Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Обмежені можливості - необмежений світ.



Київ, 15 серпня 2005 року.

Це 3 мільйони наших співгромадян. Ми їх майже на бачимо на вулицях, не чуємо їх голосів. Вони не помітні. До певної міри, такими робимо їх ми самі. Відсутністю уваги, елементарних (і таких звичних для західного світу) пандусів, ліфтів, туалетів.

Життя і виживання інвалідів в Україні. Про це у спільному проекті Радіо свобода і Нашого Радіо - передачі “Звуки життя”: “Обмежені можливості – необмежений світ” з Надією Шерстюк.

Сурдопереклад (подача інформації для людей з вадами слуху) зник з новин Першого Національного телеканалу. З головних новин країни. Власне, інваліди – люди з обмеженими можливостями - ніколи головними в Україні і не були. Про них згадують хіба що у День інваліда. Так простіше. Ніж щодня додавати зручностей у побут цих людей. Втім, перший національний, здається, під тиском громадськості збирається йти на поступки:

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Не бачити дерев і сонця, будинків і машин, дітей і дорослих. Як орієнтуються у нашому світі незрячі? Скільки спеціальних звукових світлофорів є у столиці? Чи багато звукових книжок виготовляють в Україні?

Аудіозапис програми. Другий випуск:

28-річна Олена без ніг і верстальник газет 32-річний глухий Павло – їх об’єднують не вади здоров’я, а сила духу. Обидва вони стали вищими і сильнішими за свої пожиттєві проблеми зі здоров’ям. Вони забезпечують себе самі. І бабільше – отримують задоволення від роботи. Без особливих сподівань на державу:

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Як прорватися інваліду до суспільства людей без фізичних вад? Бути почутим як людина рівна? Через спеціальні книжки, комп’ютери, обладнані під’їзди і транспорт:

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG