Доступність посилання

ТОП новини

Всесвітній день корінних народів: чи є такі в Криму?


Володимир Притула

Симферополь, 9 серпня 2005 - Сьогодні у світі, у тому числі і в Україні, відзначається Міжнародний день корінних народів. Чи є такі народи в Україні? І, зокрема, у Криму?

Міжнародний день корінних народів відзначається за рішенням Організації Об’єднаних націй. Цьогорічний – розпочинає друге Десятиліття корінних народів, теж встановлене ООН. Відомий кримський політик і правник-міжнародник, голова Політико-правового відділу Меджлісу кримськотатарського народу і президент Фонду досліджень корінних народів Криму Надир Бекиров каже, що це є свідченням того, з якою увагою і повагою міжнародна спільнота ставиться до проблем корінних народів. Водночас, він каже, що в Україні і, зокрема, в Криму – ще чимало нерозуміння цього. З Надиром Бекировим погоджується експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика доктор філософії Наталя Беліцер. Вона каже, що тема корінних народів дуже актуальна для Криму: “Без сумніву в Криму є корінні народи, це можна вважати корінними народами України. Перший кандидат на такий статус є – кримські татари, бо вони, фактично, абсолютно відповідають усім критеріям, тобто крім самовизначення, як корінний народ, вони є окремою етнічною спільнотою, яка не має поза межами України власної держави. Вони мають власні розвиненні інститути самоврядування. Вони зберегли деякі традиційні елементи традиційної культури і вони були мешканцями цієї землі до того, як більшість населення склали інші групи, міцні народи, нації і т.і.” – вважає Наталя Беліцер. За її словами, окрім кримських татар ще караїми і кримчаки підпають під більшість ознак корінного народу.

Докторант Таврійського національного університету, політичний радник кримської організації Республіканської партії України Сергій Кисельов спростовує Наталю Беліцер: “Існуючі визначення, які функціонують в рамках ООН з корінних народів, кажуть нам про те, що корінних народів у Криму немає. У нас є національні меншини і в рамках Конституції України, в рамках чинного законодавства необхідно цю проблему вирішувати. Але ця проблема винесена у політичну площину й оминати її мовчанням – щонайменше, нерозумно. Тому ми пропонуємо широкий діалог представників національних і культурних товариств Криму для того, щоб знайти взаєморозуміння і якісь спільні підходи для виведення цієї проблеми з політичної у правову площину”, - заявив Сергій Кисельов.

Надир Бекиров каже, що думка опонентів важлива у дискусії, що триває, але абсолютно не впливає на статус кримськотатарського народу як корінного. Надир Бекиров: “Корінний народ – це як моя сім’я. Ми самі про себе знаємо, що ми є, а що там, хто там про це думає, нам насправді все-рівно. Ми не збираємося доводити комусь ні в Криму, ні в Україні, що ми корінний народ. Ми мусили це довести і це вже зробили для світового співтовариства, для Організації об’єднаних націй. А наскільки рано чи пізно це зрозуміють в Криму всі ці фахівці – власне, чим раніше вони це зрозуміють, тим легше їм житиметься. Чим пізніше вони це зроблять – ну, хто пізно починає лікуватися, той пізно виздоровлює”, - заявив Надир Бекиров.

Тим часом в кримському уряді повідомили, що нічого не чули про Міжнародний день корінних народів і не планували у зв’язку з цим жодних заходів: “А хто у нас корінні народи – можна уточнити? Були б у нас корінні народи, може, щось і відзначали б. Поки що корінних немає, слава Богу!”
XS
SM
MD
LG