Доступність посилання

ТОП новини

Паралельно з північнокорейськими, Захід продовжує вгамовувати й іранські ядерні амбіції.


Зиновій Фрис


Прага, 2 серпня 2005 - Більше тижня Сполучені Штати Америки, Японія, Китай, Росія та дві Кореї намагаються досягти у Пекіні угоди, яка би сприяла ядерному роззброєнню Пхеньяна. Жоден з проектів угоди поки що не влаштовує всі сторони. Останній варіант майбутнього договору представив у понеділок Китай. Один із його пунктів передбачає "економічну співпрацю" з Північною Кореєю за умови, що Пхеньян скоротить свої ядерні програми.

Помічник державного секретаря Сполучених Штатів Крістофер Гілл вважає, що багато розбіжностей у підходах щодо ядерного роззброєння Північної Кореї з’явилося за останню добу переговорів. Пан Гілл акцентує увагу на тому, що "існує багато розбіжностей між північнокорейською стороною, з одного боку, і з з кожною зі сторін – з другого боку".

Керівник японської делегації Кеніхіро Сасае заявив у вівторок, що переговори в Пекіні досягли критичної стадії і тепер слово – за Північною Кореєю: "На останніх переговорах ми були близькі до моменту істини. В позиціях сторін багато розбіжностей. Але ми хочемо зробити все для того, аби у спільній заяві відобразити наші національні інтереси і зберегти добрі спільні результати".

У чому ж суть основних розбіжностей?

У Токіо міністр закордонних справ Японії Нобутака Мачімура зазначив, що Північна Корея відкидає вимогу США, аби Пхеньян письмово пообіцяв демонтувати свої ядерні програми. Є повідомлення і про те, що офіційний Вашингтон і Токіо хочуть, щоб у кінцевому варіанті спільної угоди збереглася фраза про те, що Пхеньян мусить відмовитися від всіх своїх ядерних програм, включно з тими, які забезпечують вироблення електроенергії. Росія і Китай з цим не погоджуються. Південна Корея у цій ситуації обіцяє Пхеньяну 2 мільйони мегават електроенергії щорічно, тільки б її сусідка забула про всі свої ядерні програми. Північна Корея наполягає на збереженні своїх ядерних енергетичних програм під міжнародним наглядом. А скасування своїх ядерних програм Пхеньян хоче за умови схвалення Сполученими Штатами угоди про "мирне співіснування". Вашингтон заперечує існування планів нападу на Китай.

Нинішні переговори в Пекіні з питання ядерного роззброєння Північної Кореї є четвертими з 2003 року. І вони виявилися найдовшими, хоча ще не закінчилися. Яким буде їхній результат, ніхто не береться судити.

Як ніхто не може достеменно спрогнозувати розвиток подій навколо ядерних амбіцій Ірану. Буквально у вівторок з’явилося повідомлення про те, що європейські країни можуть перервати переговори з іранської ядерної програми, якщо Тегеран відновить роботи в цій ділянці.

Велика Британія, Німеччина і Франція, які проводять переговори від імені ЄС, заявили, що в цьому випадку їм доведеться шукати інші способи виходу з цієї ситуації.

Іран повідомив, що на ядерному об’єкті в Ісхафені представники МАГАТЕ розпочали монтаж обладнання для моніторингу. Речниця МАГАТЕ Мелісса Флемінг повідомила: "Потрібно два тижні для встановлення апаратури, перш ніж вони зможуть відновити будь-які роботи. Керівництво МАГАТЕ закликає Іран продовжити переговори з європейськими країнами і не робити кроків, які можуть погіршити ситуацію в цей критичний момент".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG