Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко не знає, чому проти нього в Україні порушували справу і чому її закрили.


Віктор Міняйло


Київ, 16 серпня 2005 року - Сьогодні Печерський суд Києва відхилив скаргу адвоката колишнього охоронця Президента майора Миколи Мельниченка до Генеральної прокуратури України. Мельниченко хоче з‘ясувати, чому в Україні проти нього порушували кримінальну справу і чому її закрили, але суддя вирішила, що така скарга не може бути розглянута в суді.

Адвокат Миколи Мельниченка Павло Сичов сказав радіо "Свобода," що оскаржить рішення Печерського суду в Апеляційному суді Києва. А історія всієї цієї справи така. Як нам сказав адвокат, йому навіть не відомо, за що порушували кримінальну справу проти Мельниченка п`ять років тому. В мас-медіа була інформація про те, екс-майора звинуватили в державній зраді за прослуховування кабінету Президента. Але в Кримінальному кодексі України нема такої статті і людина не може за це нести відповідальність, каже адвокат.

І от на початку квітня цього року Генеральний прокурор України Святослав Піскун повідомив, що справу закрили, а Микола Мельниченко вирішив з’ясувати, як це зробили. Щоб це дізнатися, його адвокат Павло Сичов неодноразово звертався до Генпрокуратури з проханням ознайомити його з матеріалами справи і отримати копію постанови.

Але 21 липня заступник генпрокурора Віктор Шокін у листі відмовив, оскільки, мовляв, в адвоката належним чином не завірені документи. Шокін лише повідомив, що закрив справу у зв’язку з відсутністю складу злочину. Павло Сичов вважає таку відповідь недостатньою. Йому потрібно знати обґрунтування: як розгорталися події, чому слідчий чи прокурор прийшов саме до такого висновку.

Адже залежно від конкретного формулювання (не було злочину як такого чи злочину в діях) залежить, чи можуть справу знову швидко відновити. Ба більше. Якщо в діях екс-майора слідчі таки бачили злочин, то його записи, найімовірніше, не можуть бути використані в суді.

За словами Павла Сичова, Генпрокуратура не бажає нікого допускати до кримінальної справи, де фігурує Микола Мельниченко і Георгій Ґонґадзе. Адвокат впевнений, що Генеральна прокуратура робить усе, щоб продемонструвати, що записи сфальсифіковані:

“Вони направляли до Міністерства юстиції США перелік запитань до Мельниченка, з яких видно, що їх турбує не суть цих записів, а хто і на який кошт, на якому програмному обладнанні, якими технічними засобами це робив, - для того, щоб показати, що буцім ці записи неможливо було зробити”.

За коментарем ми звернулися до Генеральної прокуратури України. Заступник керівника прес-служби Юрій Бойченко в інтерв‘ю радіо “Свобода” ще раз повторив, що кримінальну справу закрив особисто генеральний прокурор Святослав Піскун за відсутністю складу злочину. А якщо Микола Мельниченко хоче з‘ясувати подробиці, то "хай приїздить в Україну і йому все розкажуть." “Жодних упереджених дій проти нього Генпрокуратура не чинила”, - сказав Юрій Бойченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG