Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко їде до Грузії.


Віктор Міняйло

Київ, 11 серпня 2005 року.

12-14 серпня Президент України Віктор Ющенко з робочим візитом відвідає Грузію, - повідомляє прес-служба глави української держави. Згідно з програмою візиту, завтра він має зустрітися зі своїм грузинським колегою Михаїлом Саакашвілі. Після зустрічі обидва президенти виступлять зі спільною заявою і поспілкуються з представниками ЗМІ. Що ще можна очікувати від цього візиту?

Це вже друга спроба Віктора Ющенка у статусі Президента України відвідати Грузію. У липня він вже планував там відпочити, і в Тбілісі навіть була підготована спеціальна програма його перебування в цій країні.

Але несподівано Віктор Ющенко відклав свій неофіційний візит. За повідомленням його прес-секретаря, перенесли візит Президента у зв’язку зі зміною робочого графіку. Тоді ж грузинська газета “Резонанс” повідомила, що проти Віктора Ющенка в Грузії готувався теракт, але прес-служба Михеїла Саакашвілі назвала цю інформацію абсурдом.

І от глава української держави знову зібрався до Грузії. Його, програма перебування у цій країні схожа на липневу. Про неї розповідає керівник Тбіліського бюро Радіо “Свобода” Тамар Чіковані:

“Наскільки відомо, президенти відвідають Кутаїсі. Вони будуть в Кахетії і Боржомі. В Боржомі, наскільки ми знаємо, якщо погода не зіпсується, у п’ятницю на честь президентів влаштують величезний гала-концерт у якому візьмуть участь Нані Брегвадзе, Еко Мамаладзе, наш дуже відомий національний балет “Сухішвілі”, і багато сюрпризів буде на цьому концерті.

Наскільки довідалися журналісти, “Сухішвілі” підготували спеціальний український танок для президента Ющенка. А Нані Брегвадзе і Еко Мамаладзу будуть співати для нього українських пісень. Крім того, як повідомив наш кореспондент в Боржомі, там відкривають парк, і є така інформація, що президенти разом кататимуться на нових атракціонах, які почнуть працювати. Там і американські гірки і так далі. Так що в Боржомі, я переконана, буде, так би мовити, весело”.


За словами Тамар Чіковані, географія подорожей обох президентів в Грузії настільки різноманітна, що, очевидно, їм доведеться літати на вертольоті. Інакше Віктору Ющенку і Михеїлу Саакашвілі неможливо буде потрапити до тих регіонів, де їх чекають.

А от що можна чекати взагалі від візиту Президента України до Грузії я запитав директора Інституту глобальної і регіональної безпеки Леоніда Тупчієна:

“Є тут два рівні. Перший рівень. Звичайно, треба очікувати радості, зустрічі 2 друзів, 2 перспективних лідерів. В той же час є інший рівень. Очевидно, було б правильно чекати від цієї зустрічі і певного смутку. Загальмували процеси здійснення тих обіцянок, які обіцяли ці два полум’яних лідери.

Чи вистачить у них тверезості назвати ці речі своїми іменами? Чому загальмували? Тому що було занадто багато обіцянок, де не враховані резерви. На це б я особисто розраховував.

В той же час, я вважаю, що навіть якщо не відбудеться цієї двохрівевної розмови, то це зустріч корисна. Вона до певної міри протверезить порівняно двох молодих, але амбітних лідерів, які взялися за дуже важку перспективну справу”.


На думку Леоніда Тупчієнка, Віктор Ющенко і Михеїл Саакашвілі насамперед мають з’ясувати стосунки своїх країн з Російською Федерацією. А відносини України і Грузії вже давно називають “стратегічним партнерством”. І не в останню чергу, через схожі “кольорові революції”, які відбулися в цих країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG