Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатці готові віддавати близько 10% власних прибутків на благодійність.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 19 серпня 2005 - Галичани готові віддавати близько 10% власних прибутків на благодійність. Це засвідчили результати соціалогічного дослідження, проведеного в обласному центрі Прикарпаття, основним завданням якого було з”ясувати, наскільки населення реґіону обізнане зі станом філантропії і готове виступати в ролі меценатів.

Благодійна фундація імені Короля Юрія, яка діє на Івано-Франківщині, провела всеукраїнську конференцію на тему: “Філантропія. Мотиви і тенденції”. На конференції презентували результати соціологічного дослідження, яке мало б показати, наскільки населення Прикарпаття готове віддавати частину зароблених коштів на благодійні потреби. На переконання мешканців Івано-Франківщини (і це засвідчило опитування), благодійною діяльністю зараз у державі займаються передовсім заможні люди, закордонні та українські недержавні організації.

Галичани вважають, що благодійна допомога повинна бути спрямована на сиріт, людей із важкими хворобами та фізичними вадами. Проведене опитування (і це стало певним здивуванням) також засвідчило, що люди загалом готові стати меценатами, звичайно ж у міру своїх матеріальних статків. Населення Прикарпаття характеризується високими морально-етичними якостями та стійкими релігійнимим переконаннями. Більшість респондентів заявили, що жертвують гроші з міркувань співчуття або через те, що відчувають глибоку духовну потребу. Вони займаються доброчинністю кілька разів на рік, жертвуючи щомісяця приблизно 10% свого сімейного сукупного прибутку.

Водночас населення майже не обізнане з діяльністю благодійних та громадських організацій. Про це заявило 70% респондентів. Свої пожертви опитані несуть, як правило, до церкви, монастирів, сиротинців і лише зрідка до місцевих благодійних організацій. Щоправда, тішить те, що певна частина галичан все ж таки знає про діяльність найбільш активних НДО, зокрема про роботу Благодійної фундації імені Короля Юрія. На всеукраїнську конференцію приїхали представники благодійних недержавних організацій, які представляли різні реґіони України. Вони відзначали, що готові переймати досвід Івано-Франківщини у розвитку благодійної діяльності, утвердженні серед населення думки про її потребу для становлення громадянського суспільства.
XS
SM
MD
LG