Доступність посилання

ТОП новини

157 – порятунок для жертв торгівлі людьми в Туреччині.


Сергій Драчук

Прага, 5 серпня 2005 – У Туреччині звільнено з неволі п’ять українських жінок, яких роками тримали в підвалі без вікон і жорстоким насильством змушували надавати сексуальні послуги. Про це повідомила сьогодні Міжнародна організація міґрації. Поліція звільнила жінок завдяки телефонній лінії порятунку 157, яку запровадила в Туреччині ця організація.

Про події, що сталися в Туреччині з п’ятьма українками, розповів радіо “Свобода” координатор Міжнародної організації міґрації в цій країні Аллан Фрідман: “У понеділок увечері в підвалі дому поблизу Анталії на півдні Туреччині знайшли п’ять жінок із України. Одну з жінок тримали там уже понад шість років проти її волі, інших чотирьох – трохи менший час. Їх змушували до послуху тортурами. Їхні сутенери поливали їх розпеченою до кипіння олією й заганяли голки під нігті, щоб вони мовчали й не намагалися втекти. Але одна з жінок зуміла дістатися до мобільного телефона. Вона бачила рекламу про телефонну лінію порятунку 157 і подзвонила на це число з проханням допомогти. Турецькі правоохоронці й жандармерія прибули до будинку й урятували всіх п’ять жінок”.

Крім психічних страждань, ці жінки зазнали ще й майже незнаних досі фізичних тортур – цей випадок був для Міжнародної організації міґрації одним із найстрашніших, задокументованих досі в Туреччині. Захисники жертв торгівлі людьми побоюються, що останні події можуть свідчити про нові рівні насильства й жорстокостей у торгівлі людьми. Адже протягом того самого минулого тижня в іншому місті на півдні Туреччини так само завдяки телефонній лінії 157 урятували ще п’ять жінок. І, так само, як і перших, і їх роками тримали в підвалі без вікон і завдавали їм тортур.

Міжнародна організація міґрації не залишає визволених напризволяще, розповів її координатор у Туреччині Аллан Фрідман: “Ці жінки зараз перебувають в Наталії, в турецьких правоохоронців. Наступним кроком буде, мабуть, перебування в безпечному місці в Анталії, а потім вони добровільно повернуться до України. Там вони зможуть дістати допомогу Міжнародної організації міґрації, яка допоможе їм повернутися до нормального життя”. Телефонну лінію порятунку 157, яку рекламують у Туреччині на телебаченні й іншим чином, запровадили в цій країні для жертв торгівлі людьми спільно турецька влада й Міжнародна організація міграції. Каже речник організації: “Лінія порятунку 157 розпочала працювати в травні, і відтоді ми допомогли понад 25 жертвам торгівлі людьми і домоглися їхнього визволення з допомогою поліції”.

Працівники лінії говорять не лише турецькою, а й російською і румунською мовами – адже жертви торгівлі людьми походять переважно з країн колишнього СРСР, зокрема Молдови, чи то з Румунії. Але найбільше їх потрапляє до Туреччини від північного сусіда цієї країни: “Зараз Україна є головним джерелом торгівлі людьми в Туреччині. Із жертв такої торгівлі, з якими ми маємо справу, більшість походять із України”, – сказав радіо “Свобода” координатор Міжнародної організації міґрації в Туреччині Аллан Фрідман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG