Доступність посилання

ТОП новини

“Про і контра”: Українські молоді політики про проблеми нової молодої влади.


Сергій Кисельов




Київ, 14 серпня 2005 року.

Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Сергій Кисельов

Говорить радіо "Свобода", 20 годин за київським часом, добрий вечір. В прямому ефірі — щотижнева недільна передача "Про і контра". Сьогодні ми дізнаємося, що думають молоді українські політики про проблеми молодої української влади.

Сьогодні гостями радіо "Свобода" є молоді українські політики. Вони розмірковуватимуть про проблеми молодої української влади. Це члени Асоціації молодих політологів Олексій Орлов та Руслан Ткач. Ще один молодий політик у студії радіо "Свобода" - керівник всеукраїнського об’єднання "Молодь – надія України" Вадим Гладчук.

Сподіваюсь, названі мною молоді політики не образяться, коли я скажу, що роль мудрого і досвідченого політолога у нашій розмові гратиме мудрий і досвідчений політолог, донедавна – директор школи політичної аналітики при Києво-Могилянській академії, а нині - керівник Головної аналітичної служби Секретаріату Президента України Ростислав Павленко.

Ще один учасник передачі — слухач радіо “Свобода”, він може ставити запитання нашим гостям у прямому ефірі, подзвонивши до київської студії за телефоном 490–2905, код Києва - 44, код України - 380.

За режисерським пультом Вадим Журба, автор і ведучий передачі Сергій Кисельов.

Нагадаю, що наша передача зветься “Про і контра”, тобто “За і проти”. А це означає, що думки учасників передачі не завжди співпадають, що вони мають змогу в прямому ефірі радіо “Свобода” входити в суперечки, інколи в цих суперечках справді народжується істина.

Отже, панове, теми, які пропонується до обговорення, були, зізнаюся, взяті мною із веб-сайту Асоціації молодих політологів. Щоправда, там вони були лише заявлені, але не обговорені, ми ж зробимо, сподіваюся, і те, і інше.

Назву ці теми: “Півроку нової влади – очарування чи розчарування?” “Верховна рада восени 2005 року – що є, що буде, на чому серце заспокоїться?”, “Парламентські вибори 2006-го – як вони відбуватимуться?”

Але почнемо усе ж таки зі знайомства. Пане Олексію Орлов, чим опікується Асоціація молодих політологів?

Олексій Орлов

Ви знаєте, після двох тижнів нашої діяльності у багатьох виникає питання про те, що ж таке асоціація молодих політологів? І ми ще жодного разу не давали чіткої відповіді на це запитання. І мені дуже приємно, що саме тут я можу дати як офіційний представник Асоціації відповідь на це запитання.

Можу сказати, що асоціація молодих політологів – це інтелектуальна громадянська кампанія, асоціація - це наші люди по всій країні, котрі аналізують політичний процес на основі отриманої ним реальної інформації з політичних структур, органів державної влади посольств та моніторингових центрів. Ми щохвилини працюємо над тим, щоб змінити на краще владу, опозицію...

Сергій Кисельов

Щохвилини – вночі теж?

Олексій Орлов

Вночі взагалі ми спимо, але думаємо про одне і те ж, опозицію та весь політичний процес.

Наша асоціація виступає гарантом відповідальності політиків перед політологами. А політологів, власне, перед народом. У витоків Асоціації молодих політологів стояли прості хлопці та прості дівчата.

За два тижні нашої роботи праці політологів та соціологів нашої Асоціації були розміщені на 160 різних українських та російських Інтернет-виданнях. І це тільки те, що ми змогли порахувати.

Користуючись нагодою, запрошуємо політично-активних молодих людей до участі в нашій кампанії.

Сергій Кисельов

Запитання до Руслана Ткача, на чиї гроші утримується Ваша Асоціація молодих політологів? І в цьому зв’язку – наскільки незалежними почуваються молоді політологи в цій ситуації?

Руслан Ткач (переклад з російської)

Я відразу хочу привітати наших радіослухачів, і перейти на російську мову...

Сергій Кисельов

Все ж таки ми стараємося розмовляти українською мовою, навіть інколи поганою. Але ми вважаємо, якщо поганою українською наші гості говорять, це результат русифікації нашої держави, але все ж таки ми прагнемо до цього. Прошу.

Руслан Ткач

Якщо формат передачі – добре... Річ у тому, що питання Ви ставили, на які кошти, так?

Як вже Олексій сказав, це хлопці, я їх, практично, всіх знаю особисто, я до них приєднався, бо дуже цікаво працюють. На жаль, він не назвав, хто там конкретно, бо хлопці займалися свого часу і політикою, і, як кажуть, підробляли десь в політичних кампаніях, хлопці дуже добре розбираються в ЗМІ...

Сергій Кисельов

Пане Руслане, на чиї гроші? Хто дає гроші на те, що був Інтернет-сайт?..

Олексій Орлов

Може я відповім на це запитання? Взагалі відповідь дуже проста: насправді нас ніхто не фінансує. Ви знаєте, як це важко, коли немає підтримки. Сайт нам зробили наші друзі. Насправді це не проблема, якщо мати гарних друзів – можна зробити будь-що.

Сергій Кисельов

Я завжди вважав, що якщо мати гарних друзів, можна купити навіть і “Криворіжсталь”.

Пане Вадиме Гладчук, Ваше молодіжне об’єднання всюдисуще – то Ви колядуєте біля акредитованих у Києві амбасад, то обговорюєте в УНІАНі, якщо не помиляюсь, проблеми врожаю, то, як Ви сьогодні пригадали, Ви захищали нас, коли радіо Свобода” півтора роки тому в січні вигнали з ФМ–ефіру, з радіо “Довіра”. Ви десь так крушили публічно старі радіоприймачі, аби нас повернули. Хто фінансує подібну різноплановість Ваших інтересів?

Вадим Гладчук

Спочатку скажу, що наша організація існує з 97-го року, це добровільне об’єднання молодих громадян. Мета – захист інтересів молодих громадян і захист демократичних перетворень в Україні, демократії, її паростків.

Справа в тому, що ми живемо в нашій країні, ми не хочемо жити, як кажуть, в лайні, не хочемо, щоб наша влада нагадувала нам російський режим Путіна чи білоруський режим Лукашенка. З 97 року постійно ми, так би мовити, на передовій, публічні заходи наші відбуваються, фактично, щотижня: мітинги, демонстрації.

Слава богу є Конституція, стаття 39. Хоч Кучма, а зараз і нова влада Ющенка намагається обмежувати ці права громадян, але ми ними користуємося завдяки тому, що ми знаємо дуже добре наше законодавство, і намагаємося впливати таким чином на владу.

На які кошти ми існуємо? Ми захищаємо дрібний бізнес постійно, середній бізнес, нам бізнесмени жертвують кошти. Ми проводили низку кампаній проти державного врегулювання цін, зокрема на ринку тютюнових виробів.

Справа в тому, що в жодній демократичній країні світу, де є ринкова економіка, не існує того, щоб чиновники з державної податкової адміністрації і чиновники з Кабміну, Мінфіну встановлювали ціни на цигарки, таким чином лобіюючи інтереси великих тютюнових кампаній.

В Україні це є, і Україна говорить, що їй треба надати статус країни з ринковою економікою. Яка ж це ринкова економіка?

Сергій Кисельов

Пане Вадиме, я перепрошую, а на скільки при цьому почувається Ваша організація незалежною, якщо ви лобіюєте, якщо називати речі своїми іменами, інтереси, справедливі інтереси, тих чи інших, скажімо, бізнес-структур, які трохи вас за це, умовно кажучи, спонсорують?

Вадим Гладчук

Справа в тому, що ми лобіюємо інтереси тих структур, якщо їхні погляди збігаються з нашими, по-перше, поглядами. Тобто ми хочемо, щоб все ж таки в країні була ринкова економіка, а не щось таке посткомуністичне. Це такі синдикати.

І якщо говорити, то наші заходи фінансуються десь в обсягах 3-5%, тобто дуже маленькі. А все інше – це ініціатива хлопців.

Сергій Кисельов

Дякую. Пане Ростиславе Павленко, до вас зразу два запитання: що спонукало Вас полишити професійну політологію й стати чиновником? В чому полягає ваше керівництво головною аналітичною службою Секретаріату Президента. І чи означає ця назва, що поруч із головною є ще не головна, ординарна аналітична служба в тих же таки структурах?

Ростислав Павленко

Перш за все, оскільки я вже досить тривалий час очолюю аналітичну структуру, в тому числі під час кампанії ми допомагали штабу Віктора Ющенка якраз в аналітичному плані: розробка сценаріїв, аналіз ризиків, визначення певних пропозицій, то після закінчення кампанії, власне, надійшла пропозиція очолити аналітичну службу, яку я прийняв.

Вийшло так, що я викладаю державне управління в Києво-Могилянській академії. І, скажімо, в поєднанні аналітичного досвіду і досвіду того, як мала б працювати держслужба, зараз маю змогу співставити з тим, що насправді є в реаліях української служби.

Що ж до того, чим займається головна аналітична служба, тут є, до речі, головні служби, але це дуже технічні деталі того, як організований апарат.

Займаємося ми аналітичним забезпеченням діяльності Президента. Тобто вистежуванням подій, які відбувається у внутрішньому і зовнішньому житті, пропозиції щодо реагування на них, пропозиції щодо нівелювання певних ризиків і підсилення певних позитивних позицій.

Сергій Кисельов

Дякую. Тоді ще третє до Вас питання, пане Ростиславе. Наскільки Вам здається, за той час, що Ви там працюєте, наскільки прислухаються до порад, до аналізу вашої служби? Чи це далі паперу не доходить?

Ростислав Павленко

По різному буває. Зрозуміло, що є й певна інерція апаратна. І є українське законодавство про державну службу, тому, власне, доволі повільно відбувається кадрове оновлення в державній службі, оскільки держслужбовці достатньо захищені. Це позитив, оскільки це дає певну надію людям, але в часи постреволюційні це має зворотній бік. Але в цілому гріх нарікати.

Сергій Кисельов

Дякую. Панове, вважатимемо, що це була така собі КВМівська "розминка". А тепер перейдемо до першої теми нашої розмови: "Півроку нової влади – очарування чи розчарування?"

Отже, пане молодий політолог Олексію Орлов, що, на Ваш погляд, зробила і чого не зробила нова влада упродовж свого 6-місячного існування?

Олексій Орлов

Власне, я хочу відзначити деякі успіхи нової влади. Серед них є особливим здобутком свободи слова та свободи думки, яку підтверджує безперешкодний поступ нашої асоціації, власне.

Але є й недоліки. Це стара загниваюча система влади, яку на даному етапі не вдалося змінити новому керівництву, на жаль. Тому в нас є з цього приводу свої пропозиції Асоціації. Пан Руслан може з ними познайомити.

Руслан Ткач

Зараз, як вже сказав Олексій, влада трохи веде себе, можна сказати, аморфно. Бо можемо спостерігати найвищий рівень політичної активності населення. При такому рівні країна повинна рухатися настільки швидко до розвитку економічного, також політичного.

Я напевне в своєму житті спостерігав в 2004 року вперше, я не кажу, що я який досвідчений, але я знаю, що і за багато років такого підняття не було політичної активності. Тобто тут, як кажуть, брати і робити.

Якщо влада в’язала на себе відповідальність, народ повинен контролювати і надалі цю відповідальність. Тому ми зараз розробляємо, вже я кажу, я бачив в цьому основну генеровану ідею, принципи політичних дій, політичних суб’єктів.

Це не тільки дії на час виборів, це дії їх взагалі. Якщо структура чи людина вважає себе політичним суб’єктом: політологом, політиком тощо, то вона повинна відповідати тим принципам. Розробляється зараз, я не буду їх казати, тому що я думаю, що за тиждень вони вийдуть, і почують їх всі.

Розробляються вони з тією метою, щоб там не було таких пустих слів. Мабуть, це я скажу десь жорстко, але, наприклад, демократія чи прозорість, коли народ це дуже погано розуміє.

Там буде наведено настільки просто і доступно, що кожного політика по його діям можна буде проаналізувати: чи відповідає він тому чи іншому критерію, принципу, чи не відповідає.

Сергій Кисельов

Тобто таке Євангеліє від Асоціації молодих політологів...

Олексій Орлов

З одного боку. А з іншого боку, це просто базис, базисна оцінка, це точка, з якої можна рахувати далі.

Сергій Кисельов

Пане Вадиме Гладчук, як Ви ставитеся до цієї проблеми? Я бачу, що під час відповідей колег Ви трохи іронічно посміхалися...

Вадим Гладчук

Загальні фрази і нічого конкретного. Стосовно мене і членів нашої організації, то ми на 100% розчаровані в новій владі.

Сергій Кисельов

Яку ви гаряче підтримували?..

Вадим Гладчук

Так, ми робили все, щоб Ющенко виграв. Мені навіть, є статистика, три рази колеса автомобіля проколювали, я вже не говорю про погрози і все інше. Я думаю, що Ющенко такий же, як і Кучма, по великому рахунку.

Почнемо з того, що ми нещодавно провели мітинг біля Будинку уряду, якраз до півріччя нової влади. Справа в тому, що найбільший здобуток в реальній площині, це збільшення заборгованості з зарплати за останні півроку. Це офіційні дані держкомстату, збільшення заборгованості в півтора рази.

Якщо на початок року довідка УНІАН дає, що на перше січня 2005 року сума невиплаченої зарплати становила 817 мільйонів гривень, то на травень - це 1 мільярд 301 мільйон гривень.

Тобто це свідчить про те, що нова влада встановила своєрідний сумний такий рекорд, свідчить про відношення до громадян. Тобто йде такий дешевий

популізм на телебаченні, загальні фрази про добробут, про демократію, а насправді ситуація погіршується.

Якщо говорити про рівень демократичних свобод, то Кучма собі не дозволяв ставити такий великий паркан, який собі дозволив поставити на Банковій нинішній режим Ющенка. Ви бачили блакитний паркан і державні службовці сьогодні, хто працює в держсекретаріаті, відбріхуються тим, що ця огорожа у зв’язку з проведенням охоронних заходів, у зв’язку з відновлювальними роботами. Але ж відновлювальні роботи мають відбуватися за проектом, а місяць тому проекту не було, це визнала прес-секретар.

Сергій Кисельов

А Ви думаєте у зв’язку з чим це?

Вадим Гладчук

Навмисне. За це передбачена кримінальна відповідальність, ст. 340: незаконне перешкоджання організації, проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій. Це навмисне створюється, щоб громадяни не мали можливості реалізувати своє конституційне право на мітинги, збори, походи, демонстрації. Це нова влада таке робить.

Те ж саме, якщо говорити про свободу слова, минула влада собі не дозволяла обов’язкову реєстрацію Інтернет-сайтів. Нова влада, є вже наказ мінтранспорту та зв’язку , яке очолює Червоненко, і цей наказ діє, він поширюється на всі електронні інформаційні ресурси, незалежно від форми власності, він був підписаний 18 травня 2006 року і зобов’язує всі інформаційні ресурси проходити обов’язкову державну реєстрацію. Таке є тільки в Китаї, таке є тільки в інших недемократичних країнах, як Білорусь.

Досі не скасована реформа Кучми - Медведчука 4080, яка, фактично, відроджує сталінізм в Україні, тобто загальний нагляд прокуратури, птім, обмежує право громадян бути обраними.

Справа тому, що Конституція України передбачає, що громадяни мають право обиратися і бути обраними. Нова влада це обмежила.

У Ющенка, наприклад, був закон про вибори за партійними списками, він цей закон підписав, хоча були колись висновки ще КСУ, що це суперечить правам людини.

Сергій Кисельов

Чи можна розуміти цей Ваш спіч, як каяття, що Ви підтримували саме цього кандидата в президенти, і що Вам треба було на Банковій не руйнувати радіоприймачі, а навпаки будувати на знак того, що правильно, що “Свободу” забрали з FM?

Вадим Гладчук

На Банковій ще труну свободи слова і демократії носили.

Я не розчаровуюсь в тому, що ми робили, тому що тоді у нас був або проросійський кандидат, який офіційно декларував подвійне громадянство, тобто фактично Україна втрачала свою незалежність, або був Ющенко, який обіцяв багато, а робить нічого.

Сергій Кисельов

Пане Ростислав Павленко, до Вас знову 2 запитання. По-перше, як Ви розцінюєте міркування Ваших молодших колег? А по-друге, як Ви самі відповісте на це запитання про те, що зробила, а що не зробила нова влада? Причому розумію тут Ваше делікатне положення, тому що з одного боку Ви політолог, з іншого боку, Ви державний чиновник.

Ростислав Павленко

По-перше, хотів би сказати, що в країні кожен має робити своє. Я абсолютно розумію колег, які висловлюють критичне зауваження, які проводять мітинги. От у колеги є ціла розкладка інформаційна про те, які акції протесту проведені. До речі, акції протесту мають зворотній зв’язок.

Вадим Гладчук

Немає зв’язку. Ми направляли кілька разів звернення.

Ростислав Павленко

Все ж таки я попрошу трохи коректніше. Якщо тут уже заговорили про коректність, то співробітники секретаріату не відбріхуються.

Вадим Гладчук

Офіційні дані на кількох сайтах. Навіть президент неправду каже журналістам.

Сергій Кисельов

Оскільки пан Ростислав Павленко в цій студії репрезентує себе особисто, а не свій секретаріат, а тим більше нашого президента, тому давайте йому надамо слова, як нашому колезі.

Ростислав Павленко

По пунктах спочатку, а потім щодо загальної оцінки.

Щодо заборгованостей, то дійсно є проблема, що називається. Заборгованість перш за все пов’язана із падінням виробництва в вугільній, металургійній галузях. Заборгованість зростала найшвидше навесні якраз, коли потрапили в так звану циклічну кризу, коли впали ціни на метал, з нього потягся ланцюжок весь.

Зараз мене теж звинуватять в тому, що я кажу загальні фрази, але є доручення президента з цього приводу. Кабмін зобов’язаний до осені розробити відповідні речі щодо термінового погашення цієї заборгованості. Тут ці речі будуть робитися.

Щодо інших соціальних результатів. Було сказано, що це єдиний соціальний результат. На 15% зросли реальні доходи населення. Причому темпи зростання доходів випереджають темпи зростання видатків громадян.

На 58% зросли зарплати бюджетників. Поруч з тим відбувається зростання цін. Тобто зрозумілий скепсис. Люди якраз бачать те, що неприємно. Але я мушу сказати, що за півроку годі було очікувати дуже швидких економічних результатів.

До речі, що тут було закинуто щодо популізму. Те, що видаткова частина бюджету була збільшена практично в півтора рази, то теж створила досить важкий тягар для економіки. Деякі фахівці пов’язують із тим уповільнення зростання ВВП. Але те, що 60% вже збільшеного бюджету фактично спрямовано на соціальні виплати, показує, що влада не займається лише тим, що збільшує заборгованості із заробітної плати.

А отримали ми країну в жахливому стані, треба сказати. Інфляція, на яку вказували багато макроекономістів багато в чому якраз пов’язували із подіями минулих років. Те, що вона на кінець весни, на літо почала зменшуватися якраз показує, що вже дії нової влади допомогли опанувати ситуації.

Я не закликаю утримуватися, боронь Боже, від критичних зауважень. Навпаки, якраз тут я абсолютно розумію колег, навіть спонукав би їх висловлювати зауваження усіма можливими способами.

Але якщо говорити до радіослухачів, то треба сказати, що не все так швидко робиться. За півроку перебування нової влади біля керма очікувати якогось економічного дива було б годі. Зараз закладаються підвалини для цього дива. На перших кроках це завжди важко.

Зараз, до речі, повинна має вирішена ціла низка питань, які пов’язані із регулюванням становища бізнесу малого і середнього. До речі, деякі помилки виправляються щодо тієї помилки, яка була зроблена в проекті бюджету. Те, що стосується реприватизації. Буде зупинена та вакханалія, яка є на місцях щодо масового перегляду права власності.

Сергій Кисельов

Ваші слова та декому б в вуха.

Ростислав Павленко

Це буде. Тут якщо говорити про громадські організації, то кожен має робити свою роботу. Критикуйте, пропонуйте, будемо дослухуватися, будемо співпрацювати.

Сергій Кисельов

Коли до мене в Київ приїздять деякі мої друзі, політологи, з США, з Бельгії, то вони чимось цікавляться, просять пояснити їм якісь проблеми, які вони не розуміють. Я завжди ставлю їм запитання: я можу пояснити це як журналісту, а можу як обивателю, то як вам краще? Вони кажуть, як обивателю.

От в мене теж до вас запитання як до обивателя. Скажіть, будь ласка, а от що за ці 6 місяців нова влада особисто вам зробила чи доброго, чи навпаки недоброго? Як Ви на тому почулися, особисто для Вас? Пане Олексію Орлов.

Олексій Орлов

Особисто для мене та асоціації це свобода слова та свобода думки, яка зараз є.

Руслан Ткач

Я ще хочу подякувати, що ви даєте так можливість відсказатись про нашу асоціацію нашим партнерам, які зараз присутні. Але конкретно хочу сказати, що коли ви нас запросили на радіо “Свободу”, то як так думав. Річ у тому, що мій батько дуже великий прихильник, то , нарешті, коли мене запитають: що для нас зробили? Що сказати? Сказати, що влада трошки так гнила. Він каже: “Ні, не використовуй ці слова. Скажи, що сподівання, які на неї покладені, то вона не виправдала. Скажи це, бо радіо “Свободу” слухають всі. Краще так скажи і все”. Я знаю, що він її слухав ще у 80-ті роки. Ви знаєте, як тоді це було складно.

Вадим Гладчук

Мені нова влада надала більше турбот. Саме про мою родину. Моя мати живе в 5-типоверховому будинку. Уряд Тимошенко подав урядовий законопроект до парламенту №7483 про комплексу реконструкцію кварталів, мікрорайонів, застарілого житлового фонду. Згідно цього законопроекту він передбачає примусове відбирання житла та переселення в межах міста мешканцям хрущовок будівельним олігархам. Тобто тепер у мене мати хвилюється, в неї хворе серце, і я хвилююся.

Якщо цей законопроект пройде, а він пройшов вже перше читання, то мою мати, перепрошую, десь на Соловки відселять в межах Києва подалі без компенсації реальної власності житла. Тому що факчтино створюються ці передумови для примусового відселення.

Якщо 50% мешканців цього будинку погоджуються на відселення, то інших примусово, як за часів Сталіна, Гітлера, диктаторських режимів, без якоїсь поваги до права власності, то їх просто-на-просто нова влада буде відселяти.

Тобто йде змова будівельних олігархів і змова уряду Тимошенко. ВР підтримала близько 230 голосами.

Сергій Кисельов

Пане Вадиме, ця проблема не досить складна. Але тут теж не треба лукавити, тому що там ідеться не про примусове. Пропонують поруч нове житло в півтора рази більшої площі.

Вадим Гладчук

Ви помиляєтесь, цей законопроект пройшов вже перше читання. Подивіться уважно, там є чітко написано. Передбачається виселення мешканців цілого будинку при наявності згоди на це лише половини його мешканців. Причому так чітко є норма: в межах міста.

Сергій Кисельов

Пане Вадиме, ми в цій студії дуже ретельно обговорювали, тому я Вам кажу не як будівельний олігарх, а саме просто тому, що ми це обговорювали, дещицю я запам’ятав.

Справді, якщо один чоловік каже: “Я не хочу”, то це дуже складна проблема. В європейських країнах, я теж ставив саме це запитання, яке зараз ставите Ви, голос одного не враховується в таких випадках, тому що йому пропонується цьому одному не Соловки в межах Києва, а пристойне, в півтора рази більше комфортне житло.

Вадим Гладчук

Так це треба виписати в законопроекті.

Сергій Кисельов

Пане Вадиме, там це є.

Пане Ростиславе, що особисто нова влада дала чи не дала Вам, як обивателю?



Ростислав Павленко

Перш за все, змінено статус. Я з третього сектору перейшов в державний. Тут я вже скажу, як політолог. Говорили про те, що невиправдані надії. На жаль, це було абсолютно передбачуваний результат абсолютно скрізь, де відбуваються подібні революції. Згадайте Центральну Європу, інші регіони, де спочатку була величезна хвиля підтримки, потім невідворотно люди відчувають розчарування, далеко не всі, але багато хто. Знову ж таки, давайте зачекаємо і повернемось до цього питання ще через рік. Я сподіваюсь, нарікань буде набагато менше.

Сергій Кисельов

Ми маємо дзвінок нашого слухача, це Анатолій з Києва.

Прошу, пане Анатолію, Ви в ефірі радіо “Свобода”.

Слухач

Добрий вечір!

В мене маленьке запитання або до всіх або до того пана, що захищає інтереси нікотинщиків. Питання таке: чи знає він і як захищали інтереси в 21 рік Сівчопс Лех Антонов і Біл Гейтс? Друге запитання: як отакі політики захищають інтереси, я не знаю, кількох мільйонів українців в борделях Турції, Європи, санітарок і т.п.?

Сергій Кисельов

Про борделі ми щось не говорили.

Вадим Гладчук

По-перше, я не захищаю інтереси нікотинщиків, тому що ми фактично виступаємо проти монополії державних цін, в якій зацікавлені саме великі компанії. Ми захищаємо інтереси малого бізнесу. Врешті-решт, ми захищаємо інтереси споживачів, тобто здоров’я громадян.

Тому що зараз та ціна є мінімальною, яку встановлює держава. Ця ціна сприяє тому, що народ, який має можливість купувати за мінімальною ціною, він більше споживає тютюну. У всіх західних демократичних країнах борються з тютюнопалінням, у нас навпаки створюють передумови для того, щоб ця цигарка була доступною молодим людям за рахунок того, що є ціна, вище за яку не можна продавати, тобто немає ринкового ціноутворення.

Ми проти цих тютюнників. Ми палити цигарки ще будемо біля ДПА, посольства США в Україні, щоб Україні не надавали статусу з ринковою економікою. Стосовно Біла Гейтса, то люди займалися бізнесом, новими технологіями, розробками.

Сергій Кисельов

Отже, панове, за пару тижнів депутати повернуться з відпусток, а ще за тиждень розпочнуть дебати у сесійній залі. Які законопроекти вони будуть проштовхувати насамперед і чому саме ці законопроекти будуть проштовхуватися? Пане Олексій Орлов, маєте Ви якісь міркування?

Олексій Орлов

Так, звісно. Дуже цікавим закон видається про опозицію, Юлія Володимирівна є гарантом цього закону, як писали наші молоді політологи. Дуже цікавий проект.

Я б трошки перейшов у інші площину зараз. Можна констатувати той факт, що Україна вже навчилася відстоювати свою право вибору. Це давала помаранчева революція. Тепер треба навчитися того, кого ми обираємо. Саме до цього ми закликаємо суспільство до громадянського контролю.

Сергій Кисельов

Пане Олексію, я хотів сказати, що молода політологія розвивається в дуже правильному і слушному напрямку, тому що ви вже навчилися не відповідати на поставлене запитання, а говорити про загальні речі. Це, справді, в принципі одна з головних чеснот в кожного політика.

Руслан Ткач

Ви кажете, що це одна з головних чеснот. Тут пан Гладчук казав, що ми трошки говоримо щось неконкретне. Я просто хотів би сказати, зараз, якби не стала працювати ВР, чи міністерства, чи інші політичні структури, а їх буде багато, бо зараз настільки політична активність буде. Це вже не населення політична активність, а суб’єктів, які зараз “предвкушають” те, що зараз відбудеться навесні 2006, бо якщо хтось там десь залишиться, то його кар’єра буде закінчена.

Я ще раз нагадаю, що для того, щоб проаналізувати ці дії потрібні якісь критерії. Вони зараз не існують. Тому виникають суперечки, які ми можемо чути в нашій передачі. Якраз оці критерії через тиждень ми зробимо. Вони будуть відповідати тим статтям і тій інформації, яку ми подавали.

Сергій Кисельов

Я сподіваюся, що ви нам пришлете.

Пане Вадим Гладчук, що буде, на Ваш погляд?

Вадим Гладчук

Будуть сотні законопроектів, звичайно. Це завжди відбувається в нашій державі. Кожна сторона, кожен депутат лобіює інтереси певного бізнесу, свої інтереси хтось буде.

Ті законопроекти, які сьогодні нас найбільше зацікавлюють, то це передусім законопроект Удовенка, який обмежує право громадян на мітинги, збори, походи і демонстрації.

Це колись майже аналогічний законопроект подавав Медведчук, колишня АП, і ми робили облогу Банкової: сім днів стояли струною, постійний пікет був на Банковій для того, аби Кучма цей законопроект не провів.

Цей законопроект – це буквально калька із російського. Ви знаєте, що в Росії будь-який мітинг, збори, походи є несанкціоновані. Нова влада таким чином хоче захиститися від громадян і переймає досвід старої.

Цей законопроект пана Удовенка розробляється зараз у профільному комітеті, і його дуже підтримує міліція, тому що вона не хоче працювати по великому рахунку з громадянами, як це має бути передбачено, ніхто не хоче працювати, а всі лише хочуть отримувати зарплату. Це така у всіх людей є...

По-друге, це примусове відбирання житла, тому що у другому читанні цей законопроект все ж таки пройшов.

Справа у тому, що Ющенко зробив одну корисну справу, він не підтримав Житловий кодекс, скористався своїм правом вето. У цьому кодексі саме була закладена норма про примусове відбирання житла. Ющенко не пішов на порушення Конституції.

Треба казати і про добре, що робить нова влада. Хоча про добре мають казати люди, які роблять у секретаріаті.

Сергій Кисельов

Я знаю чимало людей, які пішли працювати у Секретаріат Президента. Вони були порядними до того, і я не думаю, що вони стали менш порядними, працюючи там.

Я думаю, що якою їхня совість була чесною і чистою, то навряд чи вона зміниться попри статус державного чиновника.

У нас є дзвінок слухача. Це пан Олександр із Києва.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Коли з’являться у нас українські книжки, коли у нас припиниться цей безкінечний потік російської книжки?

Дякую.

Сергій Кисельов

Є два шляхи у цій царині: або обмежити експорт сюди російських книжок, або просто зробити пільги для українських видавців. Оскільки держава, на жаль, хоче проводити українізацію України за рахунок приватних видавців чи приватних структур, а не за рахунок своєї державної влади і державного бюджету, у який ми всі з вами вносимо гроші, до тих пір тут буде саме так, як це було при Кучмі, Кравчукові, а зараз при Ющенкові.

Вадим Гладчук

Зараз навіть не так, як за часів Кучми. Зараз закриваються україномовні газети. Закрилася єдина україномовна газета у Криму “Кримська світлиця”, закрилася україномовна газета у Донецькій області.

Сергій Кисельов

Пане Вадиме, газета – це приватна організація. Тут політика дуже проста – це ціни на папір і знову ж таки підтримка україномовного видавця, пільги для нього. Якщо завтра будуть надані законодавчі пільги українським газетам перед російськомовними, то ви побачите, що більшість газет почнуть виходити українською мовою.

Коли держава у тій чи іншій формі підтримує “Кримську світлицю”, то хай їм Бог допомагає, але, як кажуть, Бог допомагає перевізникові, але перевізник має гребти при цьому. Нехай їм Бог допомагає. Але не можна допомагати газеті тільки із-за того, що вона виходить українською мовою.

Пане Ростиславе, яка Ваша думка щодо того, які законопроекти розглядатимуться у новій сесії?

Ростислав Павленко

Головним законопроектом буде безперечно законопроект про Держбюджет на наступний рік і всі ті правки і пропозиції, які до нього вноситимуться.

Це передвиборча сесія, виборча кампанія парламентська і місцева розпочнуться, тому будемо бачити дуже солодкі багатомільярдні пропозиції на різні статті, але багато з них не будуть підтримані відповідними доходами.

Тому, я думаю, що головна інтрига буде навколо показників бюджету і навколо тих змін, які намагатимуться до нього, основні піар-битви відбуватимуться навколо нього.

Цілком можливо, що будуть якісь і політичні законопроекти вноситися, але головними все ж таки будуть економічно-соціальні питання.

Сергій Кисельов

А що ж діятиметься із конституційною реформою? До першого вересня вона не запрацювала. А чи зможе запрацювати до першого січня, на Ваш погляд?

Ростислав Павленко

Вона вступає у силу з першого січня.

Тут колега закидав, що чому досі ця реформа не скасована. Справа у тому, що, можливо, є єдиний легітимний спосіб її скасувати – це подання до КСУ. Восени склад КСУ змінюється більше, ніж на половину, при чому це судді і від ВР, і від Вищою ради юстиції, тому цей процес буде достатньо довгим щодо формування самого КСУ. Тому тут важко говорити, що політична реформа настільки легка б була у скасуванні.

Сергій Кисельов

Тобто, Ви думаєте, що з першого січня вона запрацює, і у нас буде парламентсько-президентська республіка?

Ростислав Павленко

Найвірогідніше так.

Сергій Кисельов

Пане Орлов, що Ви думаєте з приводу вступу у силу конституційної реформи?

Олексій Орлов

Вона має вступити у силу, як це і було задекларовано. Нічого не має змінюватися, тому що, як було сказано, прийняті угоди мають бути всі виконані.

Руслан Ткач

Політика, як шар, себто він котиться і буде котитися, чи хочеться нам цього, чи ні, але дії можемо контролювати.

Вадим Гладчук

Я думаю, що той своєрідний пакт “Молотова-Ріббентропа”, який був між Ющенком та Кучмою, вдало зараз реалізовується, тобто це зрада інтересів простих громадян. Хоча водночас хочу підкреслити, що ці зміни порушують вимоги 159 статті Конституції, оскільки ВР не отримала висновків КСУ щодо відповідності законопроекту 4180 з внесеними до нього правками, відповідно до ст. 157-158.

Себто у даному випадку йде мова про те, що ці зміни є нелегітимними, навіть якщо так подивитися, навіть без висновків КСУ, але у той час там є вже десятки підписів. Достатньо лише пару десятків (фраза незрозуміла).

Один із депутатів, здається Головатий, казав, що вони лежать у сейфі Турчинові. Хотілося, щоби Турчинов все ж таки дістав їх зі сейфу (їх колись БЮТ збирав) і передав їх куди треба за призначенням КСУ.

Тим більше, що на Майдані Тимошенко казала, клялася, божилася людям, що ця конституційна реформа буде скасована, тому що її фракція не голосувала.

Але ми бачимо, що ця тема замовчується, а тільки йдуть “блєяння” фракції СПУ, повідомлення фактично щотижневі в УНІАНі з’являються, що, мовляв, ми “умрьом”, але політреформа буде жити.

Враховуючи те, що наш Президент не має політичної волі, і йде його найближче оточення, родичі, то все ж таки може відбутися ця політична реформа, і Україні будуть остаточно закручені гайки стосовно демократії, а депутати будуть кріпосними партійних лідерів.

Сергій Кисельов

Пане Павленко, що очікується восени в царині економіки? Чи погоджуєтеся Ви з тими прогнозами, що слід чекати восени на девальвацію гривні, яку спричинила ревальвація на весні?

Ростислав Павленко

Девальвацію гривні навряд чи можна чекати. Якраз керівництво НБУ навпаки говорить про укріплення гривні. Цілком можливо, що щось подібне відбудеться, але не у значних межах.

Олексій Орлов

В економіці буде відбуватися те, що ще заклала стара влада, адже економіка – це дуже інертна структура і рух її не такий швидкий, як нам всі би хотілося, тому що щодо економічного дива, то тут також дуже важко відповідати.

Руслан Ткач

Я погоджуюся з Олексієм.

Я ще на початку сказав, що при такій активності політичній населення має бути дуже велике покращення економіки, але незважаючи на те, що зараз у нас досвідчені політики взяли на себе відповідальність і беруть відповідальність на себе, не відповідають очікуванням, то потрібно їх контролювати.

Вадим Гладчук

Я думаю, що НБУ і надалі буде гратися із курсом, тобто долар буде штучно знецінюватися в Україні і збереження громадянина (як правило, наші люди зберігають свої гроші у доларах чи євро), вони будуть знецінюватися відповідно до купівельної можливості.

У даному випадку йде приховане пограбування збережень громадян новою владою, при чому воно таке велике відбулося, ось нещодавно на 10%.

Сергій Кисельов

Пане Павленко, яку Ви пораду дасте як працівник секретаріату, як аналітик, з ким і чи треба блокуватися? Що буде із блокуванням перед наступними виборами? Чи буде блокуватися БЮТ з Ющенком? Чи у цей тріумвірат увійде Литвин? Як Ви думаєте, що воно буде? Щоб Ви порадили б?

Ростислав Павленко

Соціологічні дослідження показують, що це йде або блок Ющенка і Тимошенко, або це йдуть два блоки – великої різниці в голосах немає.

Партія чи блок Литвина поки що суттєво не впливають на ці розклади. Цілком можливо, що ситуація зміниться, якщо навколо нього будуть формуватися інші центристи. Відповідно це будуть різні піар-заходи і таке інше.

Якщо говорити про пораду, то треба визначитися і в одній моделі, тобто великої мега-коаліції, і в моделі різних коаліцій, і можна виходити на парламентську більшість. Але треба домовитися на березі. У нас в політиці все ще все відбувається в останній день. Хотілося б побажати, щоб це відбулося зараз, а не в останній день.

Олексій Орлов

Для асоціації неважливо, у якому форматі буде відбуватися блокування або щось таке, але для нас важливо, щоби були дотримані основні принципи політичних структур.

Руслан Ткач

Асоціація в цей політичний час буде виступати гарантом для населення, яке буде приймати участь в цих процесах, як його будуть використовувати. Є вже дуже багатий досвід того, що наші політики вже і не настільки чесні перед населенням.

Ростислав Павленко

Саме для того, щоби в площині чесності і совісті розглядалися ці питання, нам і потрібні ці принципи.

Вадим Гладчук

Мене все ж таки не принципи хвилюють, а все ж таки те, які люди будуть у парламенті, і наскільки вони будуть відображати мої інтереси, моїх родичів чи нашої організації, чи будуть вони брехати, як зараз нова влада, чи будуть грабувати, як минула влада.

Я вже на 100% бачу, що буде окремо йти Литвин. Його остання заява критична на адресу Ющенка і Тимошенко, що у вісім разів вони собі підняли зарплату, свідчить про те, що там вже горшки побиті, вони підуть окремо. Тим більше, що зараз “5-ий канал” періодично наїжджає на Литвина, канал Порошенка, який числиться начебто власником неофіційно.

Однозначно буде йти Мороз, а там всі аграрії будуть підтримувати його. Ви знаєте чому...

Сергій Кисельов

Чому?

Вадим Гладчук

Адмінресурс. Тому, що свої люди стоять на місцях на керівних посадах.

Блок Ю.Тимошенко та В.Ющенка може відбутися, але зараз ви бачите, яка йде гризня за місця у партійних списках, тобто Тимошенко намагається нав’язати свою лінію поведінки Ющенку, але вона погодиться на ті умови, які запропонує гарант Конституції і його оточення, тому що вона у такому випадку втрачає посаду прем’єр-міністра. Тобто, Тимошенко зараз передовсім треба не місця у списку, а збереження себе на посаді прем’єр-міністра. Це, мабуть, буде закладено у ті домовленості.

Сергій Кисельов

Пане Павленко, а хто пройде в парламент?

Ростислав Павленко

Те, що було “НУ”, БЮТ, СПУ, КПУ, блок Литвина, можливо хтось із нових проектів. Тут може їх буде багато, але в межах 3-4%. І з опозиції - блок Віктора Януковича. А СДПУ(О), найвірогідніше, що ні. Вітренко може бути серед тих, хто набере плюс 3.

Олексій Орлов

Я погоджуюся з паном Ростиславом, але зауважу, що, можливо, блок Костенка пройде.

Вадим Гладчук

Враховуючи те, що кілька місяців тому Ющенко нагородив Я.Давидовича орденом Ярослава Мудрого, то я гарантую, що пройде “Народний союз “НУ”, СПУ, партія Регіонів може пройти у межах похибки, вони не багато наберуть, бо буде робитися все, аби вони не пройшли, і це правильно. Можуть пройти СДПУ(О), тому що буде кинутий весь їхній можливий ресурс, буде навіть... Ви пам’ятаєте, як колись вибори робилися.

Сергій Кисельов

А чи вірите ви особисто у те, що після парламентських виборів 2006-го року життя пересічних українців стане ліпшим?

Ростислав Павленко

Так.

Вадим Гладчук

Тільки гірше.

Олексій Орлов

В принципі вірю.

Руслан Ткач

Вірю.

Сергій Кисельов

Нам лишилося тільки нагадати, що ви слухали в прямому ефірі радіо “Свобода” передачу “Про і контра”. Молоді та досвідчені українські політики розмірковували про проблеми молодої української влади – це член Асоціації молодих політологів Олексій Орлов та Руслан Ткач; керівник Всеукраїнського об’єднання “Молодь – надія України” Вадим Гладчук та керівник аналітичної служби Секретаріату Президента Ростислав Павленко.

Дякуємо всім за участь в передачі!

Спасибі слухачам радіо “Свобода” за запитання, які вони ставили у прямому ефірі.

За режисерським пультом працював Вадим Журба. Вів передачу Сергій Кисельов.

На все добре! До побачення! До наступної неділі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG