Доступність посилання

ТОП новини

Пристрасті довкола нової україномовної школи в селищі Комсомольському під Симферополем.


Володимир Притула

Симферополь, 12 серпня 2005 - В Криму розгораються пристрасті довкола нової україномовної школи в селищі Комсомольському під Симферополем. Проти того, щоб тут відкривати український навчальний заклад виступили кримські організації партії “Союз” і “Російського блоку”. Водночас за україномовних школярів заступилися представники “помаранчевого” політичного табору.

Школу в селищі Комсомольському розпочали будувати 1989 року, але через брак коштів не закінчили. А відновили будівництво – 2002 року. Кілька місяців тому новий кримський уряд на чолі з Анатолієм Матвієнком ухвалив рішення, що навчання у цьому закладі вестиметься українською мовою. Водночас, інша школа в селищі залишається російськомовною. Але проти цього виступила низка політичних організацій Криму. Заяви про нібито “насильницьку українізацію” і “порушення прав російськомовних кримчан” поширили місцеві відділення партії “Союз”, Російського блоку, Республіканської партії та деяких інших. Водночас, активісти “Союзу” і Російського молодіжного центру розпочали пікетування приміщення новозбудованої школи, вимагаючи, щоб викладання в ній проводилося російською мовою.

Каже голова кримської організації партії “Російський блок”, депутат кримського парламенту Олег Родівілов: (переклад) “Сьогодні відкрито утискуються основні конституційні права громадян на навчання своїх дітей російською мовою. Батькам примітивно брешуть, примітивно шантажують, примушують повірити у те, що російських класів у цій школі не буде. Жодні опитування серед батьків не проводилися, а ми лише за один день зібрали 800 підписів на підтримку російського статусу цієї школи, записали 70 учнів і батьків у російські класи. Фактично, відкривши 4 класи – 2-й, 5-й, 7-й, 9-й. Вважаємо, що кримська громадськість мусить знати свої права, особливо, у такій гуманітарній сфері, як освіта своїх дітей”, - заявив Олег Родівілов.

Він, а також ще кілька активістів проросійських організацій влаштували скандал і спробували зірвати прес-конференцію керівника кримського товариства “Просвіта” Сергія Савченка і голови республіканської організації Української Народної партії Олега Фомушкіна. Втім, представники національно-демократичних організацій конфліктувати не були налаштовані. Каже Олег Фомушкін: “УНП, хочу наголосити, ніколи не виступала проти інших мов національних меншин, ніколи вона не виступала проти російської мови і інших мов, які сьогодні присутні в Україні. Ми захищаємо своє. Тому нам незрозуміло, що сьогодні виникають на теренах Криму отакі за хвости, що нібито хтось намагається нападати на іншу мову або паплюжити будь-яку національність. В Криму 220 тисяч кримчан, які за останнім переписом визнали рідну мову українською, що складає більше 10%. Українською мовою навчається менше 2%”, – сказав Олег Фомушкін.

Сергій Савченко переконаний, що позиція і дії представників проросійських сил пов’язані з політикою і майбутніми парламентськими виборами: “Мовне питання, на жаль, так склалося в історії України стало політичним інструментом в боротьбі певних партій, громадських організацій, певних політичних напрямків. Не випадково, що саме зараз це питання знову, навіть в певному істеричному плані піднімається, оскільки буквально через місяць розпочнеться нова виборча кампанія. Ясно вже, які сили будуть грати на всіх цих питаннях”, – вважає Сергій Савченко. Він та Олег Фомішкін заявили, що підтримують позицію кримського уряду, який розширює мережу україномовних навчальних закладів. На пропозицію прем’єр-міністра автономії Анатолія Матвієнка, у кожному райцентрі Криму 1 вересня мають відкритися по одній школі з українською мовою викладання. Втім, урядовці кажуть, що і тут слід очікувати спротиву проросійських політичних організацій, які намагатимуться політизувати спроби нової влади вирішити освітні проблеми автономії.
XS
SM
MD
LG