Доступність посилання

ТОП новини

Теракт в Шарм-ель-Шейху і наслідки для України.


Ірина Біла


Київ, 25 липня 2005 - Теракт, що стався в ніч з п’ятниці на суботу в Шарм-ель-Шейху став найбільшим від 1997 року, коли в місті Луксор бойовиками було розстріляно 62 людей, туристів і місцевих жителів.

Після трагедії в Луксорі різко впала кількість охочих відпочивати в Єгипті, і місцевій владі довелося докласти чималих зусиль і коштів, аби переконати світ, що відпочинок в Єгипті може бути безпечним.

З’ясувалося, що серед потерпілих внаслідок теракту в Шарм-ель-Шейху є й громадянка України, якій вже надано медичну допомогу.

Чи зменшить цей теракт бажання в Українців відвідувати Єгипет? Як це позначиться на туристичній галузі загалом, адже відпочинок в Єгипті вельми популярний серед Українців.

Найулюбленіший час відпочинку, літо, не є популярним в українців, які віддають перевагу відпочинку в Єгипті. Головна причина – надто спекотно.

Саме тому, за словами директора з продажу турпутівок фірми “Гамалія” Валентини Самсонової, теракти в Шарм-ель-Шейху різко не позначаться відтоку українських туристів.

Валентина Самсонова

На туристичному ринку України червень, липень, серпень - не сезон відпочинку в Єгипті. Там дуже спекотна погода. Наймасовіший відпочинок українців в Єгипті розпочнеться з жовтня до травня. Тому й відмов майже немає.

Щоправда, сьогодні два клієнта відмовилися від поїздки до Єгипту.

Щодо прогнозів, я думаю, з жовтня зменшиться кількість туристів в цьому напрямку. Наскільки це будуть масові відмовлення, я не можу сказати.

Ірина Біла

Важко спрогнозувати те, наскільки зменшиться потік туристів до Єгипту і голові Асоціації туроператорів України Ігорю Голубасі, хоча він, все ж, переконаний, що ситуація може прояснитися вже цього тижня.

Ігор Голубаха

Безумовно, враховуючи такі події, потік туристів до Єгипту зменшиться. Наскільки він зменшиться? Це буде ясно впродовж цього тижня.

Безумовно те, що тероризм, вибухи завжди відлякують людей, відштовхують їх від країни, у якій вони відбуваються, тому ми прогнозуємо, що потік туристів до Єгипту зменшиться.

Також відомо, що Єгипет таку ситуацію пережив, і для Єгипту необхідний був великий час для того, щоб відновити ті потоки туристичні. Які були.

Ірина Біла

Ігор Голубаха прогнозує, що путівки до Єгипту будуть значно здешевлені, а відтак, український турист, який цінує недорогий відпочинок, все ж віддасть перевагу саме цій країні.

Але наразі туроператори вже зменшують кількість замовлених авіарейсів до Єгипту.

Ігор Голубаха

Плануємо з кінця цього тижня зменшити кількість авіарейсів до Єгипту. Все буде залежати від попиту туристичного.

Ірина Біла

А МЗС дає якісь поради, рекомендації?

Ігор Голубаха

На сьогодні МЗС, переконавшись у тому, що майже ніхто із українців не постраждав, немає таких заяв, що не рекомендована ця країна для туристичних поїздок, тому що саме місце відпочинку було одним із найбезпечніших в Єгипті. Ті вибухи, які пролунали, пролунали у міських готелях, де майже не відпочивають українські громадяни.

Ірина Біла

Скажіть, будь ласка, а реакція від єгипетської влади, якісь запевнення є?

Ігор Голубаха

Так. Єгипетська рада і туристичне міністерство Єгипту запевняють всіх нас у тому, що надзвичайні міри безпеки приймаються у Єгипті. Ми самі знаємо, що у місті Шарм-ель-Шейх готелі, які дуже полюбляють наші туристи, завжди добре охороняються, і практично неможливе проникнення туди терористів. Тому паніки серед туристів українських, які зараз перебувають у Єгипті, немає.

Ірина Біла

Тож, ситуація серед українських туристів залишається майже спокійною. Поки що. Принаймні, про це стверджує голова Асоціації туроператорів України Ігор Голубаха.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG