Доступність посилання

ТОП новини

15 депутатів ПАРЄ хочуть, щоб Україна активніше розслідувала можливі злочини часів Кучми.


Мар’яна Драч

Прага, 16 серпня 2005 року - Розслідувати можливі злочини часів президента Кучми – з таким закликом до української влади звернулася днями група депутатів парламенту Ради Європи. Що саме змусило їх виступити із такою заявою?

Як мовиться у документі, 10- річне правління Кучми було заплямоване численними звинуваченнями в корупції та хабарництві чиновників на найвищому рівні, переслідуванні журналістів (таких як Георгій Ґонґадзе), котрі критикували режим і політичних опонентів. Хоча певний поступ у справі Ґонґадзе було зроблено, включно з арештом кількох осіб, яких підозрюють у скоєнні злочину, потрібно провести подальше розслідування, щоб встановити замовників та організаторів вбивства.

Під документом 15 підписів, серед яких доповідач у справі України моніторингового комітету парламенту Ради Європи Ганне Северинсен (Данія) та доповідач у справі Ґонґадзе Сабіна Лойтгойзер-Шнаренберґер (Німеччина). А ще - депутати з Великої Британії і Фінляндії, Литви і Швейцарії, Кіпру й Туреччини. Серед них голова комітету з прав людини парламенту Грузії Олена Тевдорадзе. У розмові з радіо "Свобода" вона так пояснила мотиви звернення: "Я співвітчизниця Ґонгадзе, для мене дуже важливо, щоб цю справу довели до кінця. Тим більше, що пан Ющенко невдовзі після того, як став президентом, виступав у Страсбурзі з великої триубуни і буквально дав слово європейським депутататам, що справа Ґонґадзе під його контролем. І що всі, чиї руки в крові - йдеться не лише про справу Ґонгадзе - будуть покарані. Ми хочемо, щоб насправді це довели до кінця".

Автори документа наголошують, що парламент Ради Європи вже кілька разів у трьох резолюціях настійливо закликав українську владу провести незалежну експертизу записів екс-майора державної охорони Миколи Мельниченка. Є також вимога розпочати нове розслідування замаху на життя Олександра Єльяшкевича, колишнього депутата Верховної Ради від опозиції, та напад на Олексія Подольського, помічника депутата.

Єльяшкевич вважає, що наказ провчити його до смерті віддавав колишній президент України Леонід Кучма, а той, зі свого боку, заперечує провину. Щодо Подольського, то згідно із запиcами Мельниченка, його побиття організував нині покійний міністр внутрішніх справ, і про це Юрій Кравченко немовби доповідав у кабінеті на Банковій. Перед побиттям Подольський розповсюджував перед міністерством внутрішніх справ політичний бюлетень, в якому Кучму звинувачували у фальсифікації результатів референдуму про зміни до Конституції. Якщо в справі Ґонґадзе є певний поступ, то у цих резонансних злочинах жодного, вважають євродепутати. Своє звернення до української влади 15 парламентаріїв хочуть винести на сесію всієї ПАРЄ в Страсбурзі у вересні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG