Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті не хочуть вивчати історію Помаранчевої революції.


Іван Костюк


Івано-Франківськ, 10 серпня 2005 - На Прикарпатті не хочуть вивчати історію Помаранчевої революції в загальноосвітніх школах. Про це заявляють як батьки, так і самі школярі.

Передчасним вважають вивчення в курсі історії, яка викладається в загальноосвітніх школах, подій Помаранчевої революції. Про це майже одностайно заявляють опитані батьки та учні шкіл на Івано-Франківщині.

“Історія ще не дала своїх оцінок цьому зовсім недавньому минулому в житті держави”, – так вважають мешканці Прикарпаття, діти яких відвідують школи.

Батько двох школярів Тарас Прохасько так пояснює свою позицію: “Я пересвідчився на власному досвіді, що для дітей яскраві події не можуть бути об’єктом вивчення. Це передовсім їхній власний досвід. Тому я знаю, що про такі значні події в дитячих підручниках слід писати принаймні через кілька років”.

Позиція дітей є не менш категоричною. Десятилітній Богдан обстоює власну позицію щодо висвітлення недавнього минулого держави: “Я думаю, що не потрібно. Це ще зарано. Це може бути в наступних класах. Але не так швидко”. Його погляди підтримує 11-літній Марко: “Я думаю, що це ще зашвидко для таких малих дітей вивчати складну історичну тему. Це десь треба робити за років 10-15”.

Дискусії довкола висвітлення подій Помаранчевої революції розпочалося після того, як видавництво “Генеза” виграло конкурс, оголошений Міністерством освіти та науки і відповідно випустило підручник з історії України для 5-х класів з розділом про Помаранчеву революцію. Більшість іванофранківців вважають такий крок Міністерства освіти передчасним.
XS
SM
MD
LG