Доступність посилання

ТОП новини

Колишній посол України в Німеччині Сергій Фареник про вулики, гроші і євроінтеграцію.


Мар’яна Драч

Сергій Фареник
Прага, 28 липня 2005 року - Вчора у смокінгу на прийомі, а сьогодні під замком? Нині Україна змінює дипломатичний корпус. Про те, як це відбувається, ми намагалися з''ясувати на прикладі Німеччини. Адже від особистості посла і від того, як до нього ставиться його власна країна, залежить міжнародна репутація держави. Та й від дипломата, який має підмочену репутацію, користі для держави ніякої, лише шкода. Ким же є Сергій Фареник, який з листопада 2003 року до цього вівторка був обличчям України у Німеччині? І хто саме має прийти йому на зміну?

Ще місяць тому Сергій Фареник ходив на дипломатичні прийоми у Берліні, а нині він не має права покидати Україну. Цього тижня Президент звільнив Фареника з посади посла у Німеччині.

Причини рішення в тексті указу не вказані. Прес-секретар Президента Ірина Геращенко у розмові з радіо "Свобода" ситуації не прояснила.

Ірина Геращенко

Будь-які кадрові рішення Президента в цьому напрямку приймаються, враховуючи позицію, в першу чергу, міністра закордонних справ, його відомства. Я думаю, що з вашим питанням треба звернутися в першу чергу до пана Тарасюка.

Мар’яна Драч

У прес-службі відомства Тарасюка на запитання про долю Фареника нам відповіли, що звільняти і призначати послів - це прерогатива Президента. Сам Сергій Фареник каже, що дізнався про своє звільнення від журналістів.

Сергій Фареник

Ви були першою особою, від якої я дізнався про те, що я вже не посол. Те, що мене про це не повідомив ні міністр закордонних справ, ні сам Президент, що мені не пояснили мотив, - мабуть, так треба.

Мар’яна Драч

Про те, що в Сергія Фареника серйозні проблеми, стало зрозуміло 11 липня, коли Генеральна прокуратура повідомила про його причетність до махінацій з газом. Йдеться про період 2002-2003-го років, коли Фареник керував великою будівельною корпорацією “УкрАзіяБуд”.

За даними слідчих, Фареник займався підробкою документів. Колишній посол відкидає звинувачення. Сергій Фареник каже, що проти нього особисто ніхто не порушував карної справи. Щоб захистити репутацію, Сергій Фареник подав до суду і виграв.

Сергій Фареник

Я негайно після того, як побачив на офіційному сайті Генеральної прокуратури таку інформацію, звернувся з позовом до суду в четвер, це було 21 липня.

У державному суді України ця справа слухалася, і суд ухвалив рішення, що прокуратура не мала достатньо фактів, щоб фіксувати факт фальсифікації мною документів і виносити обмеження щодо мого виїзду.

Мар’яна Драч

Як же посол із Німеччини приїхав до Києва? Може його викликали на допит як свідка?

Сергій Фареник

Ні, я розповім про обставини виклику мене до України тільки після того, як я отримаю на це дозвіл Президента або міністра закордонних справ. Але хочу сказати, що це зроблено щодо мене як до громадянина України, як до людини, якій країна довірила представляти інтереси держави в Німеччині. Це було зроблено не просто некоректно, це було зроблено архінекоректно.

Мар’яна Драч

До того, як стати послом, Сергій Фареник певний час був радником Анатолія Кінаха, і на цьому наголошують українські мас-медіа. Сам же він нагадує, що понад рік радив Віктору Ющенкові, коли той був прем’єром.

Сергій Фареник

З 2000 по 2001 рік я був радником прем’єр-міністра Віктора Андрійовича Ющенка, і він добре знає мою діяльність на посаді його радника.

Мар’яна Драч

Сергій Фареник залишався послом у Німеччині понад півроку і після зміни влади в Києві. У дипломатичних кулуарах гуляє чутка, що Фареник возив вулики для Ющенка, щоб догодити новому керівництву. Адже не таємниця, чим захоплюється нинішній Президент. Реакція Сергія Фареника.

Сергій Фареник

Я не знаю, як це буде українською мовою, а по-російськи – це бред сумасшедшего.

Я за ці півроку приніс для України два мільярди єврокредитних ресурсів для диверсифікації постачання енергоносіїв. Це стосується вуглеводів. І підготовив рамкову угоду на півтора мільярда євро для модернізації електроенергетичних систем і генеруючих станцій в нашій атомній і звичайній енергетиці.

Також спільно з економічним блоком посольства домовився про надання технічного кредиту на 20 років без відсотків із терміном повернення через 25 років для створення і функціонування експертної групи, яка буде працювати з метою забезпечення енергонезалежності України в усіх видах енергонгосіїв. Мається на увазі вуглеводи, електрична енергія, а головне – біопаливо.

І я б послав би того, хто мені сказав, що або я посол, якщо я посилаю вулики, або ні.

Мар’яна Драч

Розмова про вулики надихнула екс-дипломата Фареника на ще одну метафору - із ведмедем, але вже щодо зовнішнього курсу України.

Сергій Фареник

Я ніколи цього не боявся казати. Я це казав Леоніду Даниловичу Кучмі, я це казав Віктору Андрійовичу Ющенку, що є така казка “Теремок”. Я маю на увазі ЄС...

Туди зайшла мишка, потім кошеня, потім лисичка, потім вовк... А коли зайшов ведмідь, то не стало і теремка - всі звірі розбіглися. Зараз Україна для ЄС – це той самий ведмідь.

Мене питали два президенти: і Ющенко, і Кучма: “Посол Фареник, Ви за вступ у ЄС чи ні?” Я завжди казав, що я за вступ у ЄС, але я вважаю, що нам там нема чого робити. “А чого?” – питали мене президенти, я кажу, що 10 років - той мінімум, той час тільки знадобиться Україні, щоб стати членом ЄС. А за 10 років не буде самого ЄС. Останні події у Франції, в Голландії підтверджують мої слова.

Мар’яна Драч

Злі язики кажуть, що на посаді посла у Німеччині Сергій Фареник займався не стільки дипломатією, скільки просував власні економічні інтереси. Сергій Фареник відкидає звинувачення і каже радіо "Свобода", що доходи його родини скоротилися у десять разів відтоді, як він перестав бути керівником корпорації і став дипломатом . А може, не варто було ставити під фінансовий удар своїх близьких?

Сергій Фареник

Гроші- це ж не головне. Для мене гроші – це забезпечення мене і моєї родини. Але для мене - свобода отримання інформації, свобода пересування по світу і свобода вибору контакту... Для цього, враховуючи, що я веду досить скромний спосіб життя, мені не треба яхти, мені не треба окремі будівлі на Маямі, на Канарах... Мені вистачає досить скромних доходів для того, щоб відчувати себе вільною людиною.

Мар’яна Драч

Свободи пересування колишній український дипломат не має. Чи буде виконувати Генеральна прокуратура рішення суду, який скасував підписку про невиїзд для Сергія Фареника? Речник Генеральної прокуратури Олексій Бебель.

Олексій Бебель

Ми поки не коментуємо нічого по даній кримінальній справі.

Мар’яна Драч

А ще ми поцікавилися в оглядачів у Німеччині, яким послом був Сергій Фареник? Олег Коцюба, який очолює Союз українських студентів у Німеччині, має спогади не дуже приємні.

Олег Коцюба

Я особисто мав нагоду познайомитися з паном Фареником у Магдебурзі під час українсько-німецької конференції з питань реформування системи освіти України. Це було у червні 2004-го року.

Якщо чесно, то я був дещо розчарований, і не тільки його німецькою мовою, але й, на жаль, старою номенклатурністю в ньому. Ми не почули якихось конкретних фактів кроків стосовно того, як буде проводитися політика держави у цій сфері.

З іншого боку – звісно, ми знайомі з ним, оскільки кожному студенту колись треба мати справи або з посольством, або з консульством. І наш досвід був, у принципі, негативний, оскільки підходу до студентів українських не було. Тобто, щоб піти назустріч чи допомогти нам як організації - то навпаки, в дечому й створювали нам перешкоди.

Мар’яна Драч

Експерт з українських питань у Німеччині, берлінський професор Богдан Осадчук помітив і позитив у роботі посла.

Богдан Осадчук

Йому вдалося отримати досить високі кредити від німецького банку , але вони є високовідсоткові, і відплата тих кредитів буде коштувати досить високо. Можливо, що можна було це і дешевше мати.

Але він робив всі заходи, щоб проявити якусь ініціативу. Його діяльність стояла під нещасливими знаком, бо в Німеччині почалися внутрішні розбірки, а потім прийшла історія ще й з так званим візовим скандалом. Вона не була безпосередньо пов’язана з українською справою, була пов’язана з внутрішніми конфліктами між владою і опозицією, але українці попали під обстріл і стали жертвою того.

Він був у дуже невигідній позиції, зокрема, через те, що нова влада вирішила приїздити до Німеччини (під час візового скандалу). Я вважаю, що це було не потрібно, бо нічого воно не дало Україні.

Мар’яна Драч

Яким же має бути нове обличчя України у Берліні?

Олег Коцюба

Дуже важливо, щоб та людина, яка прийде, розуміла, чого від України очікують в західному світі, зокрема в ЄС. До цього, наприклад, пан Фареник такого розуміння не показував. Тобто все-таки потрібна людина нової генерації.

Мар’яна Драч

Професор Богдан Осадчук також каже, що посол України у Берліні має розумітися на тонкощах німецької політики. А щодо кадрів, то Осадчук зауважує, що в Україні досі мало кваліфікованих дипломатів, і пропонує таке:

Богдан Осадчук

Я, наприклад, вважаю, що одним з найкращих дипломатів, найкращим послом України був Анатолій Пономаренко. Зараз він у Києві в міністерстві.

Я думаю, що найкращим виходом з цієї всієї халепи, яка сталася з Фареником, було б знову прислати Пономаренка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG