Доступність посилання

ТОП новини

Київ починає розслідування оборудок з туркменським газом, пише Financial Times.


Марія Щур


Прага, 27 липня 2005 – Впливовий британський діловий щоденник Financial Times повідомляє у середу про те, що Українська Служба безпеки розпочала розслідування питання, чи контролює міжнародна злочинна група поставки газу компанією “РосУкрЕнерго”. Цю інформацію в інтерв’ю газеті ще раз підтвердив голова СБУ Олександр Турчинов. А першими серед міжнародних засобів масової інформації тему про можливу причетність організованої злочинності до махінацій з газом через компанію “РосУкрЕнерго” порушило радіо “Свобода” ще півтора року тому.

За словами Олександра Турчинова, його відомство розслідує, чи компанію “РосУкрЕнерго”, яка наполовину належить “Газпрому”, зареєстрована у Швейцарії і займається продажем туркменського газу, контролює непрямим шляхом один з найбільших кримінальних босів на пострадянському просторі. Йдеться про уродженця України та російського громадянина Семена Могилевича, який уже кілька років перебуває у списку найбільш розшукуваних злочинців Федерального Бюро Розслідування Сполучених Штатів.

Це розслідування, яке, як повідомляє газета, є частиною ширшого вивчення схем відмивання грошей, пов’язаних із продажем туркменського газу, може ще більше зіпсувати стосунки Києва з “Газпромом” і Росією. З іншого боку, воно підкреслює прагнення нової влади подолати проблеми корупції.

Як наголошує Олександр Турчинов, хоча прізвища Могилевича і немає у документах про продаж газу чи у реєстраційних паперах, “є багато свідчень того, що підконтрольна йому група людей може брати у цьому участь”. Вони, на думку голови СБУ, можуть контролювати керівництво “РосУкрЕнерго”.

Компанію “РосУкрЕнрего”, що є посередником між російським “Ґазпромом” та українським “Нафтогазом”, було створено рік тому для транзиту туркменського газу в Європу. Половина компанії, про створення якої домовлялися особисто президент Росії Володимир Путін та тодішній президент України Леонід Кучма, належить “Ґазпрому”. Іншу половину тримає в своїх руках зареєстрована в Австрії компанія “Centragas Holding”. Імена її власників не розголошуються. Але виконавчий директор компанії Вольфганг Путчек відкидає будь-яке пов’язання власників з мафією.

На думку ж речника “Ґазпрому” Дениса Іґнатьєва, це розслідування СБУ може бути пов’язане з намаганням нинішньої української влади очорнити попередній режим. За словами Іґнатьєва, перевіряти власників “Centragas Holding” повинна була Україна і “Газпром” не ставив зайвих запитань. Але все ж таки, на думку речника “Газпрому”, навряд чи ці власники були пов’язані з “такою людиною, як Могилевич”. Останнього підозрюють у тому, що він керує злочинним угрупованням, що оперує у 30 країнах світу і займається усім спектром міжнародних злочинів: від здирництва і вбивств до контрабанди людьми, відмивання грошей та фінансових махінацій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG