Доступність посилання

ТОП новини

Дитячі жарти влетіли угорським правоохоронцям у копієчку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 29 липня 2005 – Угорська поліція розшукала двох телефонних анонімів, які погрожували вибухом бомби біля парламенту і на Західному залізничному вокзалі. Ними виявилися звичайні підлітки, які обрали собі такі дивні розваги на канікулах. Сапери ніяких вибухових речовин так і не виявили. За витівки рідних дітей відповідатимуть батьки, котрі за законом повинні відшкодувати збитки державі.

Цими днями черговий офіцер столичного управління поліції отримав насторожуючий дзвінок. Якийсь юнак зміненим голосом попередив, що в бік угорського парламенту їде автобус з атомною бомбою, яка от-от може вибухнути. Правоохоронці сприйняли погрозу дуже серйозно. За короткий час були евакуйовані всі працівники та гості з численних приміщень Державних Зборів Угорської Республіки. Треба сказати, що ця красива будівля зведена в позаминулому столітті в неоготичному стилі. Нещодавно її закінчили реставрувати. Вона чудом уціліла під час бомбардувань у роки ІІ Світової війни.

Спеціальний саперний підрозділ, викликаний на вимогу поліції, ретельно обстежив буквально кожний закуток парламенту і його околиці. Сапери не знайшли нічого підозрілого, що б могло спричинити вибух. Можна було б покласти крапку в цій історії, якби не великі матеріальні витрати на обстеження території і усвідомлення того, що неповнолітній телефонний анонім добре пожартував над дорослими серйозними дядьками.

Щоправда, сміявся - або ж сміялися аноніми недовго. Оперативники хутко вирахували, що телефонував 16-літній хлопець на прохання своєї 14-річної подруги з передмістя Будапешта. Їх відшукали, й оскільки йде мова про неповнолітніх, зобов’язали їхніх батьків розплачуватися зі власної кишені за цю швидкоплинну розвагу телефоном. Обійдеться це задоволення родичам в копієчку, адже йдеться про десятки і навіть сотні тисяч доларів.

Таке саме, поки що адміністративне, покарання очікує на батьків одного 10-літнього сільського хлопчика з поселення Вацдука. Він теж від душі розіграв поліцейських, повідомивши їм 10 липня о шостій годині вечора, що на Західному залізничному вокзалі встановлена бомба. Евакуювати цілий вокзал влітку, до того ж у вечірні години – справа не з легких. Непросто було й перевірити будівлю і всю привокзальну територію. Однак сапери впоралися по-професійному швидко, доповівши керівництву, що об’єкт чистий, тобто на ньому не було жодних вибухових речовин.

Зараз над малолітнім героєм та його батьками черга посміятися правоохоронцям. Та їм не до сміху, адже телефонні розіграші дуже популярні серед угорських підлітків. Нерідко вони дзвонять в якусь чужу установу, щоб передати, що в їхню, наприклад, школу підкладено бомбу. Зараз поліція виїжджає на такі виклики зі спеціально навченими собаками. На щастя, ці дзвінки щоразу бувають фальшивими.
XS
SM
MD
LG