Доступність посилання

ТОП новини

Як створюють мовні сайти.


Тарас Марусик

Київ, 28 липня 2005 - Що може підштовхнути людину до створення мовного сайту? Мабуть, і з трьох разів не вгадаєте. Щоб не випробувати ваше терпіння, скажемо, що гостя нашої постійної рубрики “А мова – як море!” підштовхнуло до цього російське телебачення, канал РТР, який звернувся до громадян Росії із запитанням, чи бажають вони, щоб російська мова в Україні стала другою державною.

Мовний сайт, який існує вже кілька років, має адресу “mova.org.ua”. А називається сайт “Твоя мова – бережи її!”. Вадим Очеретяний наповнює і підтримує його в мережі Інтернет за власні кошти.

Вадим Очеретяний

Я працюю, маю можливість виділяти деякі кошти. Я за фахом педагог, закінчив університет фізичного виховання та спорту.

Тарас Марусик

І зараз працюєте не за фахом?

Вадим Очеретяний

Ні, на жаль, не за фахом, тому що фахівці наші не потрібні нікому.

Тарас Марусик

Тонкощі роботи з сайтом Вадим Очеретяний опановував поступово, шляхом проб і помилок. Головним для нього було довести свою думку до читача сайту “mova.org.ua”.

Вадим Очеретяний

Структура сайту дуже проста, є розділи: Аналітика та роздуми, звернення та пропозиції, інформація ЗМІ. В залежності від того, звідки я взяв інформацію, я розміщаю в окрему рубрику.

Аналітика та роздуми – це власне мої. Те, що я проаналізував, зробив якийсь висновок – це у цій рубриці розміщається.

Тарас Марусик

Це означає, що Вам доводиться регулярно відслідковувати певний масив інформації на цю тему...

Вадим Очеретяний

Так, вибираю не всю, бо вся просто завалить. Вибираю найголовніше, найцікавіше і вже вирішую, щоб не дублювати. Дуже багато ЗМІ дублюють одну й ту ж інформацію. Беруть з одного джерела, наприклад, УНІАН чи Інтерфакс.

Тарас Марусик

Вадим Очеретяний виростав, в основному, в російськомовному середовищі. Та й досі в родині часто спілкується цією мовою. Своїм сайтом він хотів би змінити мовну ситуацію.

Вадим Очеретяний

Це питання заполітизоване дуже. Мені здається, якби б його вирішили ще в 91 році, то воно вже зникло, але час втрачено, і політики використали цей час, щоб його заполітизувати, дуже “наколити до бєла”, як то кажуть. І люди на сході почали придивлятися, і бачать, що можна вимагати дуже багато.

Інше – історичний, правовий та морально-етичний бік цього питання. Вирішити його треба, шукаючи виключно компроміс між збереженням прав тих громадян російськомовних, які вже не в змозі вчитися. Пенсіонери, наприклад, не будемо ж від них вимагати у їх віці перевчатися.

Але, з другого боку, нам треба виховувати нове покоління, і саме дія виключно на нове покоління.

Тарас Марусик

Вадим Очеретяний вбачає проблему також і в тому, що російськомовні нерідко заперечують історичний аспект мовного питання.

Вадим Очеретяний

Людина, котра так каже, одразу стає поза законом, тобто вона своїми словами дає дозвіл іншій стороні застосувати проти неї те ж саме, наприклад, що було застосоване проти українців.

От моя бабуся україномовна. Я коли пам’ятаю першу зустріч з нею, я не розумів майже половини, що вона казала. Це постійно мені дає поштовх не припиняти свою роботу, робити так, щоб вже моя донька виросла україномовною, щоб не було такого, що онука з бабусею розмовляють різними мовами. Це мене вразило дуже, це жахливо.

Тарас Марусик

Це був редактор мовного сайту “mova.org.ua” під назвою “Твоя мова – бережи її!” Вадим Очеретяний.
XS
SM
MD
LG