Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті обговорили проблему хабарництва у вищих навчальних закладах.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 8 серпня 2005 - На Прикарпатті представники правоохоронних органів та влади проаналізували методи боротьби з хабарництвом у вищих навчальних закладах. На Івано-Франківщині цього року зафіксовано значно меншу кількість кримінальних справ, порушених за фактами отримання неофіційних винагород викладачами вузів.

Лише дві кримінальні справи порушені за фактами отримання хабарів викладачами вищих навчальних закладів Прикарпаття. Про це повідомив керівник управління внутрішніх справ області Василь Кузнецов. Він також наголосив, що в області цього року під час вступної кампанії до вищих навчальних закладів загалом відчутно знизився рівень хабарництва. Свідченням цього є значно менша кількість дзвінків на телефон довіри, де люди повідомляють про те, що окремі викладачі від них вимагають неофіційну винагороду за сприяння при вступі.

Однак Василь Кузнєцов зауважив, що проблема хабарництва притаманна не лише вищим навчальним закладам: “Так само, як і в медицині, освіті, хабарі отримують і в правоохоронних органах. Є такі люди, що отримують хабарі, але ми даємо цьому належну правову оцінку”.

Керівник управління освіти й науки обласної держадміністрації Зінаїда Болюк повідомила, що цього року під час вступної кампанії у вузах на Прикарпатті було створено спеціальні громадські ради з представників влади, недержавних організацій та політичних партій, які спостерігали за перебігом вступної кампанії:

“Я вважаю, що влада коректно вела себе в цій ситуації. У нас була нормальна співпраця з правоохоронними органами. Є відкриті дві кримінальні справи по Прикарпатському університеті. Сподіваюся, що надалі відлік ми вестимемо лише в позитиві”.

Зінаїда Болюк наголосила, що, незважаючи на те, що на Івано-Франківщині впроваджено найсучасніші системи тестування, які дають змогу ознайомитись із результатами іспитів уже через 15 хвилин після екзамену, хабарництво все ж таки не вдається викоренити. Це, зрештою, і неможливо зробити, адже в області зараз діє 44 вищі навчальні заклади. Мається на увазі, як самі університети, так і їхні філії. Ректор Комерційного економіко-правничого універсиетту Ярослав Грита заявив, що навіть те, що навчання в закладі, який він очолює, є повністю платним, не убезпечує студентів від вимагання хабарів:

“Навіть у своєму вузі, якому виповнюється 15 років, не можу дати стовідсоткової гарантії, що хтось не організовував якоїсь посередницької діяльності. Це може бути навіть якась стороння людина, яка виловлює душі під дверима університету”.

Загалом представники влади та правоохоронних органів заявили, що вони цього року розпочали тісну співпрацю з Радою ректорів Івано-Франківщини. Одним з основних завдань такої співпраці є запобігання хабарництву у вищих навчальних закладах області. Правоохоронці та влада також сподіваються, що населення буде активніше підтримувати їхню роботу в цьому напрямку.
XS
SM
MD
LG