Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я не відійде до України – інтерв’ю президента Молдови Володимира Воронина.


Марія Щур

Володимир Воронін
Прага, 27 липня 2005 – Президент Молдови Володимир Воронин вітає участь України у врегулюванні Придністровського конфлікту і закликає співвітчизників не боятися приєднання Придністров’я до України. Дії Києва повністю узгоджені з Кишиневом, запевнив молдовський лідер в ексклюзивному інтерв’ю для радіо “Свобода”.

Нещодавнє перебування придністровського лідера Ігоря Смирнова у Києві та його переговори з президентом України Віктором Ющенком породили побоювання у Молдові, що Україна зазіхає на Придністровську територію. Так деякі оглядачі розцінили запрошення Ігоря Смирнова ввести українських миротворців та обіцянки подбати про українців на підконтрольній йому території. Але президент Молдови Володимир Воронин вважає, що такі побоювання є цілком безпідставними.

“Було багато розмов про те, що ця територія Молдови може бути відділена. Але існує Гельсинкська декларація від 1976 року про неподільність країн, недоторканність їхніх кордонів, і ми, як і вся міжнародна спільнота, керуємось цими документами. Президент Ющенко координував візит пана Смирнова до Києва особисто зі мною. І цей візит був потрібний для того, щоб ознайомити Смирнова з деякими елементами нашої спільної молдовсько-української декларації, яка спирається на план Ющенка. Згідно з нашим проханням (моїм і президента Ющенка), Європейський Союз буде здійснювати моніторинг кордону між Україною і Молдовою. І це було предметом обговорення у Києві”.

Далі у розмові з радіо “Свобода” президент Воронин торкнувся проблем у стосунках Молдови з Росією, які, за словами Володимира Воронина, почалися після того, як Молдова почала твердо відстоювати свою позицію.

“Після того, як ми дуже спокійно, але твердо почали обговорювати питання виведення російських військ та зброї, вирішення Придністровської проблеми закриття кордону та припинення контрабанди товарів та людей, тоді наші стосунки з Росією почали псуватися. У стосунках з Молдовою, як і у стосунках з іншими колишніми радянськими республіками, Російській Федерації потрібно відкинути імперську зацикленість, яка досі формує стосунки з цими державами. Якщо вони не відійдуть від цього, проблеми завжди існуватимуть. Немає великих братів та малих братів. Ми незалежна держава, і Росія повинна ставитися до нас як до незалежної держави”.

Щодо стосунків із сусідньою Румунією, частиною якої Молдова була до приєднання цієї території до Радянського Союзу за пактом Молотова-Ріббентропа, то тут молдовський президент вважає, що найкращий спосіб об’єднати молдовський і румунський народ – це вступ до Європейського Союзу.

“Я вірю у те, що наша Європейська інтеграція вирішить багато проблем. Два роки тому ми проголосили, що Молдова є багатоетнічна країна. Ми не маємо нічого проти жодного з народів, що населяють Молдову - чи це румуни, чи росіяни, чи болгари, чи гагаузи. Тому ці речі зараз не є на порядку денному”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG