Доступність посилання

ТОП новини

Білоруські прикордонники затримали громадян України на території України; українське МЗС називає подію “побутовою”.


Микола Закалюжний

Нещодавно у низці мас-медіа України було поширено інформацію про те, що 6 серпня на українській стороні біля українсько-білоруського кордону група білоруських прикордонників затримала на 19 жителів Овруцького району Житомирської області. Вони збирали гриби і ягоди. Йшлося і про те що українців тиском і погрозами змушували визнати факт порушення білоруського кордону. Крім того, в повідомленні йшлося про конфіскацію транспортного засобу громадян України.

Впродовж десяти днів після інциденту із затриманням громадян України біля білоруського кордону, в мас-медіа продовжувала пульсувати інформація. А вчора УРП Собор поширила інформацію про те, що “Група білоруських прикордонників проникла на українську територію і, погрожуючи зброєю, змусила рухатися вглиб Білорусі 19 громадян України, мешканців Овруцького району Житомирщини, які заготовляли гриби і ягоди. Як зазначається далі у повідомленні, під час допиту до цих громадян застосовувався тиск і погрози, від них вимагалося визнати, начебто вони порушили білоруський кордон.

Зважаючи на цю та іншу інформацію, прес-служба МЗС України, посилаючись на уповноважених представників білоруської сторони, повідомила мас-медіа, що затримання 19 громадян України 6 серпня носило побутовий характер. Втім, висновок Українських прикордонників, який радіо “Свобода” озвучив голова райдержадміністрації Овруцького району Ігор Клименко говорить про інше.

Ігор Клименко

На дільниці відповідальності 6 прикордонної застави близько 8 години ранку за київським часом поблизу населеного пункту Нижня Рудня на відстані 150-200 метрів від лінії державного кордону білоруськими прикордонниками було проведено незаконне затримання 19 громадян України на території України, які збирали дикороси. В подальшому всі громадяни були супроводжені військовослужбовцями погранвійськ республіки Білорусії на території Білорусі для складання відповідних документів. В основі даного затримання лежать неправомірні дії прикордонників Білорусі щодо затримання громадян України на території України.

Микола Закалюжний

Як стало відомо Радіо свобода із достовірних джерел, майора білоруської прикордонної служби, який був старшим наряду і перевищив свої повноваження, скоріш за все буде усунуто із займаної посади.

За словами прикордонників, багато питань виникають через те що українсько-білоруський кордон не означено на місцевості. Але не все залежить і від цього.

За словами голови райдержадміністрації Овруцького району Ігоря Коваленка, сам факт того, що згодом після затримали українських їх відпустили, відхиливши адміністративне звинувачення, щодо митного порушення засвідчує про те, що наші громадяни невинуваті. А в тій історії найстрашніше те, як поводилися з нашими громадянами білоруські прикордонники. Говорить Ігор Коваленко.

Ігор Коваленко

Деякі наші громадяни зняли побої і подали в прокуратуру на порушення кримінальної справи. Зі слів прикордонників жінку просять проїхати на території республіки для складання акту. Жінка не хоче, кричить: “Я йду додому”. Її затримують, тягнуть за руки в автомобіль. Я читаю наш висновок: “Військовослужбовцями погранвійськ республіки Білорусі було здійснено затримання 19 громадян України поблизу населеного пункту Нижня Рудня по лінії державного кордону 150-200 метрів. Затримання громадян проводилося в грубій формі з погрозами застосувати зброю”.

Микола Закалюжний

У білоруському посольстві в Києві перший секретар з консульських питань Олег Андрєєв зазначив, що нічого не знає про інцидент з українськими громадянами і що це питання прикордонних служб.

За словами експертів українська і білоруська сторони очевидно прагнуть притишити інцидент, який у стосунках інших держав вже би вилився у ноту протесту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG