Доступність посилання

ТОП новини

Теракт в Єгипті: причини й наслідки.


Кирило Булкін


Київ, 26 липня 2005 - А зараз короткий огляд учорашньої “Вечірньої Свободи”, де йшлося про теракт у Єгипті та його можливі наслідки як для світу, так і для України. Гостями студії були віце-президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов та політолог Віктор Каспрук.

Першим питанням, на якому зосередилися учасники розмови, було: чи варто розглядати збільшення інтенсивності терактів як процес, координований з одного центру і, відповідно, чи варто впадати в паніку через це?

Віктор Каспрук вважає, що говорити про глобальну терористичну мережу не варто: у багатьох випадках спрацьовують персональні, іноді суто психологічні чинники.

Віктор Каспрук

Я хотів сказати такий момент, що не всі теракти, які відбуваються в Арабських країнах, які відбуваються в Єгипті, стають відомі світовій пресі. Так, наприклад, як писала газета “Аль Ахрам”, які не мали такого величезного розголосу, і коли знайшли все ж таки, хто це зробив, це був студент, якому було 19 років, в якого помер батько, який після цього пішов до ісламістів. Це був акт якогось особистого відчаю.

Тому можна сказати, не виключено, що це можуть бути терористи, які планують акції, а можуть бути люди, які просто вихлюпують своє негативне ставлення до суспільства саме таким чином.

Кирило Булкін

Олександр Богомолов пішов навіть далі й ствердив, що тероризм – явище суто інформаційне. На його думку, якби про теракти не говорили, зник би й будь-який ґрунт для них.

Олександр Богомолов

Якщо вимкнути взагалі всі телевізійні приймачі і, скажемо, перестати користуватися медіа, то, очевидно, зникне і тероризм, я в цьому впевнений. Але це неможливо зробити.

Кирило Булкін

Коли мова зайшла про можливий стосунок терористичної активності в світі до життя в Україні, бесіда набула цікавого повороту. Це сталося завдяки науковому редакторові журналу “Морська держава” Ігорю Лосєву, інтерв’ю з яким було записане спеціально для програми.

Пан Лосєв спростував міф про можливу загрозу тероризму через мусульмансько-християнський конфлікт на півострові небезпеку. Натомість, він вбачає небезпеку зовсім в іншому чиннику.

Ігор Лосєв

Перебування на теренах Криму великого російського військового угруповання, певні підрозділи якого беруть участь у великій тепер вже Кавказькій війні, це може призвести на теренах Севастополя до якихось актів відплати з боку кавказьких бойовиків.

Кирило Булкін

Що ж до напрямку, в якому слід діяти міжнародній спільноті в боротьбі з тероризмом, то Віктор Каспрук рекомендує:

Віктор Каспрук

Має бути щось на зразок круглого столу і намагання домовитися, тому що дві культури зіткнулися в Європі, і по суті вони одна одну не розуміють.

Кирило Булкін

А нам усім, напевне, варто скористатися порадою Олександра Богомолова:

Олександр Богомолов

Не треба хвилюватися, треба працювати таким чином, як ми працювали раніше.
XS
SM
MD
LG