Доступність посилання

ТОП новини

Тарас Стецьків - про українську редакцію “EuroNews”.


Тарас Марусик

Київ, 18 серпня 2005 - Понад місяць тому ми розповідали про плани створення української редакції телеканалу “EuroNews”. Сьогодні – продовження теми. В інтерв’ю ведучому рубрики “А мова – як море!” Тарасові Марусику президент Національної телекомпанії України Тарас Стецьків спростував інформацію про те, що на початках українська сторона нібито вибере для ретрансляції російськомовну версію цього загальноєвропейського каналу новин.

Інформація з перших уст така: в червні відбувся перший раунд переговорів між Національною телекомпанією України та каналом “EuroNews”. На даний час ведеться інтенсивне листування, уточнюються деталі.

Тарас Стецьків

Зараз ми вже вийшли на базову угоду між національною телекомпанією і основними акціонерами “EuroNews”, компанією СМИ про те, що Україна може стати вже в найближчий час (я сподіваюся, це станеться вже в серпні місяці) акціонером “EuroNews”.

Ми придбаємо пакет акцій, який дає право отримувати сигнал “EuroNews”, і найголовніше – дає право почати формування української редакції.

Тарас Марусик

Першим кроком стане купівля 1% акцій “EuroNews”, після чого Україна стане 20-им акціонером, але сьомою-восьмою, як каже Тарас Стецьків, країною за вагою і впливом. Формування власне української редакції займе 2-3 місяці, але окремі програми можуть бути дубльовані українською мовою, вже починаючи з вересня.

Повноцінна українська редакція в складі 17 журналістів працюватиме в Ліоні, де розташований головний осідок “EuroNews”.

Тарас Стецьків

І ми будемо отримувати і в Україні, і по цілому світі україномовний “EuroNews”. Це дасть можливість не тільки дати українську версію “EuroNews” в Україну, це дасть можливість витіснити з кабельного телебачення російську версію “EuroNews”, яка, не секрет, є елементом пропагандистської державної машини Росії, інформаційної пропаганди.

Але ми також дамо унікальну можливість всім українцям, які проживають в Європі, в Канаді, в Америці (бо там приймають “EuroNews”) підписатися на кабелі на українську версію “EuroNews”. Будучи частиною великого колективу “EuroNews”, маючи там редакцію, ми зможемо там формувати той продукт про Україну, який є вигідний Україні.

А не так, як то є зараз , коли про Україну переважно формують сюжети і програми російська редакція. Ви прекрасно розумієте, в якому світлі вони формуються.

Тарас Марусик

Президент Національної телекомпанії України Тарас Стецьків не виключає, що в перспективі Україна може купити більше акцій.

Тарас Стецьків

Наприклад, якщо ми придбаємо 10% акцій, то тоді ми будемо здійснювати вплив на загальну програмну політику всього “EuroNews”. 1% дає можливість здійснювати вплив на новини.

Але “EuroNews” – це не тільки новини. Якщо ти стаєш ведучим акціонером, тоді можна визначати стратегію і тактику каналу, брати участь у розподілі прибутків.

Тарас Марусик

Я попросив також Тарас Стецькова прокоментувати слова виконавчого директора телеканалу “EuroNews” Мiхаеля Петерса в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” про те, що Україна, діставши право ретранслювати “EuroNews” на національному каналі однією з 7 мов, вибере російську.

Тарас Стецьків

Це не відповідає дійсності. Його слова були перекручені одним з інформагентств. В жодному разі таких слів він не говорив. Відразу після цього ми подзвонили в Ліон, і керівництво “EuroNews” спростувало.

Мова йшла про те, що я думаю, що 8-ою редакцією буде українська редакція і українська мова. Немає ніякого змісту вести мені переговори з “EuroNews” на рахунок російської редакції, російськомовний “EuroNews” і так присутній в України в кабелі. Тому це була описка.

Це свідома чи не свідома маніпуляція, яку допустила одна з доволі поважних інформагентств.
XS
SM
MD
LG