Доступність посилання

ТОП новини

Влітку в Угорщині більшає самогубств.


Василь Плоскіна

Угорщина, 5 серпня 2005 – Всупереч поширеній думці про те, що в літні місяці нібито менше підстав для скоєння суїциду, тому що, мовляв, любо пригріває сонечко, весело й до пізнього вечора співають пташки і, взагалі, буйно квітує життя - деякі душевнохворі люди в Угорщині не менше, ніж узимку, а, може, навіть і частіше намагаються звести рахунки з життям. Про це з року в рік свідчить сумна статистика угорських лікарів, які десятиліттями шукають, але поки що не знаходять універсального пояснення поведінки цих людей.

Медики звертають увагу на те, що пік самогубств в Угорщині нерідко припадає на період з травня до серпня. За словами фахівців, це вже досить давня тенденція. Вона з’явилася ще тоді, коли тутешні психіатри почали системно спостерігати за проявами, у тому числі й крайніми, психічної поведінки душевнохворих. Почали вони це робити приблизно на початку 1960-х років. Причому самогубці накладали на себе руки часто тоді, коли матеріальний добробут громадян - тоді ще Угорської Народної Республіки - підвищувався. Не секрет, що Угорщина завжди вважалася найвеселішим бараком соціалістичного табору. Продуктові крамниці таки були тут заповнені товарами, а не лотерейними квитками, як часто це траплялося в Радянському Союзі.

Втім, особливості суспільно-політичного ладу, як свідчать дослідження медиків, не завжди впливають на рішення самогубців. Передусім лікарі звертають увагу на якісь особисті мотиви людей і нерідко - на погану спадковість або навіть своєрідні звичаєві традиції. Чому, наприклад, самогубств трапляється більше в південно-східних областях Бейкеш і Яс-Надькун-Солнок, а інших регіонах – менше? Ніхто до ладу й досі не може цього пояснити. У 1970-80 роки Угорщина займала перше місце в Європі за статистикою самогубств. Потім вона перемістилася у першу п’ятірку, поступившись місцем Швейцарії та країнам Балтії. У наш час, за оцінками лікарів, 10 відсотків угорського населення скаржиться на депресивний стан і майже третина страждає на якісь психічні недуги.

Говорить Іштван Шаркаді, практикуючий лікар з міста Бейкейшчаба:

- Багато разів пацієнти потрапляють у таку ситуацію, коли відчувають, що не здатні пробачити собі якусь помилку і для її усунення обирають смерть. Зараз по країні працюють цілодобові телефонні служби швидкої психологічної допомоги таким людям, однак про осередки, що приймають двінки за допомогою мобільного телефонного зв’язку, я ще не чув, - розповідає Іштван Шаркаді.

Його колега др. Клара Сабоней намагається пояснити деякі мотиви поведінки власників мобільних телефонів:

- Якщо говорити про людей, які звикли користуватися мобільним зв’язком, то тут ми спостерігаємо дивну річ. Деякі наші пацієнти настільки полюбляють вирішувати свої поточні справи за допомогою “мобілки”, що їм навіть не спадає у голову подзвонити звичайним провідниковим апаратом, коли мають потребу у психологічній допомозі, - повідомила вона.
XS
SM
MD
LG