Доступність посилання

ТОП новини

Ще раз про щастя, або Чому в Угорщині знову підросла шкала заробітків.


Василь Плоскіна

Угорщина, 11 серпня 2005 – Питання “хто скільки заробляє”, не дивлячись на його суперечливий підтекст з огляду на соціальну справедливість, завжди хвилювало і хвилюватиме працівників різних сфер економіки. Угорщина в цьому плані не є виключенням. Оприлюднення останніх досліджень соціологів про доходи представників 624 професій спричинилося до ефекту підкладання вогню до жару у свідомості деяких людей, які за свою роботу отримуть набагато менше грошей. Добре це чи погано?

Антагонізм між бідними й багатими існував в угорському суспільстві віддавна. Комуністи спробували зменшити його, зрівнявши у людському щасті знедолених і заможних на користь перших. Вони повторили експеримент російських більшовиків з перерозподілом матеріальних благ, однак повної і безповоротної перемоги над нещастям так і не здобули, адже серед учорашніх гнаних і голодних існувала велика спокуса користати з тих благ по великій потребі, мінімально напружуючись при цьому в праці. Падіння берлінської стіни поклало край панівній ідеології в Угорщині. Настала пора працьовитих, здібних і поворотких. Хтось збив собі капітал, відмовляючи собі у вихідних, гаруючи по 15-16 годин на добу. Дехто нажив гроші на уламках старої системи за допомогою “прихватизації”. Були й такі, що стали багатими, завдячуючи своїм мізкам. Ну а решта членів суспільства заробляє гроші в якості найманих працівників. Не можна з упевненістю сказати, що їх цілком влаштовує такий стан речей. Вірус “зрівняйлівки” виявився дуже живучим. Уражені ним все ще нарікають на соціальну несправедливість у суспільстві й звинуваючують у своїх бідах заможних: у них, мовляв, і зарплата у десять разів вища, і квартира більша, і машина не тольятинського виробництва… Скільки б їм не збільшували виплат, все одно цього виявиться мало, тому що не зароблені гроші, власне, не дають відчуття повного щастя.

А як виглядають на цьому тлі так звані везунчики? Їхні недоброзичливці з лав Угорської робітничої партії чи ультранаціоналістичних об’єднань просторікують, що якби не присутність мультинаціональних компаній на вітчизняному ринку, то, скажімо, банківський персонал, електронники, автомобілебудівники не мали б зарплат у 1,5-2 тис. дол. У списку високооплачуваних професій наводять робітників хімічної та нафто-газової сфери. Серед аутсайдерів ходять шахтарі, будівельники та працівники легкої промисловості, адже їхні зарплати дуже маленькі.

Урядовець Дьєрдь Лазар, який займається проблемами трудовлаштування населення, не заперечує ці факти, тому що вони є наслідком непростих ринкових тенденцій в Угорщині. Десь таких людей держава підстраховує, пропонуючи їм курси перекваліфікації. Втім, не все виглядає так вже й погано.

За словами Лазаря, “у розумовій сфері раніше заробітки працівника збільшувались паралельно з підвищенням віку і набуттям відповідного професійного досвіду. Зараз це вже не зовсім так. З’явилося кілька нових професій, носії яких не обов’язково можуть мати поважний вік”, - повідомив він.
XS
SM
MD
LG