Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті довкола іранської ядерної програми тривають.


Василь Зілгалов

Прага, 8 серпня 2005 – Відомо, що Іран загальмував свої ядерні оборудки в Ісфагані з листопада минулого року. Але прихід до влади нового президента країни Махмуда Ахмадинеджада, котрий є представником ультраконсервативного крила політиків, знову дав поштовх активізації ядерних приготувань Ірану. Дехто вважає це намаганням надати більшої респектабельності новій президентській команді, котра хоче продемонструвати свій патріотизм. Останні ж експертні оцінки на Заході свідчать, що впродовж кількох наступних років Тегеран може створити свою ядерну бомбу.

Історія з ядерною програмою Ірану не нова. Впродовж кількох років, розпочинаючи з 2000, Тегеран намагається стати повномасштабною ядерною країною. Все почалося з будівництва ядерного реактора в Ісфагані, із-за якого постраждала й Україна, котра змушена була погодитися на приєднання до міжнародних санкцій і згортання свого турбінного співробітництва з Іраном. Іран же весь час намагався переконати світ, що він потребує збільшення своєї енергетичної потужності і тому йому потрібно розширити власні ядерні програми. Нагадаємо, що Іран - одна з найбільш енергоємних країн регіону. Але на Заході зауважують, що від першого етапу збагачення урану лише один крок до другого – створення уранового начиння ядерної бомби. Чого, мовляв, і хоче досягти Іран. Тому і США, і Західна Європа переконували і переконують Тегеран відмовитися від власної програми збагачення урану та погодитися на отримання сировини для власної атомної електростанції від ЄС. Особливо побоюються ядерних приготувань Ірану сусіди, зокрема – Ізраїль. Але новий президент країни Махмуд Ахмадинеджад, обраний лише кілька тижнів тому, заявив про намагання досягти “ядерної незалежності” його країни і назвав погрози Заходу ввести супроти Ірану міжнародні санкції неприкритим політичним тиском. У понеділок стало відомо, що представники Міжнародно агенства з ядерної енергетики вже прибули до Ісфагану, щоб встановити там свій контрольний пункт і техніку для спостережень за відновленням ядерних переробних потужностей Ірану. З місця повідомляють, що поки неясно, коли саме ці потужності відновлять свою роботу.

Заступник глави іранського атомного аґенства Мохаммад Саїді заявив у суботу, що його країна відновлює проект ядерного збагачення урану. У понеділок також стало відомо, що Іран замінив свого керівника делегації на переговорах з ЄС щодо ядерної програми. Замість Хасана Рогані на цій посаді тепер Алі Ларіджані, більш консервативний ставленик верховного аятоли Алі Хаманеї. У неділю міністр закордонних справ Ірану Хамеді Реза Асефі заявив:

“Я пропоную європейській стороні уникати мови погроз. В Європі вже оголошено, що переговори щодо іранської ядерної програми відбудуться за сприяння Міжнародного аґенства з атомної енергії у наступний вівторок. Ми також думаємо, що можливе переадресування Іранської справи до Ради безпеки не може бути законним і стане політично вмотивованим. Ми не будемо переживати, коли одного дня ця справа буде передана до ООН. Сама Європа вибирає цей шлях”.

Цим самим Асефі дав зрозуміти, що Іран не відмовляється від переговорів.

“Ми сподіваємося на продовження переговорів, бо переконані, що лише так можна зрозуміти одне одного. Але ми не сприймаємо тиску і хочемо висловити свою реакцію на адресу ЄС”.

Якщо переговори трійки ЄС (Великобританії, Німеччини та Франції) з Тегераном не призведуть до припинення Іраном власної програми збагачення урану, то постане питання введення санкцій ООН щодо цієї країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG