Доступність посилання

ТОП новини

Колишні два керівники гуманітарної програми ООН для Іраку “Нафта в обмін на продовольство” отримували хабарі – такі висновки незалежної комісії.


Михайло Мигалисько

Прага, 9 серпня 2005 - Незалежна комісія закликала притягнути до кримінальної відповідальності двох офіційних представників ООН за зловживання службовим становищем в рамках гуманітарної програми ООН для Іраку “Нафта в обмін на продовольство”.

Дипломат Олександр Яковлєв – росіянин, котрий у структурі ООН відповідав за проведення процедур покупок і брав участь у формуванні численних контрактів. У понеділок в американському федеральному судді у Нью-Йорку Яковлєв визнав себе винним у “змові, шахрайстві в електронних грошових переказах та відмиванні грошей”. В результаті цих кримінальних операцій дипломат Яковлєв, який у структурах ООН працював з 93-го року, отримав хабарі на суму 950 тисяч доларів.

Пол Волкер - керівник незалежної Комісії ООН з розслідування кримінальних порушень у керівництві гуманітарною програмою ООН для Іраку “Нафта в обмін на продовольство” заявив:

“У звіті надані докази того, що представник ООН - Олександр Яковлєв активно домагався хабарів у рамках реалізації цієї програми. Є також свідчення, що він отримував хабарі і від інших фірм, які працювали за домовленістю для ООН”.

Незалежна комісія обвинуватила також дипломата ООН Бенона Севана з Кіпру, колишнього керівника гуманітарної програми ООН для Іраку “Нафта в обмін на продовольство”, в отриманні хабарів на суму 150 тисяч доларів. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан задовольнив прохання незалежної комісії і позбавив Севана та Яковлєва дипломатичного імунітету, що дає можливість притягнути цих осіб до кримінальної відповідальності.

У попередніх повідомленнях мова йшла й про участь деяких українських політичних діячів у цьому скандалі.

“Наскільки я поінформований, українська сторона ніяким чином не причетна до цих дій”, - таку відповідь у вівторок дав перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко на запитання кореспондента радіо “Свобода” про причетність українських чиновників до скандалу з програмою “нафта в обмін на продовольство”.

Згідно з офіційними повідомленнями, в рамках цієї програми майже 90% іракців отримали харчування. Однак зловживання уможливили колишньому іракському лідерові Саддамові Хусейну нелегально отримати мільйони доларів. Американські експерти, які розслідували ці питання, дійшли висновку, що в результаті корупції в контексті цієї програми ООН колишній іракський режим отримав майже 10 мільярдів доларів.

Очолювана Волкером - колишнім керівником американського федерального резерву - комісія ООН повинна оприлюднити чергові звіти про розслідування цієї справи у вересні та жовтні. Сполучені Штати Америки наполягали на створенні цієї незалежної комісії за згодою Ради безпеки ООН.

Керівництво ООН стало об’єктом гострої критики уже в трьох попередніх звітах про цю 64-мільярдну програму допомоги іракському населенню.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG