Доступність посилання

ТОП новини

Депутати і Президент змінили закон про вибори.


Віктор Міняйло

Київ, 10 серпня 2005 - Президент України підписав закон “Про зміни до закону “Про вибори народних депутатів”, який парламент ухвалив ще 7 липня. Закон не змінює пропорційної системи виборів і залишає прохідний бар’єр для політичних партій - 3%. Що ж саме змінює цей документ?

Зміни до закону про вибори народних депутатів спрямовані на вдосконалення самого механізму волевиявлення громадян.

Так, парії мають право брати участь у виборчому процесі, якщо вони зареєстровані не менше, ніж за рік до виборів.

Вдосконалили депутати і право формувати окружні виборчі комісії. Його надали партіям, які в чинному парламенті мають свої фракції. Інші охочі проходять процедуру жеребкування.

Закон також передбачає складення присяги члена комісії.

Вдосконалили і систему виготовлення та використання виборчої документації. Серед іншого, відкріпні талони будуть документами суворої звітності і використовуватимуться на спеціально відведених ділянках.

Згідно з законом, висування кандидатів у депутати починається за 190 днів і закінчується за 90 днів до виборів. Партійний список повинен містити не менше 18 осіб і не більше 450.

Грошова застава складає 2 тисячі мінімальних розмірів зарплат, який вносить партія чи блок на безготівковий спец рахунок ЦВК.

Фінансування виборів здійснюється виключно за рахунок державного бюджету і коштів виборчих фондів партій.

Що ж дають ці зміни маленькому українцеві, який на час виборів стає електоратом, я запитав у заступника голови парламентського комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Бориса Беспалого.

Борис Беспалий

Дуже багато. Мабуть, тому за ці зміни проголосувала рекордна кількість депутатів, явно подолали навіть конституційну більшість. Голосували всі напрямки. А це тому, мабуть, що уже після останніх президентських виборів всі в Україні зрозуміли, що як обираємо, так і живемо. Обираємо чесно – живемо заможно.

Конкретних тем фактично не чіпали. Тільки виборчу систему пропорційну і виборчий прохідний бар’єр 3%. Всі інші моменти дуже добре врегульовані, починаючи від складання списків виборців, з чим скільки намучилось людей, пам’ятаєте, відкріпні талони, голосування поза межами виборчої дільниці, формування виборчих комісій дільничних і територіальних, спостереження, друкування бюлетенів. Всі ці позиції дуже серйозно розгорнуті в такому технічно-юридичному плані.

Так що за вільною думкою багатьох депутатів, при чому різних політичних напрямків, це один з кращих законів, прийнятих ВР.

Віктор Міняйло

Це говорив народний депутат України Борис Безпалий

Закон “Про вибори народних депутатів” набирає силу з 1 жовтня цього року, крім статей, які стосуються формувань виборчих списків. Вони вступають в силу з моменту оприлюднення закону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG