Доступність посилання

ТОП новини

Міністра Закордонних Справ Польщі Адама Ротфельда врятували греко-католицькі монахи.


Галина Терещук

Львів, 19 серпня 2005 - Сьогодні міністр закордонних справ Польщі Адам Даніель Ротфельд відвідав Свято-Успенську Лавру в с. Уневі, що на Львівщині. Тут у роки Другої світової війни Адама Ротфельда й інших єврейських, польських та українських дітей переховували від фашистських окупантів монахи-студити. Долями переслідуваних дітей опікувався брат митрополита УГКЦ Андрея Шептицького архимандрит Климентій.

Це не перший візит в Унівський монастир високого польського гостя. Адже для Адама Ротфельда це дуже дороге місце, що навіює спомини з дитинства про людей, які врятували йому життя понад 60 років тому. Тоді, у 1941 році митрополит УГКЦ Андрей Шептицький і Блаженний архимандрит Климентій Шептицький закликали усі монастирі рятувати єврейських дітей від переслідування фашистської влади. Відтак сотні єврейських родин переховували і врятували саме у греко-католицьких монастирях.

У грудні 1941 року один з монахів прийшов і до батька Адама Ротфельда: “Пане докторе, може, і ви віддали б нам під опіку свого сина?” Адаму тоді було три роки. Ціла родина поспіхом споряджала його до монастиря. Більше Адам Ротфельд не бачив своїх батьків, невдовзі їх знищили гітлерівські окупанти. Лише в Унівському монастирі у роки війни врятували 150 дітей, більшість із них була з єврейських родин.

Адам Ротфельд:

- Я переживаю сьогодні подвійні відчуття. Перші - коли приїжджаєш до місця свого дитинства, то стає від того тепло на серці. Але з іншого боку, я пригадую той жах, який тут діявся на українській землі, скільки горя пережили люди. Спершу були німці, потім мордувала людей радянська армія, відправляли в Сибір цілі села. Сюди приїжджали спухлі від голоду українці зі сходу. Я все добре пам”ятаю, бо вмів писати і тоді писав листи селян до їхніх рідних у Сибір.

З ініціативи польського міністра була виготовлена меморіальна таблиця на знак вдячності митрополитові Андрею Шептицькому та архимандриту Климентію за врятованих дітей в роки Другої світової війни. Цю дошку сьогодні урочисто відкрили на території монастиря і освятили глави УГКЦ та УРКЦ кардинали Любомир Гузар та Мар”ян Яворський. Представники церкви говорили про те, що кожен, хто прийде у монастир і побачить меморіальну таблицю, отримає науку про те, як потрібно дбати про інших людей, навіть коли це є ризиковано для власного життя.

Адам Ротфельд, який промовляв у монастирі і польською, і українською мовами, розповів, що чимало видатних євреїв світу опублікували свої спомини про те, як вони були врятовані греко-католицьким митрополитом Андреєм.

- У цій справі я отримав листи двох людей, які зі мною перебували у цьому монастирі. Один з них відомий дитячий хірург у США. Мене не покидає думка, скільки людей було вбито, які так багато могли у житті зробити…

Сьогодні міністр закордонних справ Польщі Адам Ротфельд побував також на місці поховання українських та польських вояків на Личаківському цвинтарі у Львові. З керівником області Володимиром Олійником він обговорив питання збільшення кількості пропускних пунктів на українсько-польському кордоні, що дозволило б зменшити черги на кордоні. Адже Польща може посприяти в отриманні грантів Європейського союзу для розширення митних переходів. Спілкувався польський міністр і з представниками польських товариств Львова та області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG