Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна аґенція з атомної енергії ухвалила резолюцію з приводу поновлення Іраном своєї програми збагачення урану


Іран відкинув резолюцію ще до її ухвалення. Заступник керівника Аґенції з атомної енергії Ірану Могаммад Саїді назвав її “неприйнятною”.

Про це повідомила речниця МАГАТЕ Мелісса Флеминґ: “Резолюцію про Іран щойно ухвалили без голосування, шляхом консенсусу всі 35 членів правління погодилися з текстом резолюції”.

Про зміст резолюції розповів представник США в МАГАТЕ Ґреґорі Шулте: “Правління висловило серйозне занепокоєння тим, що Іран порушив Паризьку домовленість і зірвав пломби МАГАТЕ. Правління вимагає від Ірану припинити збагачення урану. Правління також просить (генерального директора МАГАТЕ) доктора Ель-Барадея подати детальний звіт про те, як Іран виконуватиме цю резолюцію й свої зобов’язання”.

Водночас резолюція не передбачає можливості передати іранську справу на розгляд Ради безпеки ООН для запровадження економічних санкцій проти Ірану.

Іран відкинув резолюцію ще до її ухвалення. Заступник керівника Аґенції з атомної енергії Ірану Могаммад Саїді назвав її “неприйнятною”.

У Відні голова делегації Ірану в МАГАТЕ Сірус Насері заявив, що система моніторингу МАГАТЕ гарантує мирний перебіг іранської програми: “Тутешнє рішення – це вотум недовіри самій МАГАТЕ й її здатності простежити, щоб мирна діяльність залишалася мирною. З цього погляду воно абсурдне. Воно робить погану послугу аґенції і системі моніторингу загалом. Про це ми шкодуємо. А діяльність в Ісфахані триватиме під повним моніторингом”.
XS
SM
MD
LG