Доступність посилання

ТОП новини

“5 хвилин з Віталієм Пономарьовим”: Іван Сірко.


Віталій Пономарьов


Київ, 11 серпня 2005 - Сьогодні виповнюється 325 років від смерті кошового отамана Війська Запорозького Низового Івана Сірка.

Чи пам’ятають сьогодні в Україні, хто такий Іван Сірко?

Респондентка

Щось знайоме, але не пригадую.

Респондент 1

Гетьман був. Не гетьман, а кошовий був.

Респондент 2

Щось у цьому районі, з козаками пов’язано. Козак, гетьман, щось таке.

Респондент 3

Так. чув, що це був один з наших українських історичних героїв, історичних постатей. Але, на жаль, боюся, що більш детально не зможу вам сказати. Знаю тільки, що він очолював козацьке військо, якщо я не помиляюся.

Віталій Пономарьов

Вперше Іван Сірко згадується в історичних документах за 3 роки до початку Хмельниччини, коли він разом із Хмельницьким домовлявся у Франції з королівськими урядовцями про участь козаків у війні проти Габсбургів.

Згодом Сірко був вінницьким, зміївським та ніжинським полковником, претендував на гетьманську булаву, вісім разів обирався кошовим, проте справді знаменитим став завдяки своїм численним походам на кримських татар і ногайців.

Коли козацько-татарське військо розбило під Конотопом московську кінноту, Сірко несподівано здійснив диверсію у землі кримських татар і ногайців, а звідти попрямував на Чигирин. Тож замість походу на Москву гетьман Іван Виговський вирушив захищати свою столицю, а його союзник, кримський хан Мехмед-Гірей Четвертий поспішив рятувати від запорожців своїх підданих.

Сірко воював на боці московських полків проти гетьмана Правобережжя Павла Тетері, Юрія Хмельницького, польського війська та турецької армії. Коли ж козаки гетьмана Петра Дорошенка і татари Крим-Гірея оточили польське військо біля села Підгайці на Тернопільщині, Сірко пройшов швидким маршем по території Північного Криму. Дізнавшись, що він вивів звідти у неволю півтори тисячі жінок та дітей і залишив у Криму, за словами очевидців, “тільки псів та котів”, татари зняли облогу і рушили додому.

Зрештою, полтавський полковник Федір Жученко заарештував Сірка за підтримку повстання Степана Разіна і передав його московській владі. Кошовий провів 3 роки на засланні у Тобольську, був звільнений на клопотання запорожців та польського уряду і повернувся на Січ. А коли запорожці захопили в полон тодішнього генерального осавула Івана Мазепу, Іван Сірко врятував його від смерті, сказавши: “Не вбивайте його... Колись він стане в пригоді Батьківщині”.
XS
SM
MD
LG