Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада починає моніторинг українських радіостанцій.


Тарас Марусик

Київ, 2 серпня 2005 - Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення тимчасово припинила роботу з підписання меморандуму про спільні дії з радіостанціями, який, серед іншого, стосується i використання української мови в радiопросторi. Крім того, 1 серпня Нацрада розпочала моніторинг українських радіостанцій на предмет дотримання ними українського законодавства.

Про це ведучий нашої постійної рубрики “А мова – як море!” Я розпитував голову Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталія Шевченка.

Ще 30 травня було вирішено, що робоча група з представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Міністерства культури i туризму та Асоціації мережевих телерадiомовникiв України підготує згаданий меморандум.

Тоді ж міністр культури Оксана Білозір сказала, що українська мова є державним атрибутом, i треба зробити все, щоб в українському радiопросторi звучала українська мова.

“Необхідно закласти тенденції з оздоровлення української мови”, - наголосила вона. Відповідаючи на запитання, чи звучатиме в українському радiопросторi російська мова, міністр відповіла, що, звичайно, російська мова звучатиме, але це не означає, що вона повинна домінувати.

Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко каже, що Нацрада відразу орієнтувалася на те, що робота над меморандумом між нею та радіокомпаніями буде складнішою, ніж у подібному випадку з телевізійниками.

Віталій Шевченко

Оскільки тут не лише гірша ситуація з наповненням ефіру українським продуктом, але й гостро стоїть проблема національних виконавців, про що ми вже говорили в трикутнику між національною радою, продюсерами компаній та керівництвом мінкульту.

Однак ми десь прогавили той момент, коли спроба знайти якісь оптимальні формули нашого меморандуму були підмінені якимись елементарними торгами: як більше добитися вчинків з боку національної ради, добитися застосування тих чи інших норм, зручніше, нічого не міняючи по суті.

Меморандум – це дуже серйозний документ, який продиктований доброю волею обох сторін знайти порозуміння і вийти на якісь компроміси в ім’я розбудови національного простору, а не виторгів для себе якихось більш виграшних ситуацій.

Тарас Марусик

Саме тому Нацрада вирішила відкласти підписання меморандуму до осени, а з 1 серпня почала відстежувати, як українські радіостанції виконують чинне законодавство.

Віталій Шевченко

Ми хочемо самі для себе краще розібратися з цією ситуацією, яка панує зараз в радіоефірі України, і мати більш статичні матеріал для предметної розмови, яку ми маємо з ситуацією, що треба поправляти.

І саме тому з першого серпня ми розпочинаємо цю роботу. При чому розпочинаємо ми її попри все, попри ситуацію, яка склалася в Національній раді з нашим нерозміщенням до цього часу у будинку по Прорізній, 2 в Києві, відповідно до рішення уряду.

Все одно ми будемо проводити моніторинг радіопрограм, ми матимемо дуже великий матеріал на осінь про те, що діється із україномовним наповненням, із присутністю національних виконавців, із мовою реклам.

Можливо за цим будуть якісь дисциплінарні рішення, якщо це стосується компаній, які просто ігнорують вимоги закону щодо мови програм і передач, щодо частки власного продукту, можливо, ми це припускаємо.
XS
SM
MD
LG