Доступність посилання

ТОП новини

Закон має бути вищий за всіх: і за Стельмаха, і за Тимошенко, і за Ющенка: президент Асоціації українських банків.


Мар’яна Драч

Київ-Прага, 17 серпня 2005 року - Відставка чільного банкіра – це подія неординарна у будь-якій державі, адже гроші краще довіряти людям стабільним і консервативним. Сьогодні Національний банк України офіційно підтвердив, що заступник голови банку з питань валютної політики Сергій Яременко звільнився. Пан Яременко вирішив піти через незгоду з політикою керівництва, і, як наголошують фахівці, саме Яременко наполегливо виступав за стабільність курсу гривні, проти її швидкого зміцнення. Керівник банку Володимир Стельмах натомість вважає, що нині треба зосередити всі сили на боротьбі з інфляцією. Про це Стельмах сказав у розмові з російською газетою "Коммерсант," а ще додав, що відставка Яременка "викликана вимогою часу".

Україна навесні вже пережила різке зміцнення гривні. Від такої політики традиційно страждають усі, хто має заощадження, чи отримує зарплату в доларах і євро. Натомість на пенсіонерів і працівників бюджетної сфери зміни курсу практично не вплинули. Чого ж варто очікувати тепер? Фахівці передбачають, що гривня й далі буде зміцнюватися.


Зі свого боку, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко радить слухачам "Свобода" не панікувати щодо обмінного курсу у найближчій перспективі, але він бачить глибші проблеми в економіці. Спершу Радіо "Свобода" попросило пана Сугоняку прокоментувати відставку заступника голови Національного банку України.

Олександр Сугоняко

Яременко відстоював не тільки свою точку зору на ревальваційні процеси, які у нас почалися у квітні. Він відстоював закон, де у бюджеті написано, що сьогодні ( чи до кінця року) обмінний курс (до долара) 5,05 гривень. Те, що людина, яка захищає положення закону, у нас змушена йти, викликає сум.

Так же само Асоціація стоїть на позиції закону, тому що непередбачуваність і негативні очікування б’ють по економіці, в частині охолодження її і можливого суттєвого падіння приросту ВВП. Це з точки зору середньострокової перспективи є негативні кроки, які зменшують активність суб’єктів господарювання всіх, у першу чергу експортерів.

Мар’яна Драч

Деякі оглядачі вважають, що саме уряд тисне на НБУ. Уряд це заперечує. Чи Ви помічали такий тиск з боку виконавчої влади на Національний банк?

Олександр Сугоняко

Коли в будь-якій країні керівник уряду починає вихваляти голову центрального банку, то в мене виникає питання щодо незалежності цього центрального банку від уряду. Чому? Тому що стратегічно інтереси, які захищає уряд, і суспільні інтереси, якими опікується НБУ, різні з точки зору строковості. Як правило, НБУ дбає про те, щоб зберігати довгострокову прозорість, а не вирішувати поточні кон’юнктурні речі.

Мар’яна Драч

Чи Ви натякаєте на те, що Володимир Стельмах, голова НБУ, зараз грає на одному полі з українським прем’єром Юлією Тимошенко?

Олександр Сугоняко

Я не хотів би це зводити до особи пана Стельмаха, тому що це було б неправда. Я думаю, що взагалі в Україні реалізується політика з самого верху, коли роль тих органів, які мали б бути незалежними... У нас НБУ ще за Кучми: коли захотіли - зняли голову НБУ, захотіли - поставили, захотіли - заставили його зробити те .

Якщо ми хочемо мати нормальну перспективу економічну і фінансову, то НБУ має бути абсолютно незалежним. Рада НБУ має формуватися не келійно, а там мають бути найкращі в Україні макроекономісти і монетаристи. Подивіться, там 2-3 чоловіки знані люди, а решта...

Це тенденції, які є, дуже негативні. Тут зводити до того, що винного шукати...

Мар’яна Драч

Але ці тенденції якось треба зупиняти. Як Ви вважаєте, відставка пана Яременка, які вона може мати наслідки для стабільності банківської системи в Україні і курсу гривні зокрема?

Олександр Сугоняко

Я не думаю, що ця відставка якимось чином вплине на курс чи, казати, що він там тримав, що на ньому лише це трималося. Це буде неправильно. Я думаю, що закон має бути вищим за всіх. Не тільки за пана Стельмаха, не тільки за Сугоняку чи Тимошенко, але і Ющенка. Взагалі, Україна і українські політики здають іспит, ініціацію проходять, іспит на дорослість - чи вони політикани, чи державні діячі.

Тому що ми не вирішимо тему інфляції за рахунок укріплення гривні, але в економіці проблеми можуть виникнути з охолодженням, тим більше, що основні проблеми, пов’язані з інфляцією, викликані не сьогоднішньою політикою НБУ, навіть не приходом іноземного капіталу сюди в Україну, а виплатами соціальними, які були здійснені в минулому році і в цьому році на початку, в першій половині вже новою владою. Це треба визнати і сказати, що це факт.

Мар’яна Драч

Ось голова ВР Володимир Литвин нещодавно заявляв про те, що реальна інфляція в Україні більше ніж удвічі перевищує офіційні дані. Чи Ви як банкір довіряєте офіційній статистиці?

Олександр Сугоняко

Довіряю. Я вважаю, чесно говорячи, те, що друкується з боку влади, то ми не можемо не приймати, тим більше постмайданівської влади. Дуже погано, коли голова ВР не довіряє даним, який ще більше дестабілізує ситуацію в країні.

Треба не говорити про це, а притягувати до відповідальності людей, які дезінформують суспільство, а не говорити про це для того, щоб розкручувати цю проблему і стимулювати додаткові якісь інфляційні очікування. Це просто із тої самої сфери, з якої проходить ініціація у наших політиків.

Мар’яна Драч

Я розумію, що Литвин, може, не фахівець з макроекономіки, але такими фахівцями є представники МВФ. Місія МВФ, яка була нещодавно в Україні, заявляла, що інфляція – це головна проблема в економіці.

Олександр Сугоняко

А я не вважаю, що в Україні головна проблема – це інфляція. Я абсолютно з цим не погоджуюся. У нас головна проблема в тому, що наш вітчизняний виробник не зацікавлений і не може збільшувати радикально обсяги виробництва. Інфляція може на третьому місці стояти. У нас не забезпечені нормальні умови для його функціонування.

Мар’яна Драч

Від кого це передовсім залежить, на Вашу думку?

Олександр Сугоняко

Від Міністерства економіки і взагалі економічного блоку нашого уряду. Тобто, вони не впоралися з тою задачею, яку перед собою ставили: створити умови, при яких би у нас суттєво зросли обсяги виробництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG