Доступність посилання

ТОП новини

Мельниченко так і не дізнався, чому проти нього закрили справу.


Віктор Міняйло

Сьогодні Печерський суд Києва відхилив скаргу адвоката колишнього охоронця президента майора Миколи Мельниченка до Генеральної прокуратури України. Мельниченко хотів з’ясувати, на якій підставі закрили проти нього кримінальну справу, але йому відмовили. З подробицями наш київський кореспондент Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

Адвокат Миколи Мельниченка запевнив, що оскаржить рішення Печерського суду в апеляційному суді Києва. А історія всієї цієї справи така.

Як нам пояснив адвокат, навіть не відомо, коли і за що порушили кримінальну справу проти Мельниченка. Лише відомо, що він прослуховував кабінет Президента. Але в кримінальному кодексі нема такої статті, і людина не може за це нести відповідальність.

І от 1 квітня Генеральний прокурор України Святослав Піскун повідомив, що справу закрили, а Микола Мельниченко вирішив з’ясувати, на якій підставі і які мотиви її закриття.

Щоб це дізнатися, його адвокат Павло Сичов неодноразово звертався до Генпрокуратури з проханням ознайомити його з матеріалами справи і отримати копію постанови.

Але 21 липня заступник Генпрокурора Віктор Шокін у листі відмовив, оскільки, начебто, належним чином не завірені документи. Він лише повідомив, що закрив справу у зв‘язку з відсутністю складу злочину.

Павло Сичов вважає таку відповідь недостатньою. Йому потрібно знати обґрунтування: як розгорталися події, чому слідчий чи прокурор прийшов саме до такого висновку.

За словами Павла Сичова, Генпрокуратура не бажає нікого допускати до кримінальної справи, де фігурує Микола Мельниченко і Георгій Гонгадзе. Адже від формулювання, чому закрили цю справу, залежатиме, чи будуть записи Миколи Мельниченка доказом у суді.

Павло Сичов впевнений, що Генеральна прокуратура робить усе, щоб показати що записи сфальсифіковані.

Павло Сичов

Вони направляли до мінюстиції США перелік запитань до Мельниченка, в яких вбачається, що їх турбує не записи і суть цих записів, а хто, на який кошт, на якому програмному обладнанню, якими засобами це все робилося. Щоб перевернути і довести, що якби цими засобами не можливо було зробити, розумієте?

Віктор Міняйло

За коментарем ми звернулися до Генеральної прокуратури. Заступник керівника прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко просто повторив, що кримінальну справу закрив особисто Генпрокурор Святослав Піскун за відсутністю складу злочину.

А якщо Микола Мельниченко хоче з’ясувати подробиці, хай приїздить, і йому все розкажуть. Жодних упереджених дій проти нього Генпрокуратура не робила, запевнив Юрій Бойченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG