Доступність посилання

ТОП новини

Рок-група “Green Grey” вважає, що в Україні утискують російськомовних виконавців.


Тарас Марусик

Київ, 4 серпня 2005 - На початку серпня київська рок-група “Green Grey” через засоби масової інформації звинуватила українську владу в утискуванні прав російськомовних виконавців, особливо тих, хто на останніх президентських виборах підтримував Віктора Януковича.

Для підтримки російськомовних виконавців “ґрін-ґреївці” організували акцію “Наше право”. Головна їхня мета – “раз і назавжди визначити статус російської мови як повноправної”.

Ця акція звелася поки що до написання пісні “Наше право” і зйомок кліпу на неї. Музиканти Дмитро Муравицький на прізвисько “Мурик” та Андрій Яценко на прізвисько “Дизель” в інтерв’ю газеті “Сєгодня” від 1 серпня цього року, відповідаючи на запитання, чому зараз ототожнюють українських виконавців з українськомовними, заявили (переклад з російської): “Культивується ідея націоналізму. Ми знаємо, що хворобам треба запобігати, не хочеться, щоб, не дай Боже, виникла гуманітарна катастрофа”.

Крім того, музиканти зазначили, що з початку року кількість їхніх концертів зменшилася більше, ніж удвічі, через російськомовний репертуар.

Генеральний директор Національного палацу “Україна”, відомий співак і композитор Микола Мозговий, коментуючи на прохання радіо “Свобода” згадані заяви, зазначив.

Микола Мозковий

Брехня, що утискується російськомовна пісня. Головне, що зараз говорив Мурик, чому в них мало концертів. Справа в якості, чи ти потрібен, чи твій товар потрібен суспільству.

Чомусь російськомовні зірки, які до нас приїжджають, збирають повні зали і чхати хтіли на, так би мовити, політику якогось устрою. Правда?

Якщо це рівень виконання, люди йдуть і платять великі гроші. А на Мурика не йдуть.

Тарас Марусик

До речі, акція “Наше право” збіглася з початком моніторингу українських радіостанцій на предмет дотримання ними законодавства щодо мовлення державною мовою.

Ось як прокоментував акцію “Наше право” голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко.

Віталій Шевченко

Передусім це стосується наших радіокомпанії. До недавнього часу ситуація була взагалі невтішна, наш радіоефір суцільно був русифікований. Ми маємо лише окремі компанії, які зараз тримають якусь планку дотримання вимог щодо мови на рівні 70-80%.

І говорити про те, що російська мова в нашому ефірі потерпає - це безглуздя. Я хотів би поради тим, хто спробує робити якісь акції на захист російської мови, направити їх зусилля трохи в інший бік, докласти їхніх зусиль передусім для того, щоб мільйони українців, які мешкають в Росії, так само отримали хоча б якісь мінімальні права на задоволення своїх національних і культурних запитів в інформаційній сфері.

Очевидно, що подібні публікації продиктовані підготовкою до виборів, йдеться про пресу, яка зорієнтована на обслуговування тих чи інших політичних сил, зокрема тих, які робитимуть свій імідж (в лапках чи без лапок) на розіграші мовної теми.

Хотів би наголосити, що законодавство містить дуже чіткі вимоги щодо мовлення, мовлення українське.

Ситуація буде змінюватися, ми будемо тримати чітку лінію на забезпечення національного і україномовного продукту в ефірі, як радіо-, так і телекомпаній. Я переконаний, що ця лінія буде підтримана лідерами нашого теле-, радіоінформаційного ринку.

Тарас Марусик



Цікаво, що рок-група “Green Grey” збирається в тур Кримським півостровом. Там, мабуть, буде найлегше захищати “своє право”.

Газета “Сєгодня”, яка, між іншим, у справі вбивств Ґонґадзе і Гончарова “засвітилася” явно на боці тодішньої влади, зокрема Кучми і Януковича, друкує також висловлювання чоловіка і, за сумісництвом, продюсера Таїсії Повалій Ігоря Ліхути: “На радіостанціях і майже всюди чую: від нас вимагають української мови... Введення української мови – це популізм”.

І знову - Микола Мозговий.

Микола Мозковий

При чому тут мова? Ну хто зможе утискати сьогодні, скажіть будь ласка, Повалій, якщо вона хоче співати російською мовою. Співай собі на здоров’ячко.

Прохання співати українською – вибачте. Скажіть будь ласка, у Франції можливо таке, щоб хтось просив співати французькою? В Ізраїлі можливо таке, щоб хтось прийшов і сказав: “Будь ласка, співайте єврейською, бо тут у нас одні російські ФМ”.

А ми живемо в країні, де всі ФМ, крім “Ери”, співають російською та якоюсь іноземною мовою, і ще розводимо теревені про якісь утиски.
XS
SM
MD
LG