Доступність посилання

ТОП новини

Молодіжна забава в стилі техно закінчилася в Чехії "рецидивом комунізму".


Зиновій Фрис

Прага, 1 серпня 2005 - Звичайнісінький фестиваль музики техно "ЧехТек", що розпочався в суботу в одному чеському селі, неподалік від німецького кордону, дуже скоро переріс у масові сутички між учасниками заходу та поліцією. Сутички з десятками і десятками поранених спричинили, у свою чергу, політичний скандал у самій Чехії. Невдоволення і в Німеччині: у дружній країні, кажуть там, з її громадянами повелися не лише нетолерантно, а й цілком не по-сусідськи.

Що ж трапилося минулого уікенду в Чехії? Про це варто розповісти хоча б тому, що не кожного разу після чергових вихідних керівник держави вимагає від прем"єр-міністра і міністра внутрішніх справ пояснень, а громадськість – відставки.

...Треба одразу віддати належне чеським мас медіа: про уікендівське "жорстоке зіткнення поліції й учасників розваги в стилі техно" біля німецького кордону журналісти не пошкодували ні місця на кількох шпальтах газет, ні часу в теле- і радіовипусках. На світлинах – закривавлені обличчя, в телесюжетах – кийки, постріли, дим сльозоточивого газу, водомети, крики, плач, сльози, грізні попередження поліції з допомогою мегафона. Свято модерної музики закінчилося, практично й не розпочавшись. І взагалі, цього разу довелося підбивати дещо інші підсумки: число поранених поліцейських – близько 50-ти, з них п"ятеро – у тяжкому стані; з числа тих, хто приїхав повеселитися – поранень також зазнали близько 50-ти. 1:1 ? Можливо, якщо не рахувати, що одного учасника свята музики на трасі збила вантажівка. Молодий хлопець помер. Водій з місця трагедії втік.

Є ще один підсумок - політичний. У чеському коаліційному уряді надто крихкі міжпартійні взаємини, аби опоненти мовчали і не скористалися промахом прем"єра Їржі Пароубка. Сам він, пише преса, дав наказ розігнати техно-парті, відпочиваючи собі десь чи то в австрійських, чи то швейцарських Альпах. Величезний заголовок в часописі "Недєлні свєт" на першій сторінці так і гласить: "Молотильників відправив Пароубек". А протестанти біля міністерства внутрішніх справ тримали транспарант: "Ми не будемо голосувати за партію ЧССД, яка б"є наших дітей". Один із лідерів опозиції Мірек Тополанек заявив, що Чехія є поліцейською державою.

Мас медіа особливо відзначають, що подібної жорстокості чеська поліція не проявляла з часів комуністичного режиму. І, можливо, головне слово сказав у неділю президент Вацлав Клаус: він не просто здивований і обурений тим, що трапилося неподалік від чесько-німецького кордону, а й захотів особистих пояснень від прем"єра і міністра внутрішніх справ. "Ця ситуація є трагічною, сказав президент. Дії поліції проти молоді нагадують недобрі часи минулого". З Пароубком у керівника держави й без того напружені стосунки, а тут така молотильня, яку влаштувала поліція. До речі, про поліцію. Міністр Франтішек Бублан одразу заявив, що дії його колег були вимушеними і адекватними. Начальник таховської поліції Яромір Кніже (в Таховському краю все, власне, й відбувалося), заявив журналістам, що по-іншому й не могло бути: "Ми мусили це зробити, поки сюди не приїхало 20-30 тисяч осіб. Отих 1000 поліцейських нам було би замало, і тоді поліцію звинуватили би в тому, що вона імпотентна вирішувати такі питання".

Це щось дуже знайоме. Честь мундира – найголовніше, - відзначають незалежні чеські оглядачі, знову і знову називаючи дії поліції на фестивалі техно-музики "рецидивом комунізму".

Чи можна було попередити сумні події в Таховському краї? Адже все почалося з того, що учасники уікендівської молодіжної розваги почали витоптувати приватні угіддя, оскільки спеціально відведеної площі виявилося замало. Президент Вацлав Клаус дав поліції урок: треба було не бити, не розганяти газом і водометами учасників заходу, а зробити так, щоб ці молоді люди просто не могли опинитися на приватних угіддях.

Будь-яка біда завжди починається з чогось незначного. Події в маленькому чеському селі Млинец стали останніми днями однією з головних подій у світі. Справжнє відлуння цих подій – і насамперед в самій Чехії, вважають оглядачі, ще попереду. У Празі і Брно все частіше лунає – прем’єр-міністра і міністра внутрішніх справ – у відставку. В сусідній Німеччині ще досі не можуть оговтатися від того, що трапилося з їхніми молодими громадянами під час невинної молодіжної забави. Втім, заявив на першому чеському каналі очевидець подій останнього уікенду, "у всьому демократичному світі на нас подивилися як на дикунів – щось подібне в Чехії? Неймовірно!"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG