Доступність посилання

ТОП новини

2-го серпня у Дніпропетровську перебував міністр охорони здоров’я України Микола Поліщук.


Геннадій Сахаров


Зранку 2 серпня за участю Миколи Поліщука і голови обласної адміністрації Юрія Єханурова відбулася колегія обласної адміністрації, на яку були запрошені керівники медичних закладів області. Були запрошені і журналісти, котрих пресслужба голови обладміністрації через десять хвилин після початку колегії вивела з зали. Відтак про що там йшлося можна лише здогадуватися. І першим запитанням на пресконференції по закінченні засідання колегії було “Чому нас виставили з зали?”. Пан міністр відповів, що не знає і не розуміє для чого це було зроблене. Натомість прессекретар голови обладміністрації Валентин Мандрієвський пояснив, що присутність журналістів не сприяла б відвертому діалогу. Відтак рішення про видалення журналістів було ухвалене на рівні керівництва обладміністрації. Добре, що пан Єхануров особисто не виганяв небажаних писак, як це робив свого часу Микола Швець. Це варто записати до досягненень нової влади у Дніпропетровську.

У розлогому пресрелізі зазначено, що смертність на Дніпропетровщині перевищує середню в Україні. Її головними чинниками є інфекційні хвороби, туберкульоз, захворювання органів дихання та травлення. Смертність серед дітей перших років життя також перевищує середню в Україні. Головними причинами смертності названі екологічна ситуація і незадовільний рівень життя низки соціальних груп. До вад системи охорони здоров’я в області віднесене і недостатнє фінансування. Кошти витрачаються не на підтримку здоров’я населення а на утримання самої галузі. Поширеною є практика неофіційних оплат послуг медичних установ пациентами. Лікарні не отримують потребної кількості медикаментів. Мережа лікувальних установ перевантажена відомчими закладами. Зростає смертність від ВІЛ-СНІДУ, кількість дітей, народжених з ВІЛ інфекцією за 10 років зросла у 90 разів. Зросла смертність породіль. Не вистачає лікарняних ліжок для онкологічних хворих. У низці районів області немає реанімаційних відділень, служби швидкої допомоги недієздатні. Післяопераційна смертнїсть у області найвища в Україні. У області не вистачає лікарів, чверть лікарів у пенсійному віці. Перелік недоліків і вад обласної медицини займає шість сторінок.

На пресконференції міністра охорони здоров’я були заторкнуті питання стану кримських пляжів, застосування метадону у лікуванні наркоманії, забезпечення сільських лікарень медичними кадрами. Пан Поліщук зокрема повідомив, що Мінохорониздоров’я розробляє систему тарифів медичних послуг, за якою громадяни отримуватимуть однакове лікування, але у різних умовах. Закладам охорони здоров’я буде наданий статус неприбуткових суб’єктів господарювання і поряд зі звичайними лікарнями з’являться елітні:

“Знаходження хворого у більш елітній лікарні – це буде тільки враховуватись комфорт і комунальні послуги і харчування. І лікуватись повинен однаково як чиновник високого рангу так і звичайний хворий, як генерал так і солдат. Тобто ми плануємо, і у цьому плані вже проводиться робота, що лікування всіх повинне бути однакове а умови перебування можуть бути різними і за умови людина буде повинна доплачувати.”

При тому перспективи запровадження страхової медицини в Україні на сьогодні невизначені. Як сказав Микола Поліщук:

“Треба добровільне медичне страхування розширювати. Обов’язкове медичне страхування галузь не врятує а на даний час при тих фінансових можливостях нас погубить. Але ж чому – закон про обов’язкове медичне страхування передбачає додаткове оподаткування фонду заробітної плати на шість відсотків. Додатково означає багато у тінь піде виробництв, підприємств. Друге – на сьогоднішній день при такій структурній організації галузі охорони здоров’я неможливо буде запровадити страхування. І третє – медичні заклади як і медики сьогодні не готові працювати у жосткому страховому полі.”

Начальник головного управління охорони здоров’я області Віктор Весельський запевнив що обласна медицина реформуватиметься у напрямку гарантування доступності та якості медичної допомоги, раціонального використання ресурсів та покращання показників здоров’я населення. Матимемо надію що разом із показниками покращуватиметься і здоров’я.
XS
SM
MD
LG