Доступність посилання

ТОП новини

ЄС забороняє російську курятину, а Україна збирається відновити таку торгівлю.


Микола Закалюжний

Київ, 8 серпня 2005 року - Виконавчий орган ЄС - Єврокомісія – у понеділок закликала членів Євросоюзу припинити імпорт курячого м’яса та продуктів із курятини з Росії та Казахстану, аж до остаточної ліквідації спалаху цієї небезпечної хвороби. До того часу в Єврозону заборонено ввозити куряче м’ясо і продукти з його переробки з 9-ти країн Азії: Камбоджі , Китаю, Індонезії, Лаосу, Малайзії, Північної Кореї, Пакистану, Таїланду та В’єтнаму. Подібна заборона вже діє в низці країн Єврозони. Україна заборонила ввезення російської курятини ще минулого тижня, але тепер збирається відновити торгівлю з сусідом. Таку позицію уряду критикують київські фермери.

Пташиний грип є досить небезпечною хворобою і ефективного засобу проти нього поки що не знайдено, визнав у розмові з радіо "Свобода" Петро Вербицький, голова Державного департаменту ветеринарної медицини:

"Сьогодні Україна та Росія не мають ефективних вакцин проти цього захворювання. Тут загальні методи профілактики. А загальні методи профілактики це обмеження на нашу територію живої птиці, М’яса, м’ясопродуктів із неблагополучних регіонів. Ми по країнах південної Азії і по Росії ввели заборону."

Проте представник уряду вважає, що ситуація в Україні не складніша ніж в попередні роки:

"Високо патогенний грип птиці зустрічається щороку. В 2002 році це була Італія, в 2003 році серйозна епізоотія в Нідерландах, 2004 рік це всі країни Південно-східної Азії. Сьогодні це Російська Федерація. Вірус, який викликав захворювання птиці Н5N1, аналогічний тому вірусу, що викликав захворювання птиці в Гонконгу та в Китаї."

Україна вже найближчим часом може відновити імпорт російської курятини, каже Петро Вербицький.

"Росіяни сьогодні вживають всіх заходів блокування цієї інфекції в межах населених пунктів. І вважаємо що європейська частина Росії абсолютно безпечна на сьогодні і найближчим часом ми розблокуємо торгівлю продуктами птахівництва з європейською частиною Росії. Я думаю що це буде цього тижня. Ми уточнимо, тому що працюють експерти з департаменту у Новосибірській та ряду інших областей. З’ясуємо, яким чином там проводяться заходи і знімемо це питання."

Із позицією головного ветеринара України категорично не згоден голова Асоціації фермерів Київщини Анатолій Старунський:

"На найвищих щаблях держави думають погано про свою державу. Якщо б вони серйозно вирішували свої питання, то ми б забули що можуть виникати питання пташиного грипу, ніжок Буша і таке інше. Справа досить серйозна і я думаю що Україна повинна знайти самі підходящі шляхи щоб уберегтися від цього. І заборонити любе ввезення що може принести із собою пташиний грип. Це дуже просто, заборонити всякі контакти із Росією , де цей грип є."

В часи, коли у сусідів України, і не тільки у них, виникають спалахи пташиного грипу чи ще там якоїсь хвороби, в Україні наполегливо починається дискусія на предмет того, щоб Україна могла стати самодостатньою у забезпеченні м’яса, але до цього ще далеко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG