Доступність посилання

ТОП новини

Українська греко-католицька церква виступає проти вивчення предмету “Етика” в школі в його сучасному вигляді.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 1 серпня 2005 - Українська греко-католицька церква висловила свій протест щодо рішення Міністерства освіти та науки запровадити з цього року в загальноосвітніх навачальних закладах як обов”язковий для вивчення предмет “Етика”. Представники УГКЦ заявляють, що в сьогоднішньому вигляді предмет “Етика” повністю відкидає існування Бога і спрямований на руйнування християнських традицій.

Івано-Франківська єпархія Української греко-католицької церкви, підтримуючи позицію традиційних християнських церков держави, ухвалила власне звернення до президента, прем”єр-міністра та міністра освіти та науки України. У зверненні керівництво Івано-Франківської єпархії УГКЦ просить скасувати рішення про введення з цього року в навчальні плани загальноосвітніх закладів предмету “Етика” як обов”язкового для вивчення. Владика Івано-Франківської єпархії УГКЦ Володимир Війтишин, коментуючи звернення, підкреслив, що в нинішньому вигляді предмет “Етика” повністю відкидає Бога. Дитині пропонується самостійно визначати, що таке добро і зло, нав”язується матеріалістичне розуміння сутності людини, інакше кажучи, людина – частина природи, а не творіння Боже. Керівництво УГКЦ також особливо обурило, що вже із 6-го класу школярам пропонують вивчати тему “Безпечний секс”.

Єпископ Володимир Війтишин також зауважив, що це не лише позиція Української греко-католицької церкви. Аналогічного погляду щодо згубного впливу предмету “Етика” в її нинішіньому вигляді дотримуються всі традиційні християнські конфесії: “Як бачимо з останніх новин, на цій позиції об”єднались усі традиційні церкви. Не можна звертати уваги на те, що між нами живуть люди інших національностей, іншої релігії. Україна на відсотків 90 – це християнська країна. І не можемо забувати своїх традицій”. Натомість Українська греко-католицька церква пропонує продовжувати вичення курсу “Християнська етика”.

Цю позицію церкви підтримує також обласне та Івано-Франківське міське управління освіти. Зокрема керівник міського управління освіти Зіновій Береговський заявив, що вчителі християської етики на Прикарпатті мають надзвичайно високий фаховий рівень і вони здатні передати дітям знання про основні християнські цінності. Владика Володимир Війтишин також зауважив, що предмети “Етика” та “Християнська етика” різні за своєю суттю. А українці як титульна нація держави мають повне право на вивчення віри своїх предків: “Ті, хто населяє Україну, українці, які з діда-прадіда належать до українського народу, мають право вивчити своїх дітей у християнському дусі”. І врешті церква відзначає, що предмет “Етика, який пропонується для вивчення у школі, відкидає разом з християнськими традиційні національні цінності.
XS
SM
MD
LG