Доступність посилання

ТОП новини

Паспортне випробування в українсько-російських відносинах.


Микола Закалюжний

Київ, 10 серпня 2005 року - Схоже на та що українсько-російські відносини очікує новий етап випробування –паспортний. Це стало відомо після вчорашньої заяви першого заступника міністра закордонних справ України Антона Бутейка, який каже, що Москва домагається переходу на закордонні паспорти для поїздок українських громадян в Росію, від наступного року.

З часу здобуття Україною незалежності на рівні пересічних громадян ходило багато чуток щодо можливого запровадження візового режиму на російсько-українському кордоні. Тут масла у вогонь підливали і політики, особливо перед виборами. Перед виборами окремі політики і пробували погасити вогонь так званих політиканів, які хочуть посварити два братні народи. 26 жовтня минулого року в прямому ефірі кількох українських каналів, президент Росії Володимир Путін обіцяв сприяти контактам громадян двох держав.

"Громадянин України, що має свій внутрішній український паспорт, повинен мати можливість безперешкодно в''їхати на територію Російської федерації. Ось таку вказівку, після мого повернення до Москви, обов’язково отримають Міністерство внутрішніх справ, Міністерство закордонних справ і Адміністрація президента."

Зараз ситуація, очевидно змінюється із точністю до навпаки. Росія, за словами першого заступника Міністра закордонних справ України Антона Бутейка, домагається переходу на закордонні паспорти для поїздок українських громадян в Росію, з початку наступного року. Весь час громадяни України для поїздок в РФ користувалися і поки ще користуються як внутрішнім українським паспортом так і закордонним. Те, що ця проблема стоїть на досить високому рівні, свідчить той факт, що її вірогідно будуть обговорювати сторони на найближчому саміті СНД. Про це повідомив Антон Бутейко в інтерв`ю радіо "Свобода":

"Я думаю, що питання, які стосуються ряду місій будуть обговорені на найближчому саміті СНД в Казані. Орієнтовно це буде десь 26 серпня."

Втім, особа з МЗС, яка воліла щоб не називали її прізвища у розмові з кореспондентом “Свободи” зазначила, що в МЗС перехід на закордонні паспорти з 1 січня наступного року для поїздок у Росію сприймають вже як доконаний факт. Проте, як кажуть у народі, не має лиха без добра. Говорить заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Ігор Осташ:

"Якщо Росія буде далі наполягати на цій позиції, то нам звичайно доведеться перейти на закордонні паспорти. В цьому є також певні переваги. Вони полягають в тому що дійсно буде набагато жорсткіше контролюватися кордон. Це означає, що можна буде зупинити потік контрабанди, потік нелегалів, зрештою для цього потрібно застосувати й інші міри – зміцнити кордон і , можливо тут, навіть можна буде використати допомогу ЄС, який готовий нам у цьому сприяти. Але так, чи інакше це не буде сприяти нормальним стосункам між Україною та Росією, тому що велика кількість українців, зокрема бізнесменів, людей які просто їдуть до родичів, на відпочинок, зараз перетинають спрощено кордон, а вже необхідність закордонного паспорту, особливо для людей старшого віку, складатиме певні труднощі."

Керівник парламентської фракції БЮТ, колишній посол у США Олег Білорус, вважає що позиція Росії пов’язана із її глобальними зобов’язаннями щодо боротьби із тероризмом. Проте, за цим, на його думку, криється ще й інше:

"Неформальний привід, це один із важелів тиску на Україну. Це явно видно. Саме для українських громадян такий посилений режим нічого іншого означать не може."

Не виключено, що офіційна Росія, яка не дуже дружить з новою українською владою, прагне підіграти нинішній опозиції на виборах, говорить Ігор Осташ:

"Я не думаю, що це може бути продиктовано передвиборчою ситуацією. Хоча якоюсь мірою розумію, що це є позиція російської влади і вона якоюсь мірою не відповідає тим домовленостям, інтересам в стосунках між громадянами України та Росії. Адже набагато кращим було б, якби перетин кордону був спрощеним. І звичайно, що це відіб’ється на поглядах і настроях українців. А якщо це якоюсь мірою спрямовано щоб впливати на вибори в Україні, то це може мати також абсолютно зворотній ефект."

Втім, не будемо поспішати із висновками і дочекаємось саміту СНД, або ж коли прибуде міністр закордонних справ України Борис Тарасюк із Киргизстану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG