Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш не критикував пресу за публікації про його доньок.


Сергій Куделя

Вашингтон, 26 липня 2005 року - Діти президентів США рідко коли опинялися у центрі уваги американських ЗМІ - розповів радіо "Свобода" президент Національного прес-клубу США Ричард Данхем. Частіше, за його словами, у пресі з’являлися розповіді про скандальну поведінку братів президентів – алкоголіка Біллі Картера, наркоторговця Роджера Клінтона чи фінансового авантюриста Нейла Буша. І лише поведінка дітей чиного президента Джорджа Буша набула найбільшого розголосу у пресі.

Як і у випадку з сином президента України, скандальні повідомлення про доньок президента США Дженну і Барбару Буш з’явилися в американських ЗМІ через півроку після початку першого президентського строку їхнього батька. Так само, як і Андрію Ющенкові нині, дівчаткам-близнюкам було тоді по 19 років. Однак, на відміну від сина українського президента, Дженна і Барбара привернули увагу преси не пристрастю до розкоші незрозумілого походження, а невинним за українськими мірками бажанням – випити коктейль “Маргарита” у скромному ресторані рідного техаського міста Остин.

Оскільки за американськими законами вживання алкогольних напоїв до 21 року заборонено, 19-річні доньки президента США виробили для себе фальшиве посвідчення, яке і продемонстрували офіціанту ресторана. Однак той, впізнавши неповнолітніх дітей президента, без жодних вагань звернувся до поліції. В результаті судового розгляду, доньки президента були змушені заплатити штраф та відвідати низку лекцій, присвячених небезпеці вживання алкоголю. Про цей інцидент повідомили тоді не лише американські таблоїди, але й такі поважні видання, як “Вашингтон Пост” та “Нью Йорк Таймс”, а також провідні національні телеканали.

Коментуючи правопорушення доньок президента, прес-секретар Білого Дому закликав журналістів “добре подумати над тим , чи варто це детально розслідувати.” А речник першої леді Лори Буш заявила, що ця проблема вирішуватиметься всередині родини і жодних коментарів не потребує.

Через рік після інциденту із близнюками племінниця президента Буша і донька губернатора Флориди Ноел Буш була затримана поліцією під час спроби незаконно придбати медикаменти, які можна використовувати як наркотики. Наступного ж дня після появи цього повідомлення у пресі, губернатор Флориди Джеб Буш виступив із заявою, в якій висловив свій жаль через цей інцидент. Він також звернувся до представників ЗМІ та громадськості з проханням поважати право його родини на приватне життя, щоб дозволити батькам допомогти своїй доньці.

Як відзначає президент Національного прес-клубу США Ричард Данхем, американські політики традиційно стримано реагують на повідомлення про поведінку їхніх дітей чи родичів. Адже у США вважають, що суспільство має право знати про ймовірні правопорушення родичів політиків. І тому, на відміну від українського президента, вони не обвинувачують пресу в нібито замовному характері критичних публікацій. Продовжує Ричард Данхем:

“В Америці є така приказка: не треба воювати із тими, хто купує чорнило бочками. Тобто, не варто розпочинати конфлікт із пресою, адже вона може писати про вас скільки завгодно. У нас є політики, які критикують пресу, але це рідкість. Більшість політиків ставляться до преси із чутливістю та, можливо, острахом. Вони не критикують тих репортерів, які пишуть про них щодня”.

Минулого тижня Національний прес-клуб США нагородив інтернет-видання “Українська Правда” премією свободи. Це видання, за висновками американських журналістів, зробило величезний внесок у демократичні зміни в Україні, ставши провідним джерелом недержавних новин. На думку президента Національного прес-клубу США Ричарда Данхема, те, що публікації “Української Правди” викликають роздратування і в нового українського президента, свідчить, що це видання залишається прикладом вільної преси в Україні. І тому його журналісти мають бути готовими до негативної реакції з боку влади:

“Якщо ви відповідально пишете правду, вам требе вміти тримати удар. Важко, коли ви опиняєтесь під тиском, але вільна преса означає, що ви маєте свободу писати що завгодно, а інші мають право критикувати вас за це,” – вважає президент Національного прес-клубу США Ричард Данхем.
XS
SM
MD
LG