Доступність посилання

ТОП новини

Прес-конференція Олега Медведєва (“Обозрєватель”).


Тарас Марусик

Київ, 8 серпня 2005 - На сьогоднішній прес-конференції в Києві шеф-редактор групи сайтів “Обозрєватєль” Олег Медведєв заявив, що стан української мови в Інтернеті катастрофічний: приблизно 90% українського сеґменту світової павутини створюються й існують російською мовою проти 10% українською.

Тема прес-конференції звучала так: “Старт проекту “Оглядач”, перспективи українізації UA-нету і загальна мовна ситуація в Україні”. Олег Медведєв сказав, що сьогодні побутують міфи, ніби українська мова не є “товарною”.

Олег Медведєв

Існує багато побоювань того, що україномовний продукт не матиме попиту, що він не поширюватиметься, що його не читатимуть і таке інше.

Появою “Оглядача” ми хотіли розбити цей міф.

Коли працював “Обозрєватєль”, він не мав дубля у вигляді “Оглядача”, і у нас з’являлося чимало україномовних матеріалів на сайті.

І статистика показувала, що насамперед інтерес до матеріалу диктується не тим, якою мовою він написаний, а тим, на скільки він є цікавим, наскільки він може взагалі може зацікавити читача.

Відсутність україномовних ресурсів пов’язана з тим, що українську мову споживач сприймає гірше і не готовий ще до неї – це також не правда. Я думаю, що оглядач це за 2-3 місяці свого існування наочно продемонструє.

Тарас Марусик

Сайт “Обозрєватель”/“Оглядач” існуватиме в двох версіях – українсько- і російськомовній. А вибиратиме, на думку Олега Медведєва, споживач інформації.

Олег Медведєв

Безумовно, я десь припускаю, що досить ще тривалий час, можливо, більшою популярністю користуватиметься російськомовна версія. Але я глибоко переконаний в хороших перспективах україномовної версії “Обозрєватєля” і вважаю, що вона матиме свого споживача не тільки в західній Україні, а в центральній, і поступово набиратиме популярності на сході.

Я думаю, що нам в цілому як громадянам України має бути прикро й соромно від того, що українська мова на сьогоднішній день практично є відсутньою в українському Інтернеті.

Тарас Марусик

На запитання журналістів, чи стоїть за сайтом “Обозрєватель” Юлія Тимошенко і Михайло Бродський, Олег Медведєв відповів.

Олег Медведєв

Якщо говорити про вплив на сайт, то вплив Тимошенко є абсолютно нульовим, а вплив Бродського, ми явно цього не приховуємо, що він є фактичним власником сайту “Обозрєватєль”.

Але я вважаю, що і я є фігурою самодостатньою, яка має достатній авторитет і вплив для того, щоб обмежувати вплив власників в межах прийнятих журналістських стандартів.

Тарас Марусик

Сайт існує вже рік, але не зареєстрований як юридична особа. Юридичною особою є товариство з обмеженою відповідальністю “Золота середина”.

70-80% аудиторії сайту “Обозрєватель” складають кияни.

Олег Медведєв

Київ між іншим, з моєї точки зору, знаходиться, я б сказав, в дуже високому ступені готовності для того, щоб споживати україномовний продукт. Київ - дуже толерантне місто в мовному питанні, і я думаю те, що на медіа-ринку Києва домінує російськомовна продукт – це швидше не ставлення киян до української мови, а це або небажання видавців, або їх страх перед

міфами та стереотипами ризикнути, зробити якісний україномовний продукт у Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG