Доступність посилання

ТОП новини

ЄС приписує Угорщині контролювати утилізацію електронної техніки.


Василь Плоскіна

Угорщина, 12 серпня 2005 – Приємною звісткою можуть утішитися угорські споживачі. Найближчої суботи, купляючи в крамниці новий телевізор чи музичний центр, покупець має право здати за гроші старий електронний виріб. У свою чергу торгова точка отримає матеріальну компенсацію від виробника електронного пристрою або муніципалітету. Ці правила введені угорським урядом на вимогу Євросоюзу.

Ринок електронної техніки в Угорщині щодалі пропонує нові й нові види товарів. Яких три-п’ять років тому ще спостерігався попит на телевізійні пристрої з традиційним кінескопом, і продавці мали з цього непоганий прибуток. А зараз ринок викидає на прилавки супермаркетів техніку нового покоління, що діє на основі рідких кристалів. Причому можна придбати цілі домашні кінотеатри з так званими плазмовими екранами. Коштують вони поки що недешево, але ж людину кортить мати в себе дома таке диво, особливо коли дозволяють фінансові можливості.

Така сама ситуація з відеомагнітофонами. Зараз вони потихеньку відживають свій вік, і на зміну їм приходить цифрова техніка. Зі свого боку універсальні магазини всіляко підштовхують покупця зробити нову покупку. Вони вдаються до системи уцінок та знижок, що діє надзвичайно ефективно. Охочі до різноманітних технічних новинок люди з повним гаманцем за короткий час можуть дозволити собі змінити у себе вдома кілька поколінь електронних пристроїв. При цьому стара техніка (якщо, звісно, не передаровується бідним родичам) безжально викидається на смітник, щоб не захаращувалося житлове приміщення.

В Угорщині один раз на рік це можна робити централізовано: непотрібний великий мотлох просто викладається на вулицю. Відтак спеціальний сміттєвоз забере його. Щоправда, перед цим побутовий непотріб неодмінно побуває в руках мисливців за кольоровими металами. Вони, не надто маніжачись, видеруть зі старого телевізора шукане, а коробку з розбитими нутрощами покинуть прямо на тротуарі.

З огляду на це а також з метою недопущення забруднення навколишнього середовища, Євросоюз вимагає від своїх членів вести - хай слухач дарує мені тавтологію - селективний відбір сміття. Це можуть бути не тільки вуличні контейнери. Щоб прискорити справу, торгові заклади Угорщини зобов’язані вже з найближчої суботи здійснювати так звану покупку-обмін старих електронних пристроїв у випадку, якщо покупець придбав новий і має бажання здати старий.

Про це, зокрема, повідомив Іштван Оврі, представник міністерства з охорони довкілля. За його словами, комунальні служби у відповідності до нових вимог ЄС вже до 2009 року мають щороку збирати в населення з розрахунку на одну особу до 4 кілограмів сміття типу Е, переважно електронного походження. Влада також повинна подбати про можливість повторного використання принаймні 50-80 відсотків цих відходів у залежності від типу виробу. Скупка електронної техніки від населення та її утилізація повинні проводитися за рахунок виробника.
XS
SM
MD
LG