Доступність посилання

ТОП новини

Колесников на свободі. Що далі?


Василь Зілгалов


Київ, 2 серпня 2005 - Всі, хто думав, що Борис Колесников відразу ж після рішення Київського апеляційного суду про звільнення його з під варти почне роздавати інтерв’ю і тут-таки, у столиці, святкувати свою перемогу - помилилися.

Пан Колесников відразу ж літаком відбув до рідного Донецька, а з летовища його у “Мерседесі”, у супроводі швидкої допомоги відвезли в невідомому напрямку. Рішення суду виявилося дещо несподіваним, але коментарів відразу ж з’явилося чимало. Особливо, з боку донецької опозиції.

Нам насамперед було важливо почути коментар щодо звільнення Бориса Колєснікова від кваліфікованого і досвідченого юриста. Ми розпитували про це у відомого всім Сергія Власенкова.

Пане Власенко, будь ласка, Ваша точка зору з приводу звільнення з-під варти панак Колєснікова.

Сергій Власенко

Я думаю, що швидше всього прокуратурі не вдалося довести того, що перебуваючи на волі, пан Колєсніков зможе перешкоджати слідству у тій справі, яка проти нього порушена, у тому звинуваченні, яке йому інкримінується.

Тому, я думаю, що саме з цих підстав, а також, враховуючи його стан здоров’я. На скільки мені відомою, стан здоров’я під час перебування пана Колєснікова під вартою дещо погіршився. Я думаю, що суд врахував саме ці обставини, приймаючи своє рішення про непродовження терміну утримання його під вартою.

Василь Зілгалов

Як Ви розцінюєте те, що американські адвокати прогнозувати, що його під вартою залишать, а тут раптом його випустили.

Сергій Власенко

Ви знаєте, знову-таки тут я впевнений, що американські адвокати, не будучи його захисниками у справі, вони теж не володіють всім масивом матеріалів, по-перше.

По-друге, вони робили своє припущення про те, що термін буде продовжено, виходячи з того, що, на їх думку, українське правосуддя не може забезпечити справедливий розгляд цієї справи.

Я думаю, що в даній ситуації це припущення просто не справдилося, може в даній ситуації, кажу ще раз, прокуратура взагалі не надала документів які підтверджували те, що перебуваючи на волі, Колєсніков зможе перешкоджати розслідуванню цієї справи.

Я не думаю, що розглядалися якісь інші моменти, бо процедура непродовження строку утримання під вартою – це суто процесуальна річ, тобто під час цього не розглядаються підстави пред’явлення звинувачень і так далі, і так далі.

Тобто розглядаються абсолютно формальні речі: чи зможе людина впливати на слідство, чи не зможе. Коли він був головою Донецької облради – це була одна ситуація, на сьогоднішній день він є звичайним громадянином, який не є посадовою особою і не має важелів впливу на суд. Може це суд прийняв до уваги.

Василь Зілгалов

А що Ви думаєте з приводу того, що ця справа була політична і це політичний хід?

Сергій Власенко

Ви знаєте, я вбачав деякі ознаки, які свідчили про те, що це була справа не тільки юридична. Але знову-таки говорити більше дуже складно, бо я не є обізнаний з матеріалами справи.

Я можу припустити, що якісь інші чинники, ніж юридичні чинники впливали на перебіг і на розгляд цієї справи, я таке можу припустити.

Василь Зілгалов

Ви звернули увагу на коментар пана Колєснікова за годину перед виходом з під варти?

Борис Колєсніков (переклад російської)

Сама ситуація така, що виходить за межами пристойності. Я думаю, що замовникам буде совісно за всі свої дії.

Журналіст

А хто замовник?

Борис Колєсніков

Ну, замовник... Скоро довідається, я думаю. Навіть скоріше, аніж здається.

Василь Зілгалов

Навіть після цих слів Бориса Колєснікова важко повірити у те, що він може покинути територію України, як висловив припущення один із донецьких опозиціонерів, лідер Національної партії праці пан Каляєв.

Можливо, ближчий до реального прогнозу дій Колесникова політолог Дмитро Видрін, котрий переконаний, що звільнений “розпочне активно діяти вже у вересні”.

Ми звернулися також з цього приводу по коментар до одного з відомих донецьких політиків - лідера партії Державний нейтралітет України, народного депутата Володимира Зубанова.

Пане Зубанов, як Ви вважаєте, яка головна причина звільнення Колєснікова?

Володимир Зубанов

Причин дві. Причина перша, що правоохоронні ограни працювали дуже непрофесійно, і там було, на мою думку, більше політики, ніж дійсно такої карної справи. Це по-перше.

А по-друге, те, що підключилися більш досвідчені адвокати, американський адвокат. Коли правоохоронні органи побачили і суди те, що може справа закінчитися в Європейському суді, тому й було винесене таке рішення, про звільнення Колєснікова з-під варти.

Василь Зілгалов

Пане Зубанов, як Ви вважаєте, які це буде мати наслідки для опозиції?

Володимир Зубанов

Зараз я не впевнений, що це на користь опозиції чи ні. Тому що зовсім не зрозуміла поведінка Віктора Федоровича Януковича, і ніхто не знає, як будуть себе надалі поводити такі фігури політичні як Литвин і Кравчук.

Зараз я не знаю, чи це добре для опозиції, чи ні. Це не вирішує для опозиції головного питання: що робити, що пропонувати, де конструктив знайти, щоб не тільки критикувати, а щось пропонувати суспільству. Тому я не думаю, що це щось додасть опозиції якихось плюсів.

Василь Зілгалов

Пане Зубанов, а Ви не думаєте, що Борис Колєсніков може очолити “Партію регіонів”?

Володимир Зубанов

Я не член Партії регіонів, не знаю зараз, які стосунки можуть бути між Януковичем, Ахметовим і Колєсніковим. Але я думаю, що все ж таки Колєсніков більше такий сірий кардинал і мозок партії, а не публічна людина.

Публічною людиною міг би бути Янукович, якщо він все ж таки почне працювати, або Богатирьова Раїса Василівна.

Василь Зілгалов

На завершення додамо лише, що адвокат пана Колєснікова Андрій Федур сказав, що першою дією на волі з боку його підзахисного буде візит до лікаря. Так що думки двох адвокатів щодо причин звільнення у чомусь співпали. А що буде робити пан Борис Колєсніков далі, побачимо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG