такий контрабандний канал існує вже тривалий час. І це за умови, що продукти харчування ці є невисокої якості і небезпечні для життя людини.

Складність ситуації визнав у своєму виступі на міжвідомчій координаційній Раді з питань боротьби з контрабандою і голова Одеської обласної державної ситуації Василь Цушко.
XS
SM
MD
LG