Доступність посилання

ТОП новини

Розлучення по–українськи.


Галина Терещук

Львів, 18 серпня 2005 - Зі 100 одружених пар в Україні половина через якийсь час розпадається. Розлучення- це справжнє лихо сучасної України, – кажуть фахівці. Оскільки в таких родинних ситуаціях найбільше страждають діти, чиї батьки вирішили розійтись. Про те наскільки складно розлучитись офіційно і як унеможливити церковний шлюб, зрештою, що спонукає людей розійтись?

Хату народного цілителя 74 річного Михайла Ничая у селі Верхній Ясенів, що 30 км від Косова на Гуцульщині, знайти досить просто. Адже вервечка автомобілів при дорозі і десятки людей біля невеличкого будинку - основні вказівники до осідку мольфара. На подвір’ї в нетерпінні і хвилюванні очікували з 15 осіб - жінок та чоловіків середнього віку. Хтось чекав з надією на одужання, але більшість приїхали до Михайла Ничая вилікувати свою родину. Як пані Оксана з Чернівців мала надію знайти рецепт для збереження сім’ї.

- Зараз дуже скрутний час. До кого звертаємось? До Бога. Ми знаємо, що тільки Він допоможе. Але, якщо людина реальна володіє якоюсь силою, може зарадити словом, заспокоїти, обнадіяти, то шукаємо таких людей, щоб негаразди вдома залагодити.

До пана Михайла Ничая найчастіше приходять люди з проханням допомогти врятувати їхню родину від розлучення. Те, що розпадаються пари, каже мольфар, це справжнє лихо сучасної України. Це набуло справжніх масштабів епідемії в державі, у час, коли панує безробіття, економічна нестабільність, безвідповідальність, алкоголізм серед молодих людей.

- Зараз багато розлучень. Цей час роз’єднує сім’ї. Чоловік виїхав за кордон, жінка залишилась вдома. Хтось вчепився до чоловіка, хтось до жінки. Природа бере своє. Людина - не земля, не камінь. У таких ситуаціях людина може так підійти іншій, що вона обирає когось другого, залишає сім’ю, дітей.

Михайло Ничай допомагає людям повернути їхню любов у родину. Хтось скептично ставиться до його знахарства, а хтось після відвідин мольфара і його порад змінюється у ставленні до своєї половини.

- Жінка-це половинка чоловіка. Якщо чоловік не має жінки-це інвалід. Вона дає йому гармонію життя, вона приймає усі на себе важкі роботи, є рабою свого господарства, бере усі на себе клопоти. Жінка - свята, це велика сила для чоловіка..

Лише за 6 місяців цього року на Львівщині розлучились майже з 3500 родин. За рішенням суду - більше 3 тисяч, а це значить що у стількох сім’ях діти залишились без уваги одного з батьків. За словами заступника начальника відділу реєстрації актів громадянського стану Львівського обласного управління юстиції Галини Чабан, є кілька причин розлучень серед пар. Одна з основних, хтось із подружжя роками перебуває на роботі за кордоном. Інша

- Розриваються ті шлюби, які були зареєстровані за скороченим терміном реєстрації. Тобто, де між подружжям фактично були подружні відносини: або чекали на дитину, мало знали один одного, коли родини не знали один одного.

Найпростіше розлучитись тій парі, яка не має дітей і обоє прагнуть розійтись. Для цього потрібно прийти з паспортами у РАГС і написати заяву, заплативши за послуги 19.50. Через місяць подружжя як не було. Складніше тій родині, у якої є діти. Тоді розійтись можна лише у судовому порядку, саме суд і вирішує суму витрат і розмір аліментів та інші опікунські питання. Втім якщо із цивільним розлученням немає якихось особливих клопотів і великих матеріальних витрат, то значно складніше унеможливити церковний шлюб.

На рішення церковного суду можна очікувати навіть кілька років. Близько 80 % розглянутих справ церковним судом УГКЦ для уневажнення шлюбу є брак згоди, коли молода пара діяла нерозсудливо, безвідповідально і незаконно уклала шлюб; близько 10% розглянутих справ - це через психічні захворювання когось з подружжя; близько 70% молодих людей не підготовлені до подружнього життя , шлюб взяли за традицією, не дотримуючись потім подружньої вірності, відмовляються народжувати дітей; ще близько 15% складають ті подружжя, які поєднались з корисливою метою з вигоди, розрахунку, вдаючись до обману.

Зараз у церковний суд звертаються ті пари, які брали шлюб на початку 90-х років минулого століття. Найчастіше уневажнити шлюб намагаються ті особи , які вдруге планують одружитись. А відтак аби взяти шлюб у церкві вдруге, вони змушені анулювати перший. Аби розлучитись через церкву потрібно вичекати у черзі, знайти 2 свідків, які б засвідчили про те, що подружжя не може жити спільно, взяти лист від настоятеля храму, який людина відвідує і довести під час процесу про необхідність розійтись. Уневажнення шлюбу ще й обходиться у суму більше 200 гривень. Однак у цій складній процедурі є ще один важкий момент, особливо для мешканців сіл, священик зобов’язаний оголосити при всіх парафіянах під час Богослужіння про уневажнення шлюбу тієї чи іншої пари, парафіян церкви.

Як зауважив в інтерв’ю радіо “Свобода” глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар, молоді люди, які розуміють значення шлюбу, значно рідше розлучаються, аніж ті, хто поєднався поспішно

- Треба краще готувати молодь до подружнього життя. Має бути у цьому напрямку більше праці. Бо ті, хто проходить підготовчі курси, між ними менше розлучень.

Як зазначають фахівці, котрі працюють з людьми, які вирішили поєднати свої долі, часто одразу ж можна розпізнати, які особи зможуть жити разом, а які не адаптуються у новому становищі. Адже людина, яка не є особистістю, не вміє віддати іншій людині те, чим вона сама володіє, не зможе утримати родину.

Здавна побутує думка, що доля людини, майбутнє держави залежать від міцності родини. Наскільки міцними будуть сім’ї, настільки багатим буде народ і країна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG