Доступність посилання

ТОП новини

У регіонах України виникли проблеми з реалізацією рішень уряду про зниження цін на цукор.


Геннадій Сахаров


Дніпропетровськ, 16 серпня 2005 - Урядом України прийнятий пакет документів щодо стабілізації ситуації на ринку цукру. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ціни на цукор повернуться до рівня березня-квітня, тобто до 3-х гривень – 3 гривень 20 копійок за кілограм.

На пресконференції у Дніпропетровській обласній державній адміністрації начальник департаменту аграрно-промислового комплексу адміністрації Олександр Любович розповів журналістам про ситуацію з цінами на цукор. Дніпропетровщина, виробляючи 46 тисяч тонн цукру на рік, споживає близько 140 тисяч тонн.

Близько 100 тсяч тонн цукру до області завозяться з Харківської, Вінницької, Черкаської та Полтавської областей. Цього року у сезон консервації, коли традиційно попит на цукор зростає, сплеск ціни цукру перевищив всі сподівання – ціна сягнула за 5 гривень за кілограм. У торгівельній мережі області на 1 серпня залишки цукру склали близько 2 тисяч тонн при місячній потребі понад 10 тисяч тон для роздрібної торгівлі. Залишки на підприємствах харчової промисловості становлять 250 тонн при потребі 3 тисячі тонн. Традиційна інтервенція на ринку цукру, що у цей період здійснюється урядом, цього року запізнилася. Області виділені з Держрезерву 784 тони цукру, які область досі не може отримати. Говорить начальник департаменту аграрно-промислового комплексу облдержадміністрації Олександр Любович:

“Якщо говорити конкретно які претензії до Держкомрезерву, то по перше це організація відвантаження цукру. Тому що перший раз наш транспорт поїхав – три доби транспорт чекав поки вирішилися питання завантаження і отримання цукру. Другий раз, тобто вчора, сім автомобілів , це виходить десь сто сорок – сто сімдесят тонн, тільки два уночі були завантажені, а решта п’ять і зараз на заводі у Черкаській облсті у Іванькові чекають коли вирішать питання завантаження транспорту до нашої області. Практично нічого не можемо зробити. Є кошти, заплачені кошти, а цукру в області немає. На превеликий жаль покищо ці питання не вирішуються або штучно гальмуються”.

Крім того області виділені ще 5 тисяч 720 тонн цукру з цукрової тростини з Котовського заводу, що у Одеській області. Але і з тим цукром виникли проблеми. Попри те, що у області є узгоджені з Держкомрезервом трейдери, які отримали ліцензії на завезення і продаж цукру, Держкомрезерв раптом, не узгоджуючи це з обласними адміністраціями, призначив своїх трейдерів у областях. На Дніпропетровщині такий єдиний трейдер, функція якого полягатиме лише у виписуванні паперів на отримання цукру обласними структурами, виявився неплатоспроможним. На запити голови обласної адміністрації про причини затримки з відвантаженням цукру у Держкомрезерві посилаються або на відсутність оплати за вже оплачений цукор або на відсутність його вивезення на той час коли вантажівки з області простоюють біля цукрозаводів. І одночасно Держкомрезерв і державне підприємство Укррезерв надсилають телефонограми з вимогамии негайної оплати і вивезення цукру. Подібна ситуція склалася і у Донецькій, Запорізькій, Житомирській областях.

Проведені у області калькуляції показують, що найближчим часом ціна цукру у роздрібній торгівлі може бути знижена до 3 гривень сімдесяти – трьох гривень вісімдесяти копійок. Це за умови, якщо цукор з Держрезерву дійсно почне надходити. Дасться взнаки підвищення цін на бензин і дизельне пальне, що почнеться з понеділка.

Олександр Любович сказав що у Дніпропетровську складається враження, що чиновники Держкомрезерву штучно створюють безлад у питаннях постачання цукру до реґіонів з метою уникнути відповідальності за зрив планів уряду щодо зниження роздрібних цін на цукор. Невідомо також, яку частину цукру зі своїх запасів Держкомрезерв залишає для реалізації через власні торгові точки, які мають бути відкриті у областях. То ж затримка з постачанням цукру може бути пов’язана і з невизначеністю щодо обсягів реалізації цукру безпосередньо Держкомрезервом через державне підприємство Укррезерв.
XS
SM
MD
LG