Доступність посилання

ТОП новини

Крим: боротьба за землю триває.


Володимир Притула

Симферополь, 28 липня 2005 - У Криму триває боротьба за землю. З вівторка на центральному майдані Симферополя стоїть наметове містечко кримських татар, які вимагають від уряду автономії виділення на Південному узбережжі Криму земельних ділянок для репатріантів. Кримський прем’єр Анатолій Матвієнко сьогодні підписав урядову постанову про пільгове виділення землі раніше депортованим громадянам, але учасники акції протесту – і далі не задоволені. Чому?

Майже 3 десятки наметів під вікнами кабінету кримського прем''єра і великий плакат з надписом “Чи влаштує Господь твої справи, Україно, якщо наша державність, наші будинки, наші землі, наші сади-чаїри відібрані?!” – все це нагадує, що кримськотатарська проблема не вирішена і за нової влади. І цього тижня вона знову загострилася, коли кілька сотень переважно вихідців із Алуштинського регіону знові відновили свій, як вони назвали, цілодобовий пікет. Почався він із 2-х, а на кінець четверга містечко нараховує вже понад 30 наметів. Пікетувальники вимагають виділення їм землі на Південному узбережжі Криму, аргументуючи це тим, що до депортації там кримськотатарське населення складало від 50 до 80% населення.

Один з активістів акції протесту Ісмаїл Аблятіпов каже, що репатріанти дуже розчаровані новою кримською владою, яка, фактично, сама їх підштовхує до таких протестів, ігноруючи їхні вимоги. Ісмаїл Аблятіпов: “Вважайте, що Матвієнко сам підштовхує людей на самозахоплення землі, на порушення знову законів. Розумієте, людям вони не залишають нічого іншого. Вибачте, якщо навіть та стара влада їздила, дивилася і казала: так, в Партеніті треба якусь кількість землі знайти і виділити репатріантам. А нова влада їде в Партеніт і, повернувшись, каже: ми розібралися – там землі для кримських татар немає!”, - заявив Ісмаїл Аблятіпов.

Прем’єр-міністр автономії Анатолій Матвієнко не згоден з такою критикою. Він повідомив, що кримський уряд щойно затвердив постанову про порядок виділення земельних ділянок раніше депортованим громадянам. І цей документ передбачає спрощену процедуру надання землі репатріантам, але її виділятимуть цій категорії громадян лише у тих регіонах, звідки їх, або їхніх предків вислали під час депортації. Анатолій Матвієнко: “Ми зобов’язані надати людям умови для повернення з місць депортації, включаючи і виділення землі. І філософія цього документу така: ми надаватимемо житло і землю репатріантам у тих місцях, звідки вони, чи їхні предки були депортовані. Сьогодні ж головний конфлікт – вимога: ”Дайде нам землю на Південному узбережжі! Причому – усім!” Ми ж сказали, що цього уряд не робитиме. У нас немає такої можливості, більше того, цим самим ризикуємо запустити машину, яку не зупинити”, - заявив Анатолій Матвієнко.

Учасники кримськотатарської акції протесту не погоджуються з прем’єр-міністром автономії і кажуть, що на землю на Південному узбережжі Криму мають право всі раніше депортовані. Ісмаїл Аблятіпов продовжує: “Вважаємо, що ця постанова лише для того, щоб наш народ роз’єднати. А ми не хочемо роз’єднуватися. Наш народ і так малелький, але єдиний. А всі ці розмови про вихідців, про уроженців – це тільки на руку владі, яка хоче нас розділити. Але ж у цьому регіоні живе стільки вихідців із Казані, Москви і Пермі! Куди ж їх дівати? Якщо землі всім репатріантам не вистачатиме, то чи готова нова влада виселити чужинців? Не готова! Все це – лише щоб нас посварити і знову поставити у черги і списки, де всі уроженці 15 років уже стоять, і знову власті не будуть нічого вирішувати”, - заявив Ісмаїл Аблятіпов, один з мешканців наметового містечка під стінами Ради міністрів Криму на центральному майдані Симферополя.

Поки я записував з ним інтерв’ю, репатріанти поставили ще 2 намети і готувалися розбити наступний.
XS
SM
MD
LG