Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відбувся брифінг про незаконне оформлення та видачу паспортів громадян України.


Геннадій Сахаров

8 серпня у прокуратурі Дніпропетровської області відбувся брифінг. Йшлося про незаконне оформлення та видачу паспортів громадян України співробітниками відділів громадянства, імміґрації та реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ України.

Як повідомила на брифінгу начальник відділу прокуратури Дніпропетровської області з нагляду за дотриманням законів про адміністративні правопорушення Ірина Мальцева, прокуратурою спільно з Управлінням внутрішньої безпеки МВС у області проведені перевірки законності оформлення та видачі паспортів громадян України у трьох районах області. В усіх трьох районах: Магдалинівському, Царичанському та Покровському - виявлені численні порушення і злочини, скоєні співробітниками відділів громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб районних управлінь Міністерства внутрішніх справ України.

Виявлені факти видачі паспортів фізичним особам на основі сфальсифікованих працівниками цих відділів даних про прописку громадян в Україні. Є інформація, що подібні оборудки з паспортами України проводилися і в інших районах області. Фальсифіковані дані вносилися у службові документи, зокрема у заяви про видачу паспортів. На основі цих даних фізичним особам, вихідцям з колишніх республік СРСР та іммігрантам з інших країн видавалися паспорти громадян України і навіть закордонні паспорти.

Найбільш поширена схема кримінальних оборудок з паспортами - видача нових паспортів на заміну зіпсованих чи втрачених. Іноземці чи особи без громадянства здавали старий зіпсований паспорт громадянина України на чуже ім’я з виправленими чи навіть невиправленими записами у ньому. Часто – паспорти померлих осіб або навіть викрадені паспорти. Сівробітники відділів МВС оформлювали документи на видачу нових паспортів, старі знищувалися - і новоспечений громадянин України отримував леґітимний паспорт. Або ж представлялися паспорти колишнього СРСР з виправленими даними про прописку чи фальшиві довідки про прописку на території України до 1991 року, видані сільськими радами. Шукачі паспортів отримували паспорти громадян без проходження процедури набуття громадянства України.

Серед тих осіб виявлені такі, котрі оголошені у розшук МВС України і правоохоронними органами держав, з яких ті особи прибули, та особи, що є громадянами інших держав. Тобто частина осіб, котрі отримали паспорти України у районах Дніпропетровської області, фактично мають подвійне громадянство. Незаконними отримувачами паспортів є вихідці з країн Кавказького реґіону, Білорусі і Росії. У більшості випадків усі необхідні для отримання паспорта документи заповнювалися співробітниками відділів МВС.

За неофіційними даними, виготовлення документів, необхідних для отримання паспорта громадянина України і видача паспорта за усталеною таксою коштує на Дніпропетровщині дві тисячі доларів США. У трьох районах області за два місяці виявлені понад 50 випадків незаконної видачі паспортів України. Нескладний підрахунок показує, що на Дніпропетровщині злочинці у міліцейських погонах отримали якнайменше сімсот тисяч доларів за оборудки з паспортами. Якщо ситуацію екстраполювати на всю Україну, виходить десь близько двадцяти мільйонів доларів за нижчою оцінкою, звісно, за умови, якщо подібне робиться в усій Україні.

Говорить начальник відділу Дніпропетровської обласної прокуратури з нагляду за додержанням законів про адміністративні правопорушення Ірина Мальцева:

“Це призводить до фактів незаконної видачі паспортів громадян України без додержання процедури отримання громадянства, до отримання певними громадянами подвійного громадянства, а також отримання громадянства України особами, котрі оголошені у розшук на теренах колишніх республік СРСР за вчинення карних злочинів. Це, безумовно, карний злочин. Прокуратурою області порушені вже три кримінальні справи за фактами підроблення офіційних документів за частиною першою статті 366 Кримінального Кодексу України. Санкціями ч. 1 статті 366 передбачені штраф або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років”.
XS
SM
MD
LG