Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари знову протестують під стінами уряду автономії.


Володимир Притула

Сімферополь, 26 липня 2005 - В Криму знову протести кримських татар. В ніч на сьогодні група репатріантів розбила наметове містечко перед будинком Ради міністрів Автономної Республіки Крим на центральному майдані Сімферополя. Вони знову вимагають землі і кажуть про готовність стояти на майдані як завгодно довго.

Учасники акції протесту, а це переважно вихідці з Великої Алушти, кажуть, що виставили цілодобовий пікет на захист своїх прав. Зранку вони розбили два армійські намети і заявили, що вимагають виділити репатріантам землю для будівництва в Алуштинському регіоні індивідуального житла.

Напередодні прем’єр-міністр Криму Анатолій Матвієнко і голова Меджлісу Мустафа Джемілєв за участі пікетувальників провели кількагодинні переговори, однак вони закінчилися безрезультатно. Розповідає один з активістів цієї акції протесту Енвер Джемалядінов.

Енвер Джемалядінов

Народ у відчаї, народ абсолютно не впевнений, що уряд займається його проблемами необхідним чином. І вчорашня наша зустріч – цьому підтвердження. Фактично, ми не побачили жодного прогресу. В черговий раз ми почули монолог прем’єра. Діалог відсутній.

Володимир Притула

На початку липня кримський уряд ухвалив рішення про виділення у Великій Алушті під індивідуальну забудову кількох десятків гектарів землі, з них – майже третина – для кримських татар. Однак останні стверджують, що заплановані під виділення ділянки непридатні для будівництва житла. Енвер Джемалядінов продовжує.

Енвер Джемалядінов

Ми зрозуміли, що й ті 16 гектарів, що начебто передбачалися під індивідуальне будівництво кримським татарам, перебувають під великим питанням, бо ця територія опинилася у трьохсотметровій зоні поблизу виноградників.

Згідно з законами України, санстанція забороняє там проводити індивідуальне будівництво. У наявності – звичайна профанація, яка, звичайно, збурила народ, і він пішов на такі крайні заходи.

Володимир Притула

Кримський прем’єр Анатолій Матвієнко категорично відкидає претензії учасників акції протесту. Він каже, що регулярно зустрічається з їхніми представниками, іде їм на зустріч і намагається реально вирішити проблему, але не розуміє учасників протестів.

Анатолій Матвієнко

Я, наприклад, не знаю, що вони хочуть. Ніяких вимог вони не сформулювали, просто вийшли і поклали намети. Нехай розбирається суд, чи правильно вони діють, чи ні.

А взагалі який вихід? Ми вирішуємо проблеми, хто депортований від берега, тим будемо давати, хто ні – буде отримувати там, де він депортований, з яких місць.

Ми вже вирішили по Коктебелі, по Алушті... Ми вирішуємо, але вся проблема в тому, що кажуть – ні, всім дайте... А це ж не є об’єктивно, як це всім? Хто звідки депортований, той там і отримує. Це і є проблема.

Володимир Притула

До вечора кількість наметів репатріантів на центральному майдані зросла до 10-ти.
XS
SM
MD
LG